Nieuws

Afscheid Schoolschrijver Pieter Koolwijk van De Sleutel



IMG_0161.jpg

Woensdagmorgen hebben de leerlingen van OBS de Sleutel in Wildervank voor de laatste maal Schoolschrijver Pieter Koolwijk in de klas gehad. Het project wordt door Stichting de Schoolschrijver landelijk in de klassen gebracht. Met inzet van de allerbeste kinderboekenauteurs om leerlingen op basisscholen taalsterk te maken. Scholen kunnen daarop inschrijven.

IMG_0044.JPG

Een uur op de vrijdagmiddag gaf kinderboekenauteur en Schoolschrijver Pieter Koolwijk uit Emmen op een creatieve manier taalonderwijs op De Sleutel. Het gaat daarbij niet om grammatica en de stam plus t zoals in normale lessen. Het leren lezen en ontwikkelen van taalvaardigheid is vanuit een creatieve aanpak en vanuit het spelen van woordspellen. “De ene hersenhelft is de creatieve kant en de andere helft is de logische. Met het aanspreken van de creatieve kant wordt de logische kant aangesproken”, legt Pieter uit. “Het leren gaat dan gemakkelijker, en gaan kinderen er ook prat op het nog precies te weten. Met het zoeken naar letters tijdens een spel wordt ook een onderlinge competitie gecreëerd. Ook moeten ze echt op een andere manier gaan nadenken”. Pieter Koolwijk zijn vrouw is steeds zijn rechterhand geweest.

De Schoolschrijver zit ieder jaar op een andere school. Na inschrijving van de scholen vindt er een soort loting plaats. Scholen die nog niet eerder aan het project meededen krijgen daarbij voorrang.

IMG_0082.jpg

Voor OBS de Sleutel was meedoen met dit project voor het tweede jaar. Directeur Jan Hessel Kruit heeft de school weer opnieuw ingeschreven. Maar er zijn veel aanmeldingen en te weinig schoolschrijvers. Hessel denkt voor nieuwe deelname pas in het schooljaar 2018-2019. Wat hij heel jammer vindt. “Het is een prachtig project gezien de mogelijkheden. En elk jaar is er ook weer behoefte aan”, verteld Hessel. Wat hij aan Pieter Koolwijk heel prettig vindt is zijn humor. “Pieter is veel met taal en met gedichten bezig geweest. Maar ook zeker belangrijk was de klik met de kinderen. Hij heeft de kinderen bij het onderwerp dat hij aanbood met veel humor betrokken. Elke week is hij ook weer op een andere manier met taal bezig geweest, waardoor de kinderen heel erg geïnteresseerd bleven. En dat ook leuk bleven vinden”.

IMG_0187.JPG

Biblionet Groningen is er heel nauw bij betrokken geweest. Zij lenen het lesmateriaal uit en hebben de school daarbij geholpen. “Leesplezier draagt bij aan de taalvaardigheid van de leerlingen en dat gunnen we ze allemaal”.

Bij het afscheid van schoolschrijver Pieter Koolwijk waren ook de ouders aanwezig. Waarbij zij ook met de spelletjes mee konden doen. De kinderen mochten met een creatieve en speelse invulling op hun eigen school zelf even Schoolschrijver voor hun ouders zijn.


 
Fotoalbum: