Overslaan en naar de inhoud gaan

Denken onder Stoom
met lopende stukken

Door Henk Drenth op donderdag, 31 augustus, 2017 - 22:43

IMG_0089.JPG

Afgelopen woensdag is onder de titel ‘Denken onder stoom’ weer geschaakt in een rijdende stoomtrein van de S.T.A.R. Op de rails tussen Stadskanaal en Veendam werden vier ronden gespeeld. Bij de vijfde, en tevens de laatste, dansten de schaakstukken niet meer op het bord zoals tijdens de ritten in het rijtuig. Want toen stonden ze gewoon stil ze in de rustiger ambiance van het spoorlijnmuseum van de S.T.A.R.

Het schaaktoernooi  is voor de 10e keer gespeeld.  Voor de vijfde keer was het onderdeel van de zeven ‘Goud Leven’ schaaktoernooien voor senioren.

IMG_0152.JPG

Om 10.30 uur was het toernooi in Stadskanaal in de dan nog stilstaande trein aangevangen. Na een kwartier had de stoomtrein zich met de schakers in beweging gezet. Bij aankomst in Veendam was de partij door de meeste deelnemers gespeeld, maar sommigen moesten aan het perron hun ronde nog even afmaken. De deelnemers kwamen uit de provincies Groningen en Drenthe, het gebied van de Noordelijke Schaakbond (NOSBO). Iedereen was ook lid van een schaakclub, hoewel dat niet perse benodigd is. In het speciaal gereserveerde rijtuig was plaats voor 28 schakers. Een van hen heeft zich af moeten melden.

IMG_0163.JPG

Ondanks de bewegende stukken reed de trein er niet langzamer door. Dat kon ook niet want het was tijdens een normale dienstrit. Passagiers konden tijdens de wedstrijden een kijkje gaan nemen, en ook het slotpartij in het museum was voor het publiek toegankelijk.

IMG_0200.JPG

Met name boven de wielen onder de beide einden van de bonkende en wiegende wagon konden de stukken op het bord wel eens vanzelf gaan lopen, zoals de lopers of een koning. Maar dit was gauw weer rechtgezet. Volgens de regels mag een verplaatst stuk niet worden teruggezet. Tijdens dit toernooi ging men er soepel mee om. Over dansende stukken in een stoomtrein zal ook niets vermeld staan. Theo Mooijman heeft als voorzitter van de Schaakclub Veendam, en als medewerker bij de S.T.A.R, het toernooi in een rijdende stoomtrein bedacht. Naar zijn weten wordt het nergens anders in Nederland zo gedaan.

IMG_0287.JPG

Voor Elle de Vries uit Delfzijl was het schaken in de stoomtrein de eerste keer. Hij vond het een hele belevenis. De stukken liepen soms van het bord af. Het is de grap van alles. Het ging om het bijzondere, waarbij het plezier en de gezelligheid voorop stonden.  Af en toe werd met elkaar gesproken, dat normaal ook niet mag.
IMG_0018.JPG

Harry Wubs uit Groningen en Peter Riksten uit Veendam waren beiden ook voor de eerste keer mee. Ze vonden het een leuke ervaring. Vooral de echt lopende paarden op het schaakbord was apart. Desondanks was het met de concentratie prima. Peter is lid van de schaakclub in Veendam en Harry van de schaakclub in Middelstum. Peter had drie partijen gewonnen en Harry twee. En kwamen zo tegenover elkaar te zitten. Spelers met hetzelfde aantal keren winnen worden zoveel mogelijk tegenover elkaar gezet.