Overslaan en naar de inhoud gaan

Drijfveren grootste jeugd zwemtoernooi van Nederland
Update uitslagen

Door Henk Drenth op maandag, 23 oktober, 2017 - 11:00

IMG_0905.jpg

De 85 jarige Zwem- en Poloclub Bubble heeft afgelopen zaterdag en zondag het 41e Zechstein Zwemtoernooi gehouden, het grootste jeugd zwemtoernooi van Nederland dat traditiegetrouw in het eerste weekend van de herfstvakantie plaatsvindt. Dit jaar hebben 28 verenigingen uit Nederland meegedaan, en twee uit Noord-Duitsland. Vooral de Noordelijke zwemverenigingen waren vertegenwoordigt en daarbij verenigingen uit de kop van Overijssel. In totaal hebben 583 zwemmers zich van hun beste kant laten zien. Vrijdag zijn de zwemteams van over ver ontvangen en voor de nacht in de Parkstadhal en de Sorghvliethal ondergebracht.

Zaterdagmorgen om half negen ving het zwemtoernooi aan, en heeft het tot half zes geduurd. De laatste estafettes zijn zondag na half vier gestreden. In totaal zijn er tijdens het toernooi 200 estafettes gezwommen. Naast de estafettes zijn er 3100 individuele starts geweest. Dat is heel veel.

IMG_0863.jpg

“Bij het toernooi zijn veel vrijwilligers betrokken geweest”, verteld voorzitter Bert Speijer. “Waar we heel trots op zijn. We zijn ook trots dat heel veel ouders als vrijwilliger hebben meegewerkt. En dat er mensen van andere verenigingen hebben meegedaan om er een heel mooi toernooi van te maken”.

IMG_0764.jpg

Bert Speijer: “ZPC Bubble is een van de oudere verenigingen van Nederland. Het toernooi leeft heel erg in de regio. Mensen kijken er echt naar uit, en de jeugd kijkt er heel erg naar uit. Het gaat niet alleen om de prestaties, maar ook om het hele gebeuren erom heen. Het plezier dat de jeugd samen met het zwemmen heeft, en samen het plezier elke avond met het feest. Voor ons is dat de belangrijkste drijfveer om het zwemtoernooi te blijven organiseren”.

IMG_0607.jpg

“De beste zwemmers van de deelnemende verenigingen mochten de eer van hun club hoog houden. Door het jongensteam van Bubble was er zondag een derde plaats behaald. Er zijn heel sterke verenigingen aanwezig op het toernooi. Bubble heeft niet altijd de sterkste zwemmers beschikbaar voor het vullen van de estafettes. Maar we zijn al trots met de laatste series mee te mogen doen. Het betekend dat ze tot de snelste teams behoren, en bij de top 6”.

IMG_0767.jpg

“Individueel zijn er ook al heel wat medailles gewonnen. De uitslagen heeft de jury tot op het laatste moment strikt geheim gehouden”. Ook de organisatie weet het dan nog niet, en zag er vanzelfsprekend heel erg naar uit.  

Zondagavond vond het slotstuk plaats. Een spektakel waarbij Tropiqua propvol gevuld was met alle deelnemende zwemmers bij elkaar.

Vermeldenswaardig is dat op 12 oktober 2003 Ranomi Kromowidjojo tijdens het toernooi een nieuw Gronings record op de 100 meter vrije slag heeft gezwommen in 1.00,19.

Update:
ZPC Bubble is als 5e in het eindklassement geëindigd. In totaal zijn er 24 medailles binnen gehaald. En er zijn maar liefst 63 nieuwe persoonlijke records gezwommen. Tessa Schipper heeft de grootse verbetering gezwommen van haar tijd, op de 100 m wisselslag (1.18.54) deed ze dat met 7 seconden.

Voor verdere details zie de Facebooksite (klik hier) van Zwem- en Poloclub Bubble.

IMG_0925.jpg