Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhalencafé waarin Zuster Adriana (93 jaar)
in het middelpunt van de belangstelling stond

Door op dinsdag, 23 mei, 2017 - 18:23

IMG_8447.jpg
Links Zuster Adriana 

Dinsdagmiddag was het zover; het verhalencafé waarin de welbekende Zuster Adriana (93 jaar) in het middelpunt van de belangstelling stond. Welke Veendammer kent haar niet? In aanloop naar deze middag waren de reacties al hartverwarmend; ze staat duidelijk nog steeds bekend als de lieve non met humor en een naastenliefde die je tegenwoordig niet veel meer tegenkomt. Ze vertelde boeiende verhalen en haalde samen met bekenden en onbekenden herinneringen op aan de tijd dat Huize Sint Franciscus nog een kraamkliniek was en zij duizenden baby’s ter wereld heeft gebracht. ‘Hoeveel kinderen hebt u op de wereld gezet, Zuster?’ ‘Zeker wel 10.000!’.

Na het zien van een film met beelden van meer dan 50 jaar geleden, start het verhalencafé. ‘Op mijn verhalen zit toch niemand te wachten?’, zei Zuster Adriana aan het begin. Het tegendeel bewijst een goedgevulde zaal met mensen die haar een warm hart toedragen.

IMG_8448.jpg

Zuster vertelt hoe anders het allemaal ging in haar tijd en zet haar woorden kracht bij door allerlei instrumenten te laten zien die gebruikt werden bij bevallingen en bewaard zijn gebleven. ‘Maar ik zou het nog steeds kunnen hoor, een baby op de wereld zetten, geen probleem!’. 10 dagen verblijven in Huize Sint Franciscus (dat was verplicht) kostte destijds rond de €100,- gulden, all inclusive. Kraamvrouwen mochten 4 dagen niet staan uit angst voor verzakkingen en werden regelmatig in de maling genomen door de Zuster.

IMG_8466.jpg

‘Dan verwisselde ik stiekem 2 baby’s en moest ik heel hard lachen als ik de gezichten van de nieuwbakken moeders zag’. Maar dat ze lief en vol goede zorgen was, is iedereen het over eens. Aan de gesprekstafel komen ook anderen aan het woord, vrouwen die hier zijn bevallen, kinderen die hier zijn geboren, maar ook vrijwilligers en personeelsleden die een mooi verhaal kennen. Zuster Adriana kan zich niet alles meer herinneren na zoveel bevallingen, maar ze geniet zichtbaar van deze bijeenkomst en alle verhalen en herinneringen die mensen vertellen.

IMG_8486.jpg

Op dinsdag 12 september, van 19.30 tot 21.30 uur, zal er een vervolg komen d.m.v. een lezing over de geschiedenis van het gebouw Huize Sint Franciscus met unieke en nooit eerder vertoonde beelden. Vanzelfsprekend is Zuster Adriana hier ook weer bij aanwezig. Geïnteresseerden zijn van harte welkom! Kosten: gratis. Adres: Prins Bernhardlaan 56, Veendam.

IMG_8472.jpg

Parkstadveendam.nl streeft er naar om volgende week een gemonteerde video online te hebben met de leukste verhalen van Zuster Adriana.