Overslaan en naar de inhoud gaan

IJsvogels spotten bij Tuin en Zorg in Veendam

Door Eindredactie op vrijdag, 1 september, 2017 - 06:00

_DSC5971.jpg

Tekst Hans van Noort

Een nieuwe vorm van toerisme in Veendam? Naast de bootjesmensen komen toeristen, wel in geringere aantallen, vanuit heel Nederland richting Veendam om in een unieke omgeving vogels te spotten. De talloze bruggetjes in het Oosterdiep hoeven er niet voor geopend te worden, neen, gewoon op de TomTom Egypteneinde invoeren en je rijdt er zo heen. Harmjan Dijkstra van De Wiede Hoveniers en Hoveniersbedrijf “Tuin en Zorg Groningen” B.V. hebben hun bedrijf daar op nummer 34. Maar wat achter hun bedrijf schuil gaat is bijzonder. In welke vorm zullen we samen met Harmjan uit de doeken doen. Hij is namelijk geen gewone hovenier. Hij heeft niet alléén groene vingers, maar ook een groen hart. Hij houdt van de natuur en vertelt er graag over.

_DSC5946.jpg

In Delfzijl stond zijn wieg en in Meedhuizen bij Delfzijl bracht hij zijn jeugdjaren door. Na zijn schooltijd gaat hij in Utrecht studeren aan de Hogere Agrarische School – met als specialisatie bedrijfskunde. Hij begint zijn beroepsloopbaan als bedrijfsleider bij een bedrijf in het Westland en heeft 50 man onder zich. Dat doet hij 3 jaar, maar of dat helemaal zijn ding is? In 1995 begint hij voor zichzelf. Hij neemt Groencentrum “De Wieden” aan het Egypteneinde 34 over. Dit centrum dankt zijn naam aan het tegenoverliggende natuurgebied. Het is een oud beekdallandschap van het meanderende veenriviertje de Oude Ae of Munte. De laatste restanten van dit riviertje worden gelukkig beschermd door Staatsbosbeheer! Om het even voor de geest te halen: als je vanuit Veendam over het Beneden Oosterdiep – Egypteneinde richting Muntendam rijdt, zie je het links liggen.

5D3A3809 (2).JPG

Na 5 jaar sluit hij het tuincentrum en gaat door als “De Wiede Hoveniers.” Sinds 2015 is daar bijgekomen het Hoveniersbedrijf “ Tuin en Zorg Groningen” B.V. Harmjan is inmiddels 51 jaar.Het werk bestaat uit aanleg en onderhoud van tuinen, maar ook advies en constructiewerk als het aanleggen van vijvers, vlonders en het bouwen van blokhutten. Ook bestratingswerk, vruchtbomen snoeien en voor- en najaars tuinbeurt behoren daartoe. “Eigenlijk zijn we gespecialiseerd in de complete tuinverzorging,” somt Harmjan op. De restauratie van een grote monumentale boerderij met tuin aan de Dorpsstraat in Onstwedde heeft veel tijd gekost. Het restauratieplan Veendam-Noord heeft hij samen met en in opdracht van de gemeente Veendam en Acantus uitgevoerd. Zijn klanten komen zowel uit de particuliere – als zakelijke markt. De verhouding hiervan ligt op ongeveer 50 : 50%.

_DSC5953.jpg

Het hoveniersbedrijf ligt globaal gezien tussen het Egypteneinde en de spoorbaan Veendam-Zuidbroek, met daarachter Groningen Railport Veendam. Naast de bedrijfsgebouwen vind je er een paardenbak en –weide alsmede een grote natuurlijke plas met rondom een en al natuur. Het geheel beslaat ca. 2 ha. Aanpalend heeft Harmjan een stuk grond van 3500 m² van de Gemeente in beheer. Bovendien sluit het aan op het stukje bos dat indertijd op de oude vuilstort van Muntendam is aangeplant. Alle ingrediënten voor een schitterend stukje natuur én dat is het ook. Veel vogels hebben dit stekje ontdekt. Rond de plas heeft Harmjan drie vogelkijkhutten gebouwd waar je ongestoord vogels kunt observeren. De algemeen bekende soorten als mussen, roodborstjes, vinkjes, winterkoninkjes, kwikstaartjes, kraai(achtigen) en mezen vliegen er in groten getale rond. Maar… het is natuurlijk wel verrassend als een ransuil zich in je tuin nestelt of oeverzwaluwen in het talud broeden. Een grauwe kiekendief vliegt met enige regelmaat over. En wat te denken van spechten, waterhoentjes en buizerds? Ook een kwartelkoning (lijkt wat op een patrijs) heeft zich in deze biotoop laten zien. “Voor het eerst hebben we ook dit voorjaar leeuweriken gezien en appel- en goudvinkjes zijn ook geen dagelijkse kost.”

