De verschillen in Nederland omtrent de wettelijk bepaalde mantelzorgwaardering, een jaarlijkse vergoeding vanuit de gemeente voor mantelzorgers, zijn zeer groot, blijkt uit onderzoek onder 37 gemeenten door Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen. Waar de ene gemeente een waardering van €250 per mantelzorger ter beschikking stelt, kan men bij de andere gemeente alleen een zogenaamde 'Mantelzorgtaart' ophalen.
Grootste verschillen per gemeente
Iedere gemeente heeft mantelzorgers die vrijwillig het -vaak- zware werk van naasten op zich nemen. Toch waarderen gemeenten deze inzet niet allemaal gelijk. Voor het onderzoek zijn onder andere provinciale hoofdsteden en de armste en rijkste gemeenten bekeken. De onderlinge verschillen in mantelzorgwaardering lopen op tot wel 250 euro.
Waar welvarend Haarlem en Bloemendaal bijvoorbeeld een waardering van 250 euro per mantelzorger aanbieden is de mantelzorgwaardering in andere gemeenten, zoals Leeuwarden, helemaal afgeschaft. Sommige gemeenten kiezen voor waardering in natura. Zo heb je als mantelzorger in Groningen alleen recht op een ijsje of een bos bloemen.
Maar niet alleen de rijkere gemeenten waarderen hun mantelzorgers. Ook in steden als Lelystad, Nijmegen, Kerkrade of Almere wordt een bedrag van €200,- per mantelzorger beloofd.
Gemeente met de minste waardering
In de provincie Groningen heeft gemeente Pekela, net als in het Friese Leeuwarden, de mantelzorgwaardering afgeschaft. In Wassenaar en Zwolle is de vergoeding eveneens afgeschaft, maar hier krijgen mantelzorgers een zogenaamde mantelzorgdag ervoor terug. Deze dag bestaat in Wassenaar dit jaar onder andere uit een 'sing-a-long' met de 'power girls'.
In Rotterdam krijg je 25 euro OV-tegoed, in Utrecht een mantelzorgtaart en in Tilburg een bloemetje of een fashioncheque. In Oldambt houden ze de vergoeding voor mantelzorgers nog even geheim en kun je 'ontspanning' aanvragen bij het Wmo-loket. Uit onderzoek blijkt dat de meeste onderzochte steden een stuk guller zijn. Gemiddeld bedraagt de vergoeding bij de onderzochte gemeenten die wél een vergoeding geven 148 euro.
Eigen invulling mantelzorgbudget
Gemeenten zijn wettelijk verplicht om een mantelzorgwaardering vorm te geven. Een mantelzorgwaardering kan jaarlijks, door iedereen die mantelzorger is, worden opgevraagd bij het wmo-loket van de gemeente waar de persoon die wordt verzorgd woonachtig is. Sommige gemeenten nemen 'zelf vorm geven' zo letterlijk, dat het bedrag in een andere mantelzorgpot wordt gestopt.