Overslaan en naar de inhoud gaan

Laat Eltjo Meijer uit Veendam maar schuiven

Door Henk Drenth op vrijdag, 30 juni, 2017 - 09:18

IMG_0069.jpg

Eltjo Meijer uit Veendam heeft onlangs op het Wereldkampioenschap Sjoelen in Straatsburg, Frankrijk, de 19e plaats gehaald. Onder de 235 deelnemers uit 12 landen wereldwijd is dit een knappe prestatie. Overigens zijn alle eerste prijzen uit de A, B en de C klasse door Nederlanders in de wacht gesleept. Er is in teams gespeeld en individueel.

Het van origine Nederlandse gezelschapspel is tot een wereldwijd gespeelde sport uitgegroeid, met ook deelnemers uit Korea, Suriname en de VS. De oudste deelneemster was 83 jaar. Dat wil overigens niet zeggen dat sjoelen typisch alleen iets is voor bejaarden.

Voor Eltjo was het zijn tweede internationale sjoelwedstrijd. Twee jaar geleden heeft hij in Tsjechië de 37e plaats behaald. In Straatsburg moest hij ook spelen tegen een Duitse speler uit de Duitse hoofdklasse. De Duitser staat als een van de betere sjoelers bekend. Eltjo stond tegen hem met 0 tegen 4 punten achter. Maar de Duitser was nerveus en schoof met de brikken steeds in de 60 punten. Om tot sjoelsucces te komen is geconcentreerdheid nodig, en moet de speler zich juist niet laten afleiden door een ander. De aandacht moet op de bak gericht zijn, en daarbij vooral rustig blijven. Eltjo gooide in de 70 en in de 80, met een gemiddelde van over de 80 punten. Zijn hoogste score was 87 punten.

In Nederland wordt met 30 brikken geschoven, maar internationaal is dat met 20 brikken. Daarom is het gemiddelde aan punten lager dan in Nederland. Het voorplaatsen in de wedstrijd is wel met 30 brikken. Er mag ook maar 2 keer worden gegooid. In Nederland is dat over 3 keer. De wedstrijden worden tijdens 2 speeldagen gespeeld over 10 rondes. Bij het winnen van 2 wedstrijden krijgt de speler twee punten, tot aan het aantal van negen.

De andere deelnemers vonden het een topprestatie van Eltjo. Ze hadden niet verwacht dat hij van de Duitse speler zou kunnen winnen. Deze was behoorlijk teleurgesteld, maar toonde zich tijdens het geven van een hand zeer sportief. Het was voor Eltjo een mooie ervaring. Hij is al 40 jaar lid van de Algemene Nederlandse Sjoelbond (ANS). Inmiddels is hij 10 jaar lid van de sjoelvereniging WVK 82 in Wildervank. De reis naar Straatsburg was geregeld door de Brikkemikkers uit Klazienaveen.

Sjoelen is van origine een Nederlands gezelschapsspel. Het eerste wereldkampioenschap sjoelen is in 1976 in het Noord-Brabantse Alphen gehouden. Het is bij het grote publiek niet algemeen bekend dat sjoelen ook als een echte sport beoefend wordt. De schijven in de juiste vakjes krijgen is nog een hele kunst. Waarbij richtinggevoel en concentratie vereist is. En veel training. De brikken worden ook niet zomaar door de gleuven geschoven, maar zodanig verdeeld dat dit extra punten oplevert.

Sjoelen is inmiddels een erkende, bij het NOC*NSF aangesloten sport. Onder de vlag van de ANS worden diverse officiële wedstrijden gespeeld. Zoals voorrondes per afdeling voor plaatsing van het NK, wedstrijden voor de Nederlandse Beker, Nederlandse Kampioenschappen en Interlandwedstrijden.

Eltjo maakt thuis zijn eigen sjoelbak glad met aardappelmeel, dat in de supermarkt te koop is.