Nieuws

Vakantieplezier met Summerfun in Veendam



Summerfun-2017_01.png

Tekst Hans van Noort
Foto's Gesinus Hemmes

De naamsbekendheid van Summerfun is groot. Vraag een willekeurige Veendammer of inwoner van Wildervank en hij/zij weet wat het is, of denkt dat hij/zij het weet! De antwoorden worden lastiger als je verder doorvraagt. “Is dat niet iets als, van, met…,” krijg je dan als reactie. Wij vragen eveneens door en wel aan Bijka Scholtens van Welzijnsorganisatie Compaen. Zij weet alles van Summerfun en beleeft jaarlijks veel plezier aan het organiseren van allerlei activiteiten voor de jeugd en tegenwoordig ook voor ouders/verzorgers. “Voor mij is dit een beetje vakantie,” glimlacht Bijka spontaan.

20170601_085307.jpg

Voor de 17e keer in successie organiseert Bijka Scholtens met haar team van vrijwilligers activiteiten voor de jeugd, die voornamelijk in de zomervakantie plaats vinden. Eind vorige eeuw waren dat bezigheden in het kader van de “vakantiepas,” een soort paspoort waarmee je in de grote vakantie toegang kreeg tot verschillende sport- en spelactiviteiten. Dit was een landelijk opgezette organisatie, maar die werkte in Veendam niet naar tevredenheid. “We gaan het anders doen.” In 2000 doet Summerfun zijn intrede in Veendam en hoe! Als half Nederland in de zon ligt te bakken rondom de Middellandse Zee aan de costa’s van Spanje, Griekenland, Turkije of eilanden daar of zich vermaakt aan de hagelwitte stranden van Hawaï, Honolulu of Phuket, is het in Veendam zes weken lang een en al bedrijvigheid. Bijna elke dag is er voor de jongelui van 6 t/m 14 jaar wel iets te doen of te beleven. Een kleine opsomming van de activiteiten in het verleden en misschien ook wel dit jaar: kanoën, bingo, waterskiën, pizzabakken, knutselen, bowlen, film kijken, vissen, levend ganzenbord, fietstocht, zandkastelen bouwen, workshop honkbal, stoepkrijten, bellen blazen, spinning, vlotten bouwen, portret schilderen, karate, speurtocht, schilderworkshop, meidenavond, biljarten, schaken, boer’n golf (klomp golf), kaaibakken, streetdance en nog véél meer. Recreatiepark Borgerswold en het gebouw van Compaen aan het Jan Salwaplein dienen die weken als thuis- én uitvalsbasis.

Summerfun_00_1k0.jpg

Sommige kinderen schrijven zich in voor één enkele activiteit, anderen proberen aan alles deel te nemen. Ieder onderdeel duurt gemiddeld ongeveer twee uur. “Tussen de 150 en 200 kinderen bezorgen we op deze manier jaarlijks een fijne invulling van de vakantie. Het aantal jongens en meisjes ligt ongeveer gelijk, maar de meeste kinderen die zich inschrijven zijn tussen de 8 en 11 jaar – basisschoolgroepen 6, 7 en 8. Vorig jaar moesten we helaas bij bepaalde onderdelen wegens overweldigde belangstelling de aanmelding stopzetten.
Als de ouders die de kinderen brengen en halen enthousiast zijn en we zien blije gezichten dan genieten we daar met z’n allen van.
We vragen een minimale bijdrage van de ouders/verzorgers, maar de meeste activiteiten zijn gratis. We kunnen deze kosten zo laag houden door de sponsoring van Gemeente en Rotary Veendam. Natuurlijk is de medewerking van de verschillende bedrijven, instellingen, verenigingen zoals Watersportcentre Borgerswold, Borgerswold Experience, de bibliotheek, De Veenpoort, Ashido, WSV Langebosch, vanBeresteyn, Compaen, Scouting Veendam, Veenkoloniaal Museum, afd. Sport van de gemeente Veendam, Tropiqua, Visfederatie Groningen/Drenthe, Meander, Bogdike, Tennisclub en écht nog vele andere van grote betekenis. Zo wordt er dit jaar samen met Zechstein Minerals nog een groot watersportevenement georganiseerd. Bovendien is de inzet van de vrijwilligers van wezenlijk belang om dit te kunnen (blijven) doen,” vertelt Bijka vol tevredenheid.

