Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendam lichtstad met JP Led

Door Eindredactie op vrijdag, 15 september, 2017 - 06:00

_DSC8377.jpg

Tekst Hans van Noort - Foto's Henk Gibcus

led.pngHet hiernaast afgebeelde symbool zegt je niets als je niet in de materie thuis bent. Het is het elektrische symbool van een Led. Mooi om te weten! De gewone leek zal het snel weer vergeten. We gaan niet diep op de materie in, maar Led en Veendam hebben toch wel iets met elkaar te maken, zeker als we JP ervoor zetten. Het is het bedrijf van Stephan Peijer en zit aan de Transportweg 18 hier ter plaatse en doet dus in Ledverlichting.

_DSC8374.jpg

Duurzaam en besparing zijn de kernwoorden als we het hebben over Ledverlichting. JP Led houdt zich voornamelijk bezig met het ombouwen van traditionele verlichting naar Led en dat voor de zakelijke markt, verenigingen, instellingen en overheid. Duurzaam omdat Ledverlichting veel langer mee gaat en besparing omdat 80% minder energie verbruikt wordt dan de conventionele verlichting. Besparing ook, omdat geen armaturen hoeven te worden vervangen. Bestaande apparatuur wordt voor Ledverlichting omgebouwd. Kan dat niet, dan is de uitdaging voor Stephan groot en ontwikkelt hij iets waardoor het toch mogelijk is. Peijer heeft al ruim 27 jaar ervaring met verlichting en weet waarover hij het heeft. Ervaring heeft hij opgedaan, eerst als een toevallig baantje via een uitzendbureau, later als binnendienstmedewerker bij een verlichtingsgroothandel en in de showroom en verkoop. Sinds 2002 opereert hij zelfstandig en vanaf 2011 doet hij veel in Ledverlichting.

IMG_2346.jpg

Een grote klapper was de verlichting van de 32 bruggetjes tussen Bareveld en Veendam vorig jaar Kerst. Klapper, omdat de klappen in het (Led)licht kwamen te staan! Eveneens succesvol zijn de projecten zoals bij Van Ringh Optiek in de Kerkstraat, waarbij de gehele winkel in het zonnetje is gezet. Ook de nieuwe winkel van Valkema Sport heeft Ledverlichting. In het middengedeelte worden de buitensporten geaccentueerd door wolkenluchten met Led te suggereren. Led is kleurécht, dus hoeven de klanten niet meer naar buiten te lopen om te kijken hoe de eigenlijke kleur is! Bij bakker Riedstra aan het Boven Westerdiep zorgt de Ledverlichting dat de broodjes en het gebak nog mooier lijken dan dat ze al zijn. En bij Ruitersport Veendam aan de Transportweg komen de diervoeders, rijkleding, strooisel en andere dierbenodigdheden beter tot z’n recht. En ook Veendammer bedrijven als Peinemann – vorkheftrucks, Destic – kunststoffen, Koning  - verhuizingen, Autotaalglas, Primera Hiemstra e.a. zijn geheel of gedeeltelijk overgegaan op Ledverlichting.

De vernieuwde verlichting van de gemeenschappelijke ruimtes van de grote appartementencomplexen bij de Euroborg (De Stoker en De Brander) en de Kop van Oost zijn door Stephan Peijer uitgevoerd.

Tijdens de komende Kerst wordt het centrum van Veendam op spectaculaire wijze verlicht, een project van de Gemeente, OVC en JP Led. Veendam komt niet alléén als Parkstad in de (Led)schijnwerpers te staan, maar ook nog eens als lichtstad! Meer dan 2 km Ledverlichting zal alleen al in de grote kerstboom worden verwerkt…

_DSC8397.jpg

Het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen in Zuidbroek zal eveneens een metamorfose ondergaan. Niet alleen de parkeerplaatsen, ook zal er nog meer aandacht besteed worden aan de hal zelf met meer showelementen en entertainment. “Spelen met licht,” noemt Peijer het. Het belooft iets bijzonders te worden, mede door de mogelijkheden van Ledverlichting.

_DSC8393.jpg

Peijer is met grote regelmaat in China en het Verre Oosten te vinden. Hij heeft al jaren contacten met de mensen en bedrijven nabij Hongkong en kent dus hun cultuur en manier van zaken doen. Hij laat alles daar maken en ontwikkelt zelf of samen met de ingenieurs o.a. nieuw binnenwerk voor bestaande armaturen. Doordat hij rechtstreeks met Azië zaken doet scheelt dat veel geld, wat de klant merkt. Bovendien zijn de lijntjes kort en kan snel worden gehandeld, indien nodig. Zeker twee maal per jaar bezoekt hij vakbeurzen in dit immense land. Ook beurzen in Europa o.a. Frankfurt kunnen op zijn komst rekenen. Op de tweejaarlijkse Landbouwbeurs in Assen staat hij zelf met een stand om zijn bedrijf in deze sector te promoten.

_DSC8401.jpg

Led is al ontdekt in 1907 door de Britse radiopionier Henry Joseph Round. Twintig jaar later publiceerde de Russische wetenschapper Oleg Losev meer details en vroeg octrooi aan. Dit bleef onopgemerkt. Pas in 1962 brak de Ledverlichting door. In dat jaar ontwikkelde de Amerikaanse natuurkundige Nick Holonyak een werkende Led (bron: Wikipedia).

_DSC8410.jpg

Er zijn nog meer voordelen van Ledverlichting. Wat we al zagen bij de verschillende projecten is dat Ledverlichting bijdraagt aan sfeer. Het is gewoon aangenamer in de winkels en bedrijven als er fijne verlichting aanwezig is. Led is te gebruiken zowel in het interieur als het exterieur. De levensduur is zéér lang. Gemiddeld brandt een Ledlamp 50.000 uur. Per jaar hebben we 365 dagen x 24 uur = 8760 uur. Als een lamp dus dag en nacht brandt kan die het bijna 6 jaar uithouden zonder te worden vervangen. Bij TL-buizen moet dat aanzienlijk eerder! Ledlampen geven géén tot weinig warmte af. Ze worden zelfs in ijsvitrines bij ijssalons gemonteerd! Bij warm weer hoeft de airco niet zo snel aan, wat hier en daar wel de helft van de kosten bespaart. De mogelijkheden om met kleuren te stoeien zijn nagenoeg onbeperkt. Spots en dimmen was lang niet mogelijk bij Led, nu dus wél.

_DSC8389.jpg

Bij projecten werkt Stephan Peijer samen met een vast groepje ZZP´ers. Via de webshop kunnen producten besteld worden van straatverlichting tot de verlichting van sportvelden aan toe. Ook bouwlampen en allerlei soorten armaturen zijn te verkrijgen. Speciale lampen de zogenaamde high bay’s geven vanaf grotere hoogtes > 6 m nog voldoende licht! JP Led werkt voornamelijk in de drie noordelijke provincies. “Een enkele keer maken we wel eens “uitstapjes” iets verder weg, zoals laatst een karwei in Hoorn,” aldus Stephan.

_DSC8382.jpg

Even terug naar het symbool boven aan de tekst. Hierin vind je aan de ene kant een + (plus) en aan de andere kant de – (min). De verbinding hiervan vormt de Led.

Als we straks met Kerst door Veendam lopen en we zien de prachtige verlichting zullen we best nog wel eens aan JP Led denken. Met de juiste verlichting wordt alles gewoon veel mooier.