In het kader van de vanBeresteynacademie organiseert het Veenkoloniaal Museum in Veendam in de maand oktober drie archeologische avonden. Op woensdag 11 oktober staat dr. Chrystel Brandenburgh stil bij interessante textielvondsten die ons meer vertellen over het gebruik van onder andere linnen, wol, en hennep.
Je kunt je bijna geen andere archeologische vondst voorstellen die dichter op de huid van de mensen uit het verleden zit, dan textiel. Dit materiaal is op velerlei manieren gebruikt, zoals kleding, huishoudelijk textiel, verpakkingsmateriaal en zeilen voor schepen. Vanzelfsprekend zijn we nieuwsgierig naar hoe dit materiaal in het verleden gebruikt is, maar er zijn nog veel meer verhalen te vertellen over deze bijzondere en kwetsbare vondsten.
Zo is textiel het resultaat van een arbeidsintensief productieproces en kunnen we er allerlei informatie uit halen over arbeidsorganisatie, handel en (internationaal) transport. Ook de rol van kleding als drager van identiteit wordt in de lezing nader toegelicht. Kleding was -en is- een manier voor mensen om te laten zien wie ze waren, bij welke groep ze hoorden en/of welke status ze hadden.
Textiel is een kwetsbaar materiaal dat veel te lijden heeft onder een verblijf in de bodem. Verrassend genoeg zijn er desondanks veel meer archeologische textielvondsten -letterlijk- aan het licht gekomen dan je zou verwachten. In de lezing 'Archeologische textielvondsten uit Nederland' gaat Chrystel Brandenburgh in op de vele vondsten die bekend zijn en welke verhalen deze resten ons vertellen over het leven van alledag, van de prehistorie tot de nieuwe tijd.
Dr. C.R. (Chrystel) Brandenburgh (1975) is archeoloog en textielspecialist bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij promoveerde in 2016 aan de universiteit Leiden op een onderzoek naar vroegmiddeleeuwse textielresten uit Nederland.
Locatie: Veenkoloniaal Museum Veendam, Museumplein 5, Veendam
Dag: woensdag 11 oktober 2017
Aanvang: 20.00 uur (tot 22.30 uur)
Prijs: 5,00 euro (MK en Vriend van het Museum geldig)