Overslaan en naar de inhoud gaan

Jong geleerd, oud gedaan in de Winkler Prins
Marianne Walma: “Zonder vrijwilligers geen project”

Door Eindredactie op maandag, 23 oktober, 2017 - 09:00

IMG_7328.JPG

Tekst Jacob Kuipers

De leerlingen van de Openbare Basisschool de Braskorf waren donderdagmorgen aan het timmeren in de Winkler Prins (openbare school voor voortgezet onderwijs). De vrijwilligers leerden de kinderen de beginselen van het timmeren. En alles stond onder leiding van coordinator Marianne Walma. Zij is de coördinator techniek van de basisscholen. En de onderwijzers waren: Dick Uuldriks, Albert Antema, Daan Smalbil, Ruud Bloembergen, Thedo Pater, Rob Verharen, Henk Pijhak, Michiel Luttje, Carmen Fokkens en Freerk Draaijer.

IMG_7334.JPG

Aan dit project doen in totaal 1200 kinderen mee. En dat vier keer per jaar. Op de donderdagmorgen waren 30 kinderen aanwezig in de Winkler Prins. Ik kan me voorstellen dat dit speciaal een jongensgebeuren is. Walma:”Maar dat geldt zeker ook voor de meisjes. De ervaring leert ons dat meisjes het soms sneller oppikken dan de jongens. Op deze leeftijd zijn jongens vaak wat sneller afgeleid."

Er waren 37 vrijwilligers. Die zijn toch belangrijk. Walma: “Zonder vrijwilligers geen project.  Maar de sponsoren zijn ook belangrijk voor ons project zoals, Nedmag, Actemium, Paragon, OTIB en de Rabobank.

IMG_7358.JPG

Om toch maar even weer terug te komen op de meisjes. De meisjes zijn soms sneller en serieuzer. Maar als ze ouder worden veranderd dat dan wel weer, hoorde ik van een vrijwilliger. Het is dus te hopen dat ze later een technische kant op gaan. Zoals de technische school of het middelbare onderwijs. En er zijn ook heel veel meisjes die dat doen. Omdat we heel veel techneuten te kort hebben om alles in Nederland te doen. Of het nu bouwvakkers, straatmakers of timmerlieden zijn.

IMG_7340.JPG

Er zijn ook mensen nodig die dingen ontwerpen. Zoals, 'ik vind het wel leuk en ga die kant uit'. Dat is de opzet wat we proberen. Vroeger maakte je karren van oude kinderwagens. Nou, wie doet dat nu nog. Wie zit tegenwoordig nog aan een brommer te sleutelen. Wij zaten destijds allemaal aan een brommer te sleutelen. Tegenwoordig helemaal niet meer. Ze weten helemaal niet meer hoe je een band moet plakken. Ze komen niet zoveel meer met techniek in aanraking.

IMG_7350.JPG

Als je dat probeert te stimulieren, dan is dat hartstikke leuk. Ik ga later die kant uit dat is zo'n beetje de opzet. Vandaar dat hier ook een 3D printer staat. Dan is ook een beetje de nieuwe techniek te zien,. Dat de kinderen zeggen O, dat vind ik mooi, dat wil ik ook ontwerpen. Dat is een beetje de opzet wat je probeert.

IMG_7353.JPG

Elk dag heeft weer zijn eigen vrijwilligers. Het merendeel van de vrijwilligers komen 1 dag in de week. Er zijn er ook een aantal die komen 2 dagen in de week. En ook vrijwilligers die vaker komen. 

Walma: “Ik zorg voor de planning en zorg dat er elke dag genoeg vrijwilligers zijn." 

IMG_7326.JPG