Overslaan en naar de inhoud gaan

VIDEO
Laatste authentieke winkel van Veendam gesloten
eind aan een tijdperk vol nostalgie

Door Henk Drenth op donderdag, 1 juni, 2017 - 17:50

IMG_0132.jpg

Na 94 jaar sloot woensdag de laatste authentieke winkel van Veendam de deuren. En na de 60 jaar van Johan en Siem Eekhof in de winkel is er een eind gekomen aan een tijdperk vol nostalgie.

Johan en Siem gaan volgens planning nog deze maand hun intrek nemen in Woon- en Zorgcentrum Huize St. Franciscus. Het was dan ook niet de bedoeling dat de winkel vol zou blijven. Maar Siem vond het steeds leger worden van de winkel beslist niet leuk. Om na zoveel jaren afstand te doen van de winkel, en het oude huis, valt haar zwaar. Het is voor haar een spannende en ook een heel vreemde tijd. Het is wel beter en misschien ook wel mooier, maar Siem heeft het er moeilijker mee dan haar man. En er is ook een traantje gelaten. Johan ziet er juist helemaal naar uit, voor hem kan het niet snel genoeg gaan.

IMG_0206_2.jpg

Maar de verhuizing naar St. Franciscus is op komst en alles moest weg. Of ze zouden er daar al een drogisterij winkeltje mee moeten beginnen. Deze grap bracht ook weer een lach. Siem weet ook wel dat het beter is en dat het haar daar wel zal bevallen. Het gaat een periode inluidden met iets nieuws. En met een heel andere indeling van de dag. De vlag was wel elke dag uit, al drie weken lang.

Honderden mensen hebben de winkel bezocht om afscheid te nemen. De winkelbel bleef maar gaan. De artikelen van nog aanwezige winkelvoorraad ging met 80% korting de deur uit. Van de persoonlijke verzorgingsproducten was er ’s morgens vroeg al veel van verkocht. De zelfzorg geneesmiddelen was er in de loop van de middag grotendeels door. De uitverkoop van bussen verf liep ook als een trein.

IMG_0203.JPG

Mensen kwamen ook herinneringen van vroeger ophalen. Johan en Siem vonden het heerlijk dat ze zo afscheid hebben kunnen nemen van hun klanten. Het deed hun goed. En dan al die herinneringen op Facebook. Over de zoethout in hun kinderjaren en de snoepjes voor 5 cent. En over het verkopen van authentieke producten als waterglas. Deze heel speciale producten waar klanten voor kwamen, en er meteen meer van meenamen, waren al snel uitverkocht. De winkel zal ook gemist gaan worden.

IMG_0208_3.jpg

Dochters Agnes en José vinden het heel mooi dat hun ouders het samen met al die klanten op deze manier konden afsluiten. Mevrouw Bakker van de juwelierszaak Sirp Bakker was ook even op bezoek gekomen. Vroeger was ze een klasgenoot van Johan. Er kwamen klanten van vroeger de winkel in met een cadeautje. Het riep bij Johan en Siem ook weer herinneringen op. Ook veel ouderen uit Sint Franciscus waren komen kijken. Iemand was speciaal uit Utrecht overgekomen om nog even een kijkje te nemen in de winkel, en had foto’s meegebracht. Burgemeester Sipke Swierstra en wethouder Henk Jan Schmaal zijn maandagmiddag op bezoek geweest.

IMG_0200.JPG

Aan iedere klant werd een mooi tegeltje met een spreuk meegegeven. In Sint Franciscus gaat Johan tegeltjes verkopen met zijn eigen spreuken, gaat een groot succes worden. Een nieuwe hobby, de tegeltjeswijsheid van de heer Eekhof. Om deze grap werd in de gezellige huiskamer hartelijk gelachen.

Johan en Siem zijn blij met hun 2 dochters en 4 kleindochters. Ze hebben geweldig geholpen. Ieder heeft een steentje bijgedragen, naast hun eigen school en werk. Agnes was meer in de winkel en José deed de administratieve dingen. De kleindochters Simone, Susanne, Brenda en Linda hebben veel in de winkel geholpen.

IMG_0274.JPG

Op 16 mei is de handtekening gezet voor het opzeggen van het bedrijf bij de Kamer van Koophandel. Op de verjaardag van Johan zijn vader Hendrik Jans Eekhof, de oprichter van de drogisterij 94 jaar geleden.

De borden met welbekende spreuken die Johan voor zijn winkel plaatste waren zijn visitekaartjes. De vertegenwoordiger van een leverancier wilde een bord mee met een spreuk voor op kantoor.

De afsluiting van een lange geschiedenis was natuurlijk weer met nieuwe spreuken van Eekhof. “Dat is pech, Eekhof is weg”. In de winkel heeft talloze keren het welbekende “dropje mee?” geklonken. Woensdag 31 mei was dat voor het laatst.