Overslaan en naar de inhoud gaan

Breed gedragen verklaring
Veendammer geloofsgemeenschappen

Door Henk Drenth op maandag, 22 mei, 2017 - 13:09

IMG_0248_2.jpg

Een kleurrijk palet van voorgangers uit de verschillende Veendammer geloofsgemeenschappen hebben zaterdag een verklaring ondertekend tegen onverdraagzaamheid, fanatisme en fundamentalisme. Vanuit de overtuiging dat die in strijd zijn met de centrale waarden in het geloof, hoe verschillend dat geloof ook mag zijn. Binnen de eigen gemeenschappen wil men alert zijn op fanatisme en fundamentalisme. En zich gezamenlijk uitspreken tegen extremisme. Zij bepleiten onderlinge verdraagzaamheid. Tussen religies onderling, maar ook breder in de samenleving.

Traditioneel
De verklaring is door de voorgangers in de Turkse moskee ondertekend. Zittend naast elkaar op het Perzisch tapijt. Na de ondertekening lazen zij ieder een gebed voor uit hun geschriften over verzoening en begrip. De geloofsuitingen zijn anders, en ook de traditionele kledij. De imam droeg een traditioneel gewaad en hoofddeksel, de dominee een wit boordje en de boeddhistische monnik een donkerrode pij. De teksten representeren betekenisvolle inhoud met waarden die eigenlijk door ieder goedwillend mens begrepen kan worden.

De initiatiefnemers van de gezamenlijke verklaring zijn predikant Grashoff van de PKN Wildervank en voorzitter Mehemet Kocadag van de Turkse moskee.

IMG_0236.jpg

Wethouder Jaap Velema was als gast uitgenodigd en bij de bijeenkomst aanwezig. Hij benadrukte namens het hele Veendammer college aanwezig te zijn om dit initiatief van harte te ondersteunen. De wethouder ziet het initiatief als een waardevolle toevoeging, dat niet heel vaak is aan te treffen. Het is een zoektocht waarin men elkaar kan vinden naar wat verbindt, in plaats van scheidt.

Centrale waarden als grondslag
Vanuit de gezamenlijke geloofsgemeenschappen wil men pleiten voor onderling respect en verdraagzaamheid tussen gelovigen, van welke achtergrond dan ook.  En een beroep doen op de bronnen van rechtvaardigheid, barmhartigheid en liefde. Dat in alle godsdiensten is te vinden en met elkaar wordt gedeeld. Als die waarden de grondslag zijn voor de samenleving, gelovig of niet, kunnen mensen als basis daarin met elkaar samenleven. Als centrale waarden waar iedereen zich in principe wel kan vinden.

Ook wil men intern de vinger aan de pols houden. Godsdienst is niet bedoeld om er mee aan de haal te gaan en als wapen te gebruiken tegen anderen. Maar niet allergisch hoeven zijn voor het geloof willen ze ook uitstralen. Dat het fout kan gaan behoeft geen uitleg. Velema antwoordde daarop dat in de politiek ook wel eens iets fout gaat.

IMG_0222.jpg

De verklaring is ondertekend door predikant Marien Grashoff van PKN Wildervank, imam Abdurrazat Sunar van de Osman Gazi Moskee, en de boedistische monnik Lars Schieving van het Himalayan Sorig Center. Het document was al ondertekend door Albert Postma van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt, dominee Simone de Vrie en pastor Eppo Vroom van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending, Michiel de Nooijer van de baptistengemeente De Hoeksteen, en door pastoor Bernard Buit van de rooms-katholieke Norbertusparochie. Het wordt daarmee breed gedragen.

Geloof versus haat
De initiatiefnemers  maken zich zorgen over de toenemende verharding, onverdraagzaamheid en het zwartmaken van etnische groepen. Zij signaleren dat antisemitisme, racisme en vreemdelingenhaat zijn toegenomen. Dat dient de opbouw van de samenleving niet, want het isoleert mensen en zet hen tegen elkaar op. Ook wordt een groeiende weerstand tegen godsdienst in het algemeen gesignaleerd, en de islam in het bijzonder.

IMG_0225.jpg

Ideale wereld in het klein
De mensheid bestaat uit een veelkleurige gemeenschap van volkeren, van mensen waarin allen tot hun recht moeten komen. Binnen de muren van de moskee was de wereld zoals die ook daarbuiten zou moeten zijn, in een wereld waar dat zo vaak ver te zoeken is. Het was fantastisch zaterdag om dit te zien. En dat er gebeden kon worden vanuit verschillende tradities, komend uit het hart.

Ontmoetingen
Na deze symbolische ondertekening wil men meer gaan doen. De bijeenkomst in de moskee is het begin van ontmoetingen, steeds in een andere kerk. Kocadag gaf al de aftrap door iedereen uit te nodigen voor de iftar maaltijden tijdens de vastenmaand.

IMG_0227.jpg