Afgetekende zege van Wildervank JO19-1

Door Eindredactie op zondag, 21 mei, 2017 - 10:18

Door Jacob Kuipers

De A1 junioren van Wildervank wisten heel goed wat er op het spel stond. En ze hadden blijkbaar van oefenmeester Jos Kuiper de boodschap mee gekregen om een goede wedstrijd te spelen en dat ze voorin 'scherp' moesten zijn. Zo scherp als een mes dus. Dat begrepen deze youngsters heel goed en na 90 minuten stond er een eindstand op van 4-0 in het voordeel van Wildervank. Door deze verdiende zege mag Wildervank uitkomen in de volgende ronde van de nacompetitie.

Dan moet de ploeg van de trainers Jos Jager en Jos Kuiper in die ronde weer een thuis- en uitwedstrijd spelen. Als de Wildervankers zonder kleerscheuren verder gaan dan hebben ze de finale bereikt van de nacompetitie. Mochten de Woortmanslaan bespelers die partij winnend afsluiten dan is het pas echt feestvieren. Want dan hebben ze hun doel bereikt. Dan is er voor de roodhemden volgend seizoen hoofdklasse voetbal te bewonderen.

Oefenmeester Jos Kuiper hoopte hoogstwaarschijnlijk dat ze hun tegenstander direct onder druk moesten zetten. Sviero van Zwol begreep dat heel goed, maar zijn voeten konden niet de raad van zijn hersenen volgen, anders was het wel een doelpunt geworden. De thuisclub kreeg moet en dacht waarschijnlijk 'we moeten onze fans niet teleur stellen'. Maar toch moesten de Wildervankers op hun hoede blijven want het gevaar ligt natuurlijk altijd op de loer. Het was Veendammer Reint Koetje die een 'vlammend' schot van zijn voeten liet vertrekken. Maar Wildervank-doelman Richard Zuidema was de 'reddende engel'.

Maar naar een kwartier spelen kwam Wildervank op een 1-0 voorsprong. Een goede combinatie ging hieraan vooraf. Het leer ging van Mark Siccema naar Marco Poot, die onderuit werd gehaald. Een vrije trap dus voor Wildervank. Poot belastte zich met dit karweitje en schoot de 1-0 binnen. Een goed begin van Wildervank. En dat geeft de burger van de plaatselijke club moed. Maar twee minuten later was het 'billenknijpen' bij de thuisclub. Bijna werd het 1-1 maar doelman Richard Zuidema van Wildervank werkte hier niet aan mee. Het bleef dus 1-0. Op dat moment waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Maar op het moment dat je reuring krijgt op het veld wordt het spannend.

Na 37 minuten spelen verprutst Marco Siccama namens Wildervank een doelrijpe kans. Maar dat was uitstel van executie. Maar Giovanni van Boekholt scoorde 2-0 voor Wildervank. En qua spelbeeld was dit dan ook een terechte voorsprong voor de thuisclub. Veendam kon in die fase niet echt een 'vuist' maken. Meer dan wat 'speldeprikken' zat er niet in voor de Veendammers. In de 38ste minuut kreeg Wildervanker Martijn Jager van scheidsrechter een gele kaart voor een zware overtreding. Ja, en zulke handelingen is totaal overbodig, daar benadeel je je eigen ploeg mee. Twee minuten voor rust moest Wildervank-doelman Zuidema handelend optreden op een 'vlammend' schot van een Veendammer. En daarna was het thee drinken.

De Veendammers waren nog maar net aan de tweede helft begonnen of Mike Waaier tegen een gele kaart aan liep. Op dat moment ging Wildervank wisselen. Oefenmeester Kuiper wisselde Giovanni Boekholt, Marco Poot en Erwin Bruining. Na 65 minuten spelen volgde een vloeiende aanval van Wildervank. Wildervanker Rowin Kraan zette Saviero van Swol aan het werk maar de laatste kon deze goed opgezette aanval niet het gewenste resultaat geven. Hij mistte voor open doel. Wildervank kreeg de ruimte omdat Veendam druk zetten op de Wildervanker 'vesting'.

Maar in de 84ste minuut maakte Wildervanker Mark Menting aan alle illusies bij Veendam een eind. Op het moment dat Veendam meer op de vijandelijke helft terecht kwam voerde Wildervank een messcherpe uitval uit en Mark Menting schoorde de 3-0 voor Wildervank. En de 87ste minuut was het Wildervanker Saviero van Swol net naast schoot. En Sander Spijker schoot voor Wildervank net langs de verkeerde kant van de paal. Je zou bijna zeggen dat Wildervank medelijden had met Veendam. Maar in de 88ste minuut was het Boudewijn Blaauw die de 4-0 aantekende. Maar de 'weg' daar naar toe is nog lang. Maar het kan.