De Gouden Middeleeuwen: Nederland van ca. 400 tot 700 na Chr. door Dr. Annemarieke Willemsen.
Van de periode ná het vertrek van de Romeinen uit Nederland hebben veel mensen geen beeld, of een negatief beeld van volksverhuizingen en barbaren in ‘donkere Middeleeuwen’. Op de lagere school leerde je bijna niets over deze periode. Archeologisch is deze Merovingische periode juist zeer rijk, met grote grafvelden vol vaatwerk, sieraden en wapen, daarnaast ritueel begraven goud- en muntschatten, en ten slotte nederzettingen met huizen, erven en waterwerken. Het huidige Nederland maakte in deze periode deel uit van een wereldwijd handelsnetwerk, waardoor luxe breed toegankelijk was. Bovendien blijken mensen in deze eeuwen relatief gezond te zijn: deze ‘donkere tijden’ waren in werkelijkheid dus gouden tijden.
Dr. Annemarieke Willemsen (1969) is conservator Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar maakte ze in 2014 de grote tentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen’. Ze studeerde Kunstgeschiedenis & Archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze in 1998 promoveerde op een studie naar laatmiddeleeuws kinderspeelgoed. Vanaf 1993 werkte ze in diverse musea mee aan tentoonstellingsprojecten, onder andere in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Sinds 1999 is Willemsen aan het Rijksmuseum van Oudheden verbonden als conservator van de afdeling Nederland Middeleeuwen. Daar is ze verantwoordelijk voor alle vondsten van eigen bodem van ná de Romeinse tijd.
Haar interesse gaat in het bijzonder uit naar de materiële cultuur (ook als fenomeen) en het dagelijks leven in de Middeleeuwen, met nadruk op kind, spel, onderwijs en mode in het verleden. Inhoudelijk is Willemsen een 'omnivoor': een Late Middeleeuwen-specialist die zich in het Rijksmuseum van Oudheden vooral bezighoudt met Merovingische en Karolingische vondstcomplexen, maar ook publiceerde over Romeinen en Vikingen, en uit de voeten kan met objecten uit de 16de en 17de eeuw.
Locatie: Veenkoloniaal Museum Veendam
Datum: 4 oktober
Aanvang: 20.00 uur (tot 22.30 uur)
Prijs: 5,00 euro (MK en Vriend van het Museum geldig)