Schrijver Klaas Fleurke als supporter van Veendam in het ‘Kolonicio-shirt’.
In het voorjaar van 2018 verschijnt bij uitgeverij Aspekt het boek ‘De Langeleegte huilt. Opzienbarende verhalen over de opkomst en ondergang van het profvoetbal in Veendam’. Daarmee borduurt schrijver Klaas Fleurke voort op zijn eerste boek ‘De fabriek van mijn vader’. Alleen staat deze keer niet het aardappelzetmeelverhaal centraal, maar vormen verhalen over (betaald) voetbalclub Veendam de basis.
Op de website www.defabriekvanmijnvader.nl kunt u de komende maanden als lezer alvast een voorproefje krijgen in de zin van een kleine voorpublicatie. Gedeeltes uit het hoofdstuk ‘Sportief geslacht’, waarin de belevenissen van Piet van Dam als oud-semiprofspeler van Veendam centraal staan, zullen alvast gepubliceerd worden. Eind november 2016 interviewde de auteur Piet van Dam. Deze oudste telg uit een groot en zeer sportief gezin, blikt openhartig terug op zijn betaald voetbalcarrière bij Veendam. In een lange, maar uiterst interessante monoloog geeft hij een kijkje in de (semi-)professionele Veenkoloniale voetbaljungle. Hij neemt geen blad voor de mond en hekelt hier en daar de profmores aan De Langeleegte in zijn tijd. We spreken over de periode 1965-1971. Een felle concurrentiestrijd, opstellingsfratsen, bevoordelen van spelers van buitenaf en onbetrouwbare bestuurders; Van Dam die als jongste debutant de clubhistorie ingaat, benoemt man en paard. Ook heeft hij een ongecompliceerde visie over het failliet van de historische cultclub. Grootheidswaanzin, bestuurders als opmakers, elitair en een té grote broek, zijn termen die de voormalige linkerspits laat vallen. Desondanks kijkt hij genuanceerd terug op z’n profvoetbaltijd bij de geelzwarten. En spaart zichzelf niet. ‘Ik was té bescheiden. Maar ik heb geweldige voetbalervaringen opgedaan, er is goed gepresteerd en er zijn veel goede dingen uit voortgekomen. Alleen dat geschop vond ik niet normaal.’ Hij beschrijft ook hoe clubvoorzitter R. T. Roelofs hem in die tijd naar aardappelzetmeelfabriek DWM/Avebe haalde. Van Dam daarover: ‘Ik heb een prachtige tijd bij DWM gehad met al die voetballers daar. Het was gewoon dagelijks Voetbal Inside bij DWM.’
Piet van Dam: ‘Als voetballer was timing mijn specialisme.’
Korte omschrijving van het voetbalboek
Op 2 april 2013 ging profclub SC Veendam definitief ter ziele. De Langeleegte huilt. Was betaald voetbal in een arme regio als de Groninger Veenkoloniën kansloos? Wat is er allemaal gebeurd tussen 1954 en 2013 en daarvoor?
Supporter en schrijver Klaas Fleurke neemt de lezer in dit boek mee langs alle hoogte- en dieptepunten in de historie van voetbalclub Veendam. Vooral aan de hand van vermakelijke én spraakmakende verhalen van betrokkenen; spelers en trainers, komt het wel en wee aan De Langeleegte voorbij.
De auteur van onder meer de regionale bestseller ‘De fabriek van mijn vader’ verschaft inzicht over de opkomst en ondergang van het profvoetbal in de Parkstad. Ook de historische verbondenheid met aardappelzetmeelwereldspelers DWM en Avebe wordt nader verklaard.
De kernvragen ‘Was profvoetbal in Veendam levensvatbaar, had de club überhaupt bestaansrecht, en is er in de toekomst weer voetbal op hoog niveau mogelijk in het stadion aan de legendarische Langeleegte?’ worden gesteld. Insiders geven in ‘De Langeleegte huilt’ antwoorden en niet te missen voorzetten. Van Jakob van Essen tot Leo Beenhakker, van Jan Blijham tot Johan Derksen, van Jan Korte tot Joop Gall, van Marnix Kolder tot Angelo Cijntje en van Roelf-Jan Tiktak tot Jeroen Zoet.
Voor de ware voetballiefhebber is dit daarom een unieke uitgave, waarbij het profavontuur aan De Langeleegte nog één keer tot leven komt via exclusieve interviews en foto’s. De auteur is er als geen ander in geslaagd de cultstatus van deze profclub te doorgronden, hetgeen leidt tot een opmerkelijke reconstructie. Veendam4-ever!
Veendam-ZFC. Hans Ooft in duel met de doelman van de gasten. Piet van Dam wacht op de achtergrond namens Veendam op een afvallende bal. De seizoens-ouverture op 13 augustus 1967 begint voor Veendam in de tweede divisie een tikkeltje teleurstellend. Voor 3500 mensen aan de Langeleegte wordt er niet gescoord: 0-0. Later in het seizoen zal Veendam in een beslissingswedstrijd tegen Fortuna Vlaardingen promoveren naar de eerste divisie. In de reguliere stand eindigt Veendam op de derde plaats met 49 punten uit 38 wedstrijden. Achter kampioen FC Wageningen en Helmond Sport. ZFC uit Zaandam eindigt op plek 12.