Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan Bos met zijn auto 'van nu' in StyleDrive
Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch

Door Henk Drenth op vrijdag, 15 september, 2017 - 17:38

IMG_0042.JPG

Donderdag heeft de Veendammer Jan Bos bezoek gehad van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Op 14 september wordt in het museum de tentoonstelling DriveStyle geopend. Op grote fotobillboards zijn 24 bijzondere mensen te zien in al hun diversiteiten met hun bijzondere auto. De bijzondere wagens worden in de tentoonstelling als “verlengstuk van je identiteit” opgevoerd. Als onderdeel van de tentoonstelling worden tevens kunstzinnige sieraden uit de collectie van het museum getoond.

IMG_0009.JPG

Met de 24 'culturele stijlprofielen'  van de geportretteerde deelnemers als uitgangspunt zijn styliste Ellie Uyttenbroek van het museum en fotograaf Otto Snoek bezig eigentijdse genre taferelen te maken. Naar Veendam was fotograaf Snoek samen met Pia afgereisd om Jan Bos uitgebreid met zijn Toyota Celica op portret te zetten. De auto is rijkelijk voorzien van airbrush paintings.

IMG_0143.JPG

Naast het tonen van de auto als hedendaags sieraad droeg Jan voor de foto’s de meegebrachte kunstsieraden van het museum. Doordat de dragers uit een geheel andere leefwereld komen wil styliste Uyttenbroek de clichés rondom het kunstzinnige sieraad in dit project op scherp zetten.

IMG_0278.JPG

Met de Toyota in de functie van eigentijds sieraad was het inderdaad een onverwachte combinatie,  maar een ring met twee vingertjes als V-teken vond Jan wel mooi. ‘De kunstzinnige sieraden zullen blenden in de lifestyle van de gebruiker’, aldus de vermelding in het aankondigingbericht. Met de V-teken ring was er die ‘samensmelting’ voor Jan inderdaad. Deze sieraden zullen samen met de fotobillboards worden getoond.

IMG_0229.JPG

Jan zag toevallig een oproep op Facebook voor mensen met bijzondere auto’s, en had zich voor het project aangemeld. Al vlot had hij van Pia een reactie terug: “We hebben al een aantal goeie wagens, maar het zou onwijs tof zijn om ook een mooie auto uit de tuning scene er in te hebben”.

IMG_0249.JPG

“De Toyota Celica van Jan is de meest ultieme”, aldus Pia. “Het gaat om hedendaags design, en de auto van Jan past er ook in. Het is een auto van nu. Naast de auto gaat het ook om de lifestyle van de eigenaren met hun achtergrondverhalen. Er doen verschillende mensen mee en de wagens zijn ook niet allemaal gepimpt en geairbrusht. We willen diversiteit laten zien”.

IMG_0126.JPG

Jan zijn auto is voorzien met afbeeldingen van karakters uit de horrorfilm van Van Helsing. In 2013 had Jan de auto geruild voor zijn Toyota Corolla. De vorige eigenaar uit Breda had de wagen voor de helft laten painten. In 2016 heeft Rudie Hermans uit Hoogezand de painting op de andere helft (voorheen effen rood) in dezelfde stijl naadloos voortgezet. Dat met sponsoring tot stand is gekomen. Ook het interieur is geairbrusht. De wagen is ook nog niet af. Er komt andere bekleding in en andere velgen aangebracht. Het stuur bestaat uit een ketting met gelaste schakels. Jan rijdt er dagelijks in.

IMG_0301.JPG

De wagen wordt heel veel op meetings getoond waar hij er veel bewondering mee oogst. Op 24 september wordt de auto op de Toyota meeting in Assen geshowd.

In Den Bosch zal op 14 september ook de Toyota van Jan Bos tijdens de opening van de StyleDrive tentoonstelling te zien zijn. Als hedendaags sieraad en als uiting van identiteit.