Nieuws

Bedrijvencentrum Liberné Veendam in het nieuwIMG_0044.jpg

Door Hans van Noort

De eerste indruk is in veel gevallen de beste. Dat geldt bij een sollicitatiegesprek, maar evenzo voor de entree van een stad of wijk. Je geeft even een visitekaartje af! De toegang tot bedrijventerrein “De Vrijheid” en met name de Cereslaan mag weer gezien worden. Sinds korte tijd heeft Bedrijvencentrum Liberné een facelift ondergaan, dat niet onopgemerkt is gebleven. Niet slechts wat schilderwerk, neen een metamorfose - ook binnen, het gehele complex straalt weer. Vader Henk en zoon Mattijn Smid zijn er maar wat trots op. Mattijn gaat de kar trekken na deze grondige opknapbeurt.

Hoek van de Cereslaan – Adriaan Tripweg, om precies te zijn Cereslaan 2 is Liberné Bedrijvencentrum gevestigd. Is er nog een dergelijk mooi plekje in Veendam te vinden zo pal aan de uitvalswegen richting N33 en A7? Het is gebouwd eind jaren ’80 van de vorige eeuw. Henk Smid is er toen begonnen als werknemer! Ook veel Veendammer bedrijven zijn hier ooit gestart. In 2015 is het overgenomen door de buurman Variass. Het heette toen nog Ondernemerscentrum Liberné, werkte nauw samen met de gemeente, er was een soort begeleidende manager aanwezig, doch die tijd is geweest. Je mag dit niet meer vergelijken met de nieuwe situatie! “Van enkele oude huurders is afscheid genomen en we hebben nieuwe spelregels opgesteld,” vertelt Henk Smid nu ceo bij Variass. “Onze aanpak is geheel nieuw.”

IMG_0053.jpg

In het gebouw is ruimte te huur variërend van 30, 50 tot 100 m² vloeroppervlakte. De bedrijven die zich hier inmiddels gevestigd hebben, zijn voornamelijk starters, doorstarters of kleinschalige bedrijven die wat meer ruimte nodig hebben. Het zijn voornamelijk kantoorruimtes maar worden zo nu en dan ook wel gebruikt voor kleine groothandels, flexplek, commerciële- en administratieve doeleinden, innovatiecentrum of zakelijke dienstverlening.
Via een centrale ingang met gemeenschappelijke ontvangstruimte, pantry, multifunctionele ruimte of business lounge hoe je het ook maar wilt noemen, kun je naar de bedrijvenunits toe. Dit entree is duidelijk voor de bezoekers, die hun auto gemakkelijk voor de deur kunnen parkeren. “Overigens zien we dat met regelmaat mensen hier met het OV arriveren. Vanaf het bus- en treinstation ben je binnen enkele minuten hier ter plekke,” aldus Henk Smid.
De huurdersingang is bereikbaar via de royale parkeerplaats achter het gebouwencomplex. De gangen opgetrokken van witte Gevo breuksteen lenen zich uitstekend voor kunst, wat hier en daar ook al te zien is in de vorm van prachtige schilderijen. De grotere units hebben een eigen keukenblok en toilet. Voor de andere zijn de facilitaire voorzieningen gezamenlijk in elke vleugel. Eveneens is er per unit een alarminstallatie plus een centrale melder. Ook is er een ruimte met postboxen en koffiecorner.
Mattijn: ”Onze doelgroep zijn dus bedrijven. We proberen per vleugel gelijkgestemden te groeperen. Bijvoorbeeld een vleugel met bedrijfjes die iets doen op het technisch vlak (breed), een groep met zorgachtige en dienstverlenende activiteiten en een gedeelte met ICT en/of administratief in de breedste zin van het woord. Starters en ZZP’ers  hebben vaak behoefte aan wat ruimte, omdat vanuit huis werken ook niet altijd ideaal is. Bijkomend voordeel is dat de jonge ondernemers elkaar hier ontmoeten. ICT’ers en mensen uit de digitale wereld bijvoorbeeld de game industrie, maar natuurlijk ook andere beginners, willen met elkaar te sparren, ervaringen uitwisselen en zoeken elkaar dus op. Daar hebben we rekening mee gehouden, vandaar gemeenschappelijke ruimtes!”


IMG_0029.jpg

Momenteel huren een aantal bedrijven al ruimtes:


Kuipers Uitzendbureau
  • voor de sectoren grond, weg- en waterbouw,  
  • groenvoorziening, transport& logistiek + contacten met andere sectoren/branches; “Samen sterk in werk!”
  •  www.kuipersuitzendbureau.nl

Radio Parkstad (RTV1)
Bouwservice Roblo;
FinFisgroep financieel adviseurs
Psychologie Praktijk Veendam;        
Heinz voedingssystemen
Taxatheek Noord/Makelaardij Noord  
IMG_0008.jpg

Op 1 mei heeft Fit20, als in house studio van Variass, zich in het complex gevestigd. De frisse en schone studio (trainingsruimte) is ingericht met diverse fitness apparatuur. Men houdt zich bezig met bedrijfsfitness onder begeleiding van een personal trainer. Fit20 staat voor de formule van 20 minuten sporten per week op afspraak. Het schijnt een verzuimreductie op te leveren, de productiviteit te verhogen, gezondheidsklachten te verminderen! Ja, wie wil dat niet? www.fit20.nl

Het verzorgingsgebied van Bedrijvencentrum Liberné is Veendam als centraalpunt met een ruime en variabele straal van ca. 20 km rondom de stad. Mattijn Smid is 24 jaar. Hij werkt 4 dagen per week voor Variass en één dag voor Liberné. Daarnaast studeert hij nog logistiek. Na zijn studie wil hij zich specialiseren in het ondernemerschap. Via de sociale media, flyers, netwerken e.d. gaat Mattijn Bedrijvencentrum Liberné letterlijk en figuurlijk meer inhoud geven en het bedrijf weer toonaangevend op de kaart te zetten. Contacten zijn er met onderwijsinstituten op MBO, HBO en universitair niveau om eventueel studenten een kans te geven stages te volgen.
Is er dan wel behoefte aan dit soort units? Je ziet in het land zoveel leegstand van kantoorpanden! Mattijn en Henk: “De markt is voortdurend in beweging. Je ziet steeds meer positieve bedrijvigheid en de groeicijfers van branches/sectoren trekken aan, soms wel met dubbele cijfers. De werkeloosheid daalt. De economie staat er weer beter voor. Innovatieve, jonge en enthousiaste mensen willen weer iets voor zichzelf beginnen. Die mega panden in het land langs de snelwegen met grote aanplakborden TE KOOP of TE HUUR die zijn niet voor onze doelgroepen. Bovendien liggen onze m² prijzen inclusief servicekosten een stuk gunstiger. We denken dat we ons complex juist op tijd vernieuwd hebben. Bedrijvencentrum Liberné met zijn full-service en goede bereikbaarheid is klaar voor de toekomst.”

IMG_0092.jpg

Uiteraard wensen wij Mattijn als jonge ondernemer veel succes met deze nieuwe uitdaging.

Meer informatie: www.liberne.nl

Fotoalbum: