Nieuws

Ontspannen sporten bij VAS Veendam



_DSC0437.jpg

Tekst Hans van Noort

Wekelijks maken meer dan honderd mensen met een lichamelijke en/of zintuiglijke beperking, een chronische aandoening of hartpatiënten, diabetici, reuma- en kankerpatiënten e.a. gebruik van het Veendamse zwemparadijs Tropiqua en/of de Sorghvliethal. Daar kunnen ze in een vertrouwde omgeving en onder deskundige leiding toch lekker sporten. Dat doet hen over het algemeen erg goed en bovendien doen ze het samen, waardoor het sociale aspect en de gezelligheid de nodige afleiding en ontspanning geven. Ruim dertig vrijwilligers zijn aan het werk om deze mensen te helpen waar dat nodig is. Met twee van hen zijn we in gesprek namelijk Lydia Berends – Berg die voorzitter en een van de trainster is van de vereniging en Harry Klunder zelf hartpatiënt en lid van het verenigingsbestuur, bovendien al 15 jaar lid van de vereniging, ervaringsdeskundigen dus.

_DSC0216.jpg

Na een ziekte, ongeluk of aandoening worden de mensen doorverwezen naar de VAS. Deze verwijzing loopt via het UMCG, Centrum voor revalidatie Beatrixoord in Haren, Refaja – Stadskanaal, huisarts, fysiotherapeut of een andere instantie als bijvoorbeeld Thuiszorg en De Hart&Vaatgroep. Soms schort het wel eens aan deze doorstroom door onbekendheid bij de instanties. Dat is natuurlijk jammer. Vandaar dat het bestuur én de vrijwilligers er van alles aan doen om de naamsbekendheid te vergroten. Dit gebeurt door het verspreiden van folders en flyers, die je in veel wachtkamers van huisartsen/en fysiopraktijken kunt vinden. Door stands op allerlei manifestaties zoals kerstmarkten en sportdorp en door op voorlichtingsbeurzen in ziekenhuizen te staan en met verschillende acties actief te zijn.

“Mensen die zich aanmelden als lid moeten uiteraard een vragenlijst invullen en hartpatiënten moeten toestemming hebben van hun huisarts of cardioloog. Ook het medicijngebruik moet doorgegeven worden. De gegevens zijn bij iedere training aanwezig en bij de hand om in geval van calamiteiten adequaat te kunnen reageren en indien nodig de gegevens door te spelen naar ambulancepersoneel of dokteren. Het blijven natuurlijk groepen met een verhoogd risico en daarom is er ook altijd EHBO aanwezig, ’s maandags zelfs 2! Gelukkig gaat het 99,9% goed,” vertellen Lydia en Harry. “Ook zijn de trainers heel alert.”

_DSC9917.jpg

Truus Molema van de EHBO is op maandagavond en zaterdagochtend in het zwembad te vinden. Ze doet dit vrijwilligerswerk al sinds 2008 en gaat jaarlijks op een verplichte herhalingscursus. “Neen, veel problemen heb ik nog niet meegemaakt. Soms wat kramp, maar dat lost zich wel op door wat ontspanningsoefeningen.”

’s Woensdagsmiddags is er bewegen in het water in het wedstrijdbad voor reuma- en parkinsonpatiënten en mensen met rugklachten. Ook dit er is er op de  zaterdagmorgen in het subtropische deel Tropiqua – de temperatuur van het water is hier enkele graden hoger, wat voor de patiënten bijzonder aangenaam is. Er is géén EHBO aanwezig, maar wel mensen die kunnen reanimeren.

_DSC0437.jpg

Sporten
Op maandag zijn van 18.30 uur tot 20.00 uur de leden te vinden in Tropiqua voor de trainingen. De jeugd en de hartpatiënten doen aan conditietraining. Chris Molema is begeleider van de jeugd. Hij is pas 18 jaar,  hij heeft al een groot deel van zijn jonge leven bij de verenging gezwommen en zet zich nu in voor VAS. Hij vindt het leuk werk. “De kinderen moeten veel plezier hebben, daar gaat het om,” vertelt hij enthousiast. Een ander groepje beoefent waterbasketbal. Waterbasketbal is een leuke en attractieve sport, waarbij er een basket op het water drijft. Het is een sport die beslist super is om te doen, maar ook om te zien. Regelmatig staan bezoekers in de kantine te kijken! Deze groep is ondergebracht bij zwemvereniging Bubble i.v.m. de bondcontributie van de KNZB. De groep staat onder leiding van een gekwalificeerde trainer.

Wilko Harms is 57 jaar en heeft rugklachten. Hij is 3 jaar lid van VAS. Hij houdt zich bezig met waterbasketbal. “Jammer genoeg hebben we niet genoeg mensen om wedstrijden te spelen, betreurt hij.” Nu zwemt hij noodgedwongen recreatief. Het warme water en het bewegen daarin doen hem goed. Zijn vrouw is eveneens lid van VAS. Die zit op de damesgroep die lekker op muziek in het water beweegt.

_DSC9877.jpg

Ina Dijkstra 68 jaar en haar zus Tiny Rieske 79 jaar zwemmen op maandag en woensdag. Hartklachten komen bij hen in de familie voor. Tiny hoeft door het vele bewegen wat ze doet niet meer terug te komen bij de cardioloog! Ze is al 10 jaar lid. Ina geniet van het bewegen op muziek, dat door Yvonne Kant wordt gegeven. Ze komt 2 x per week speciaal uit Nieuwe Pekela naar Tropiqua om te trainen. “En… het helpt,” glimlacht ze. “Bovendien is het lekker ontspannend, hebben we leuke mensen in de groep en is de leiding in goede handen. Naderhand drinken we gezellig een kopje koffie met elkaar in het restaurant/kantine.”

Woensdagmiddag is er bewegen in het water en ook voor mensen die baantjes willen zwemmen. De begeleiding is dan 1:1, dat is uniek. De vrijwilligers gaan met de patiënten mee het water in om hen optimaal te kunnen helpen. Indien nodig worden de patiënten met een lift in/uit het water getild en meegeholpen met het aan/en uitkleden.

_DSC0134.jpg

Donderdagavond is het de beurt aan de hartpatiënten. Onder leiding van een fysiotherapeut wordt lekker gesport in de Sorghvliethal . Zaalhockey, zaalvoetbal, oefeningen voor hart- en buikspieren, loopoefeningen en conditietraining. Harry traint ook op deze avond: “Het is altijd gezellig, maar er wordt ook hard gewerkt. Ik ben blij dat ik het doe en al zo’n lange tijd, ik voel me na afloop van de training veel beter!”

Op zaterdagochtend is het altijd erg druk. Het trainingsuur “zwemmen en bewegen in water” trekt veel leden aan. Ook wordt er les gegeven aan de jongere jeugd, deze worden de zwemslagen geleerd en de wat ouderen tot ca. 18 jaar krijgen les om een aangepast diploma A en/of B te halen.

_DSC0322.jpg

Vereniging
Voorzitter is dus Lydia. Samen met secretaris Eva Weseman en penningmeester Elze Dummer vormen ze het dagelijks bestuur. Met nog drie “gewone” leden, Janny Trip, Jaap Geerling en Harry Klunder, is het bestuur compleet. Dankzij de vele vrijwilligers kunnen de trainingen en lessen goed gegeven worden! Sommige trainers doen dit werk al vele, vele jaren. Vervanging bij ziekte levert een enkele keer wel eens problemen op. “We moeten dan een beroep doen op andere trainer. Het is moeilijk om een nieuwe trainer of vrijwilligers te krijgen,” zegt Lydia.

De vereniging is opgericht in 1980 en bestaat dus al 37 jaar. De contributie is vergelijkbaar met die van andere sportverenigingen. Gelukkig hebben we een aantal sponsoren/donoren én een Stichting Vrienden van de Vereniging Aangepast Sporten Veendam, die ons een warm hart toedragen.”

_DSC0178.jpg

Meer informatie: www.vasveendam.nl

Fotoalbum: