De eerste overzichtstentoonstelling van Nel Kamphuis vindt plaats in het Doe Museum in Veendam. Nel heeft 100 werken uitgezocht die een goed beeld geven van haar oeuvre. Nel Kamphuis gebruikt huiden, echte, van verf en zand of van verschimmeld textiel. Die huiden vormen de basis van haar fascinerende werk. De titel van de expositie is dan ook: ‘Dicht op de huid’. Een van de technieken die Nel gebruikt is dat ze verfhuiden maakt die ze laat drogen op kunststof, vervolgens afpelt en met die verfhuid applicaties maakt. Deze techniek om een kunstwerk te maken heeft het Doe Museum natuurlijk toegevoegd aan de mogelijkheden in het museum om als bezoeker zelf kunst te maken. Nel Kamphuis werd geboren in 1954 in het dorpje De Wilp op de grens van Groningen en Friesland. Haar vader was gereformeerd predikant. Het gezin telde negen kinderen. Haar moeder was lerares. Nel wilde graag naar het conservatorium, maar twee broers die deze studie achter de rug hadden waren werkloos, daarom werd het de pedagogische academie. Nel ging aan de slag als docente muziek in Rotterdam op een school voor slechtziende kinderen en volgde ondertussen de opleiding schoolmuziek aan het conservatorium. Ze werkte rond Arnhem als muziekdocent op twaalf scholen maar vond het vele reizen op een gegeven moment te zwaar. Ze ging als gewone juf voor de klas staan en gaf daarnaast pianoles.
Opleiding beeldende kunst
In 2002 kwam ze tot de conclusie dat ze in de muziek niet alles kwijt kon wat ze wilde. Nel besloot een beroepsopleiding aan de Hogeschool voor de kunsten (ArtEZ) te volgen. Van de 60 kandidaten konden er maar drie worden geplaatst. Nel hoorde daarbij. Haar talent werd gezien. Nel sloot de opleiding succesvol af en exposeerde onder andere bij de kunstvereniging Diepenheim, in het Kunstlab in Deventer en ‘t Fiskerhúske Moddergat. Zij woont en werkt in het Drentse Eext.
Kijken en doen
Naast ‘Dicht op de huid’ zijn de volgende exposities in het Doe Museum te zien: Catawiki Offline met prachtig werk van onder andere Warhol, Picasso, Karel Appel, David Hockney en Chagall. Bij al deze werken is een tekenopdracht voor twaalfplussers gemaakt. Daarnaast is er de tentoonstelling 200 Greatest Paintings met prints van de beroemdste schilderijen ter wereld, een verrassende Lego-expositie en photocollographies van Van Gogh. Speurtochten voor jonge en oudere kinderen maken het aanbod compleet. Na het bekijken van al dat moois ga dan aan de slag met kwast, klei, fotografie, papier-maché, verfhuiden of lego.