Summerfun_01_1k0.jpg

Die groep vrijwilligers zijn naast Bijka: Roelof, Sina, Canan, Bart, Tessa, Michelle, Julia, Annique, Zainab en Valerie.  Gesinus voert hand- en spandiensten uit. Een aardige bijkomstigheid is dat een aantal vrijwilligers vroeger als kind meegedaan hebben met de activiteiten van Summerfun en nu dus helpen bij de organisatie. Het zijn: Michelle, Julia en Bart. “Dat geeft vertrouwen voor de toekomst, ze kunnen zo’n taak aan. Fantastisch toch!” Ook diverse (oud) stagiaires zijn actief bij de uitvoering van het programma.

Het programma van Summerfun is binnenkort te downloaden van de site en gedrukt verkrijgbaar bij de balie van Compaen. De inschrijving kan beginnen. “In het verleden lieten we alle kinderen naar het Jan Salwaplein komen om zich in te schrijven. Er stonden dan lange rijen met wachtenden. Dat is gelukkig voorbij met de bovengenoemde mogelijkheden,” blikt Bijka terug. Nadat de inschrijfformulieren ingeleverd zijn, wordt de planning gemaakt en krijgen de kinderen een bevestiging.

Summerfun_05_1k0.jpg

Soms wordt aan Summerfun een thema gehangen. In 2016 was dat het WK Voetbal in Frankrijk en de Olympische Spelen in Rio. “Niet elk jaar doen we dat. Er moet wel een aanleiding voor zijn.” Sport en spel zijn wel altijd vaste onderdelen van Summerfun. Dat vinden kinderen leuk. Ook activiteiten samen met de (groot)ouders of verzorgers én het gehele gezin spreekt aan. Hieruit is voortgekomen: “Summerfun MiniMaxi.” Zo voeren ze gezamenlijk een moordspel uit of een vossenjacht of zoals dit jaar een talentenshow en een Kleedjes Bingo. In 2015 is er zelfs een heel Vakantie Doeboek uitgegeven!

Maak je nog wel eens vreemde dingen mee? Vragen we aan Bijka. “Soms melden ouders/verzorgers hun kind(eren) af omdat het slecht weer is. Kunnen we ons iets bij voorstellen, maar op die dag stond er juist een wateractiviteit “suppen” (= een soort roeien op een surfplank) op het programma – nou dan worden ze toch wel nat! In principe hebben we geen “schaduw programma,” het gaat eigenlijk altijd wel door. Eénmaal in al die jaren hebben we een activiteit op het allerlaatste moment moeten cancelen.”

Summerfun_02_1k0.jpg

Natuurlijk gelden een aantal regels om mee te doen.
Bij wateractiviteiten moeten de kinderen een zwemdiploma hebben.
Je mag één keer mee doen met waterskiën en ook maar één keer aan kanoën. Je zou andere kinderen hun plaatsje afnemen en dat is niet de bedoeling.
Logisch, maar je moet je wel aanmelden.
Zorg dat je 5 minuten voor aanvang van de activiteit aanwezig bent.
Bij ziekte of anderszins graag afmelden – wel zo netjes, toch!
Je doet alles voor eigen risico.

Denk niet dat alles al aan de orde geweest is wat Summerfun organiseert. Sinds betrekkelijk korte tijd is er ook SummerfunPlus. Dit zijn knutsel/handvaardigheid activiteiten voor volwassenen. Daar zijn natuurlijk andere kosten aan verbonden en vindt éénmaal in het voorjaar en in het najaar plaats.

Summerfun_03_1k0.jpg

In de meivakantie stond een Spel-3-daagse op het programma. Met Pasen een paasinstuif met hazen beschilderen, een Sprookjesdag en Hee doe Kloune i.s.m. stichting Bogdike, in Summerfun Ontdekt gaan de kinderen dit jaar “iets” doen met EHBO!

Summerfun Kid&Klub doet elke woensdag van zich spreken. Er wordt dan fanatiek geknutseld. Maximaal 15 kinderen kunnen hieraan deelnemen. “We doen dat in een van de vergaderruimtes van Compaen. Ida Schutte en Lea Klamer zijn hier de vrijwilligers!”

Dat Summerfun een schot in de roos is blijkt uit de vele reacties op bijvoorbeeld Facebook. Talloze lovende woorden en complimenten vallen de organisatie ten deel én wel gemeend. Voor het gehele team een stimulans om door te gaan. De jongelui “vreten” ervan, hopelijk nog vele jaren.

Summerfun_04_1k0.jpg

Summerfun is funtastisch.

Informatie via:
summerfun@compaenveendam.nl
www.summerfun-veendam.nl
www.facebook.nl/summerfunveendam