Internationaal Meteoor Master badmintontoernooi

Het waren 436 mooie wedstrijden in het indoorcentrum Veendam dit weekend tijdens het 49e internationale Master, 4, 6 en 8 badminton toernooi. Het benauwde weer zorgde in de sporthal voor hoge temperaturen maar dat leidde verder niet tot problemen. Er waren geen ernstige blessures, het gehele toernooi is volgens het geplande tijdschema verlopen en de deelnemers en aanwezig publiek konden zondagmiddag genieten van een aantal mooi finales.

De eerste finale was meteen een spannende. Het vrouwendubbel tussen Sibbald/vd Wal en vd Hoeven/Teuben was een Almere onderonsje. Rosalie Teuben (ooit nog speelster bij Meteoor Veendam) en Tamara vd Hoeven waren als tweede geplaatst en stonden dus verwacht in de finale. Sibbald en vd Wal hadden in de tweede ronde de als eerste geplaatste Humphris en Pope in drie spannende games verslagen. Ook de finale was zoals gezegd een spannende partij. In drie games bleken vd Hoeven/Teuben de sterkste. Sibbald/vd Wal probeerde met tactisch spel steeds één speelster onder druk te zetten maar zowel Verhoeven als Teuben wisten hier steeds weer sterk uit te komen.

Het mannendubbel was een stuk minder spannend. Vorig jaar moest nog gewacht worden met het starten van de mannendubbel totdat Ajax het landkampioenschap verspeeld had. Dit jaar pakte Feyenoord het kampioenschap door tijdens de tweede game van de mannendubbel twee keer in korte tijd te scoren. In twee relatief korte games wonnen Middelburg/Muns hun finale tegen Mahmoud/Sibbald met even grote cijfers als ze alle andere partijen dit toernooi al gewonnen hadden (21-11/21-13).

Het vuurwerk moest op deze finale dag blijkbaar toch echt van de finales komen. Sibbald en vd Hoeven stonden ook in het vrouwenkel weer tegenover elkaar. Ook nu waren er weer drie games nodig. De eerste game was relatief makkelijk voor Sibbald (21-11), vd Hoeven kwam in de tweede game sterk terug (9-21) en uiteindelijk was er een spectaculaire derde game nodig voordat de beslissing viel in het voordeel van Manon Sibbald (22-20)

Bij de mannenenkel ging de eerste game redelijk gelijk op tot ongeveer de helft van de game. Nick Fransman raakte geen moment de controle kwijt en zette een tandje bij waarmee hij die game dan ook won met 21-14. De tweede game was spannender – de Syrische Aram Mahmoud wist Fransman nog flink onder druk te zetten maar uiteindelijk bleek hij toch te sterk met een 22-20 eindstand.

Manon Sibbald speelde drie finales en moest dus ook in het gemengd-dubbel aantreden. Dit keer echter niet tegenover vd Hoeven. Samen met Middelburg (winnaar van het mannendubbel) nam ze het op tegen van Nispen en Muns. De hele wedstrijd ging grotendeels gelijk op – een waardige afsluiter van het toernooi. De winst ging uiteindelijk met 23-21 en 21-19 naar het koppel vd Hoeven en Middelburg.

Een vaste traditie op het toernooi is de uitreiking van de verenigingsbeker aan de meest succesvolle vereniging. Voor elke overwinning tijdens het toernooi zijn (ongeacht de klasse) punten te verdienen op basis waarvan uiteindelijk een verenigingsranglijst opgebouwd wordt. Winnaar van de enorme beker werd dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer het Duitse SV Veldhausen.

Het Meteoor Toernooi is het laatste toernooi in het zogenoemde Master Circuit; een circuit van 6 toernooi verspreid over het hele land. Spelers kunnen op elk van de toernooien punten behalen voor de circuitranglijst. Op basis van deze ranglijst kunnen (geld)prijzen verdient worden en deelname aan het slottoernooi.