_DSC5954.jpg

Vogelaars vermaken zich hier prima. Er is van alles te zien én te beleven. Doch… ze komen vooral voor de ijsvogeltjes. Ze zitten uren in de kijkhutten te staren of ze er wellicht één zien. Bij de rondleiding over het bedrijf en het bezoek aan Harmjan’s natuurgebied hebben we mazzel. We zien het ijsvogeltje met een visje in z’n bek richting het nest vliegen. Dat nestje - heeft Harmjan gezien - zit in de walkant van de plas op nog geen 4 m van de kijkhut. Hij heeft er prachtige foto’s van gemaakt. Het ijsvogeltje verraadt zijn nestje niet aan ons als bezoekers. Hij vliegt met zijn buit in een boom en wacht rustig af totdat we weer vertrokken zijn!

5D3A3994 (2).JPG

Het is het 3e legsel van dit jaar. Het eerste telde één jong, voor zover Harmjan het heeft kunnen waarnemen, het 2e drie of vier en hoeveel eieren er nu uitgekomen zijn is nog de vraag. “Met een beetje geluk komt er dit jaar nog een 4e broedsel,” hoopt Harmjan. De natuur is mooi en indrukwekkend, maar ook wreed. Harmjan zag een Nijlgans die met één van de ransuilkuikens in de bek er vandoor ging… Ook spechten zitten in dit natuurgebiedje. De grote bonte specht, maar ook de groene specht. “Zelf heb ik die nog niet gezien,” aldus Harmjan, maar een van onze gasten/vogelaars attendeerde mij erop.

_DSC5959.jpg

De vogelaars komen uit het gehele land naar Tuin en Zorg om bijzondere vogels te spotten. Zelfs mensen uit Limburg hebben de reis er voor over. De meesten komen uit Friesland. Eens heeft iemand 13 uur achter elkaar in een van de kijkhutten gezeten! Je mag voor € 25,00 de gehele dag gebruik maken van de accommodatie. Kom je met meerderen, dan betaal je € 20,00 p.p. Op Facebook heeft Harmjan vele foto’s geplaatst van zijn observaties. Fotograferen is één van zijn hobby’s. Een andere hobby is het kweken van Chinese groenten. Een kennis heeft wat zaden meegenomen uit China, die hij nu hier in de kas probeert op te kweken. Dat lukt al aardig. Aan de planten komen een soort meloen/komkommerachtige vruchten.

_DSC5975.jpg

Wat brengt de toekomst?
Hij droomt ervan om samen met zijn partner, die in de zorg werkt, iets op te zetten voor ouderen. Misschien iets van een soort dagbesteding of appartementjes? Groen, natuur en tuinen moeten wel prioriteit hebben, zodat ouderen lekker in de buitenlucht kunnen tuinieren in verhoogde groententuintjes of genieten van een eigen bloemenveldje of de vogels. Beider expertise zou dan uitstekend te combineren zijn en goed van pas komen, hij voor het groen, zij voor de zorg. De droom gaat zelfs nog verder, maar… dat blijven nog even dromen! Misschien mogen we ooit nog eens langs komen om dat voor het voetlicht te brengen? In ieder geval hopen we voor Harmjan en zijn partner dat deze dromen bewaarheid worden.

Wilt u meer weten: www.tuinenzorg.nl

_DSC5961.jpg