Overslaan en naar de inhoud gaan

Karpervissen meest geliefd onder Groningers

Door Eindredactie op dinsdag, 4 juli, 2017 - 11:14

beeldmateriaal-karpervissen.jpeg

Karpervissen is in Nederland, op provinciaal niveau, het populairst onder Groningers. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl. Het online winkelcentrum wilde met het onderzoek inzicht krijgen in het visgedrag van Nederlanders. In het onderzoek werden ook wet- en regelgeving omtrent vissen in kaart gebracht.

Vissen populair onder Nederlanders
In Nederland zijn er ruim twee miljoen sportvissers. Dit maakt vissen de op-twee-na grootste sport in Nederland. Vissen kan gezien worden als een belangrijke recreatievorm. Nederlandse vissers hanteren verschillende vistechnieken op verschillende vissoorten. Witvissen, recreatief vissen, roofvissen en karpervissen worden het vaakst genoemd als techniek, maar veel vissers beoefenen regelmatig meerdere technieken door elkaar. De vliegvistechniek wordt in Nederland gemiddeld het minst vaak gebruikt. De gemiddelde Nederlandse sportvisser is man en 51 jaar oud. Het gaat vooral om recreatieve vissers, maar meerdere ‘vistypen’ (zoals allround sportvisser, vliegvisser en karpervisser) worden vaak door elkaar beoefend.

Provinciale verschillen
Sportvissers in Groningen houden zich naar verhouding het meest bezig met één van de populairste technieken van de Nederlandse hengelsport: karpervissen. In deze provincie zoeken sportvissers online het vaakst naar benodigdheden voor karpervissen, zoals karperhengels, werpmolens en nylon lijn. Ook in andere provincies zijn er opvallende resultaten. Zo blijken Zeeuwse vissers online het vaakst op zoek te gaan naar hengels en andere visbenodigdheden. In de Zuid-Westelijke kustprovincie lijkt sportvissen het populairst. In Drenthe is vliegvissen het meest in trek. Zuid-Hollanders zijn daarentegen gericht op roofvissen. Utrecht mag zichzelf de nachtvis provincie van Nederland noemen.

Boetes van €90,- tot €370,-
In Nederland mag men alleen vissen met een VISpas. Met deze pas mag je je hengel alleen uitwerpen in vooraf bepaalde wateren. Op vissen zonder vispas staat een boete van €130,-. Zelfs als je de pas bent vergeten kun je rekenen op een boete van €130,-. Vissen op bepaalde vissoorten is niet altijd toegestaan. Op vissen binnen het gesloten seizoen staat een boete van €140,-. Met levend aas vissen wordt het strengst bestraft: €370,- boete.

Meer weten?
Alle visfeiten, voor zowel beginnende als gevorderde sportvissers, zijn door beslist.nl gevisualiseerd in een infographic die hier gratis bekeken kan worden.