Overslaan en naar de inhoud gaan

Reünie Scouting Veendam met 90 jarig jubileumfeest

Door Henk Drenth op zondag, 2 juli, 2017 - 16:40

_DSC0379.JPG

Zaterdag vierde Scouting Veendam met een reünie het 90 jarig jubileumfeest. Scouting Veendam is in 1927 opgericht, en alle activiteiten staan in het teken van het jubileumjaar. Met onder meer een boerenkooltocht eerder dit jaar. De scouting telt 250 leden, waarvan jongste 5 jaar is en de oudste 75. Jan Eerkes is al vanaf 1948 lid. Hij heeft de samenvoeging van de padvinderij met de scouting meegemaakt.

IMG_0040.jpg

Jan gaf in een korte toespraak een terugblik over het ontstaan van de Scoutingclub. Vervolgens hebben oud leden Gerard Mulder en Annemarie van Zanten de reünie met het hijsen van de scoutingvlag geopend. Welk volgens een bepaald protocol geschiedt. Ook Jan heeft bij allerlei bijzondere hoedanigheden en ceremoniën de scoutingvlag mogen hijsen. Na het hijsen van de vlag was het tijd voor een groepsfoto.

_DSC0367.JPG

Aan de reünie hebben 73 leden deelgenomen. De reünisten hebben een foto van zichzelf uit hun eigen Scoutingtijd overhandigt gekregen. De rijke geschiedenis van Scouting Veendam bleek uit oude logboeken, veel foto’s  en ander oud materiaal. Er is veel bijgepraat en er werden veel herinneringen opgehaald. Op het grote grasveld is een BBQ gehouden.

 ’s Avonds was het feest voor alle leden en geïnteresseerde scoutinggroepen uit de omgeving. Welk opgeluisterd werd met de bands Knalboem.fm, De Plotters en Disco Jipsingboermussel.

_DSC0358.JPG

Een van de wortels van Scouting Veendam ligt in het ontstaan van de padvindersvereniging Wildervank in 1927 uit een fietsclubje, dat uit een achttal jongens bestond. Hun onderkomen was in de papierloods van de voormalige krant de Noord-Ooster. Later verhuisde de groep onder de naam Prometheus naar een leegstaand brandspuithuisje.

In Veendam bestond onder leiding van een tweetal leraren een kampeerclubje van HBS-ers. Een van de leraren, dhr. Cevaal, vormde de kampeerclub om tot de Veendammer Padvindersgroep.

IMG_0051.jpg

In het voorjaar van 1928 worden beide padvindersgroepen onder de naam Prometheus samengevoegd. Men nam intrek in een schuur achter de turfhandel van Feiken in Wildervank. In 1937 verhuist de groep naar een gebouw aan het Westerdiep, waar in die tijd de fabriek van DWM & Co. stond. Na de oorlog werd intrek genomen in de school naast een kerk (de voormalige synagoge). In 1950 had de groep eindelijk de beschikking over een eigen gebouw gekregen aan het voormalige sportterrein in Veendam (nu de Promenade). Vanwege de aanleg van de winkelpromenade met parkeerterrein werd dit gebouw in 1968 verplaatst naar de Parallelweg.

_DSC0339.JPG

In 1973 vond een fusie plaats tussen de groepen Prometheus, Flora Fauna en de Katholieke Hedwiggroep. Hieruit is de Scouting Veendam ontstaan.

In 1998 werd het gebouw grotendeels door brand verwoest, en moest noodgedwongen worden omgezien naar een nieuwe locatie. Uiteindelijk resulterend in een prachtig gebouw op een schitterende locatie in Borgerswold. Op 27 oktober 2000 was de officiële opening tijdens een feestelijke openingsweekend. In 2002 kon daar het 75 jarige bestaan worden gevierd.

IMG_0018.jpg

Tegenwoordig is men druk doende om al het oude fotomateriaal, documenten en ander materiaal voor de volgende generaties te digitaliseren.


Media publicatie

  • iN Veendam