Overslaan en naar de inhoud gaan

Open dag Grol aspergeboerderij
met asperges steken en proeven

Door Henk Drenth op zondag, 14 mei, 2017 - 11:08

IMG_0348.JPG

Zaterdag mochten bezoekers tijdens de open dag van Grol asperges niet alleen asperges proeven in Tripscompagnie, maar ook zelf gaan steken. Ook kinderen mochten dat ’s gaan proberen. Vervoer naar het 6 hectare groot aspergeveld was met een boerenkar met strobalen als zitplaatsen. Op het terrein werd een grote aspergeplant machine getoond. In het bedrijfsgebouw kon  men zien hoe “het witte goud” geschild en gesorteerd wordt. In ‘De Pruiverij’ was te genieten van gerechten met asperges.

Even na tienen hadden de eerste bezoekers zich al gemeld.

IMG_0423.JPG

Tijdens de pruiverij kon men van de zes deelnemers genieten van de specialiteiten. Uiteraard gecombineerd met asperges. Biologische boerderij Arkema is een boerderij in Noordbroek waar het vee (Blonde d’Aquitaine runderen en varkens) op een natuurlijke manier wordt grootgebracht. Pizza In The Box serveerde aspergepizza’s en Bakker Geertsema had asperge ijs in het assortiment. Hotel Parkzicht schepte heerlijke soep op met gerookte zalm en groene asperges. Gebakken krieltjes met ham, peterselie en asperges waren ook erg in trek.

IMG_0428.JPG

Piet Pijbes was er met een bijpassend wijntje. Een droge witte wijn past heel goed bij de asperges, zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc. Een heel lichte rosé uit Argentinië past er ook voortreffelijk bij. Pijbes is al bijna 86, maar nog steeds actief in de wijn. Zo lang het kan blijft hij dat ook.” Het houd je jong”, spreekt hij uit ervaring.

IMG_0138.JPG

In de boerderijwinkel kan men we asperges vinden in diverse diktes, klassen en prijzen. Ze komen zo van het land, verser kan niet. Naast asperges worden ook aardappelen, eieren, sauzen, wijn en vers fruit verkocht. Naast asperges worden aardappelen verbouwd in eigen beheer. Verkoop van andere producten is in samenwerking met andere bedrijven uit de buurt.

IMG_0396.JPG

Henk Grol is zo’n 25 jaar geleden met de aspergeteelt begonnen. Het aspergeseizoen begint in april en duurt tot half juni. Van een perceel is 10 jaar lang van de hoge aspergebedden te oogsten. Om de andere dag worden de asperges van de tweehonderd rijen geoogst. Na het oogstseizoen laat men de planten doorschieten tot  kleine boompjes. In de winter worden deze omgefreesd, en wordt er zand op gelegd.

IMG_0309.JPG

Afgaande op voorgaande jaren verwachtte men zo’n 500 bezoekers op de open dag. De 50 jarige Van Linders was een van hen. Van origine komt hij uit Limburg, en heeft sinds kort een Groningse vriendin. Hij is niet onbekend met de aspergeteelt. Hij heeft zelf als hobby zo’n 9 tot 10 jaar lang asperges geteeld, zo lang als een aspergeveld meegaat. De teelt was op 10 rijen van 150 meter. Verkoop was zoveel mogelijk aan huis. In zijn jeugd ging hij al met zijn ouders mee om bij een aspergebedrijf mee te helpen, met ‘s morgens om 5 uur op. Het was een bijverdienste van zijn ouders.