Overslaan en naar de inhoud gaan

Open avond Semsloge nr. 59 Odd Fellows

Door Eindredactie op dinsdag, 3 oktober, 2017 - 06:00

De broederloge van de Odd Fellows organiseert op dinsdagavond 10 oktober om 8 uur een open avond in het Odd Fellowhuis aan de Nassaustraat 175 te Veendam.

De Odd Fellows is een internationale vereniging op ethische grondslag. Bijna 200 jaar geleden is deze opgericht door Thomas Wildey. Belangrijke begrippen binnen deze Orde zijn Vriendschap, Liefde en Waarheid. Ze streven naar broederschap onder de mensen. De Orde is ooit ontstaan met het doel elkaar hulp en bijstand te bieden in tijden van nood. De oorspronkelijke doelstelling: ‘de noodlijdenden te helpen, de zieken te bezoeken, de doden te begraven en de wezen op te voeden’. Dit stamt nog uit de tijd dat er geen sociale voorzieningen waren. Al is de maatschappij door de eeuwen veranderd, de oude visie is min of meer nog steeds actueel. Denk bijvoorbeeld aan de voedselbanken, aan de vereenzaming van ouderen en aan kansarme jongeren. De leden van de Semsloge komen iedere 2e en 4e dinsdag van de maand bijeen in het Odd Fellowhuis.

Eerst volgt een ceremoniële bijeenkomst, rijk aan symboliek, traditie en muziek, en met de nadruk op bezinning. Daarna is er een nazitting, waarbij het accent meer ligt op sociaal en cultureel vlak. Een logeavond wordt beschouwd als een rustpunt in een jachtig bestaan, een oase van vriendschap en verdieping. Het maakt voor de Odd Fellows niet uit welke politieke achtergrond of overtuiging een lid heeft. Het gaat er niet om wat je bent, maar hoe je bent. Dit past in het eerdergenoemde Ordedevies dat luidt: Vriendschap, Liefde en Waarheid. Dat wordt gesymboliseerd door drie ineengevlochten schakels.

Zij die kennis willen maken met de Odd Fellows zijn deze avond vanaf half 8 van harte welkom.