Overslaan en naar de inhoud gaan

Warme huiskamer ‘VoorDoor’
voor en door ervaringsdeskundigen

Door Henk Drenth op donderdag, 11 mei, 2017 - 07:15

IMG_0366.jpg

In 2013 is bij Compaen onder begeleiding van buurtwerker Evelien Korf de Talententrainingen van start gegaan. De Talententraining is opgezet om mensen de kans te geven hun negatieve ervaringen om te buigen in iets positiefs.

Alex Schepel was na het faillissement van V&D werkloos geworden. Via het Netwerkcafé van Compean werd hij een van de deelnemers van de Talententraining. Waar handvatten worden aangereikt voor het losbreken uit vastgeroeste patronen. En om mensen te laten ontdekken waar hun kracht ligt.

“Tijdens de training krijgen deelnemers de energie om weer te gaan leven”, verteld Alex. “In sessies van 2 uur per week komen er over een verloop van 8 weken vragen over jezelf aan de orde. Mensen moeten zichzelf op waarde kunnen schatten”. Alex zat helemaal vast in zijn patroon van 20 jaar werken en thuiskomen. Het lossen en laden van vrachtwagens, veel sjouwen de hele dag, het was zwaar werk. Met een versleten rug ging dat ook niet meer. Hij wilde onderzoeken of hij ook nog iets anders kan.

IMG_0325.JPG

Dankzij de Talententraining heeft Alex nieuwe energie gekregen, en eindelijk gaan zien dat er meer in hem zit. Nu werkt hij zelf als ervaringsdeskundige in het team om mensen te trainen. En om dezelfde energie door te geven die ook hij heeft gekregen.

Iedereen is ervaringsdeskundige op zijn eigen manier. “Je moet wel een sociale inslag hebben, en de gave om net iets meer uit mensen kunnen halen dan iemand anders. En ook net even wat dieper graven”. Een ervaringsdeskundige kan aan het werk bij het maatschappelijk werk, bij de woningbouwvereniging, de politie, of bij de gemeente als beleidsambtenaar. De aanpak  van armoede is ook heel breed.

Evelien Korf was door de groep gevraagd om voor na de training iets te bedenken. Evelien vroeg aan de deelnemers samen in een clubje na te denken over wat er nodig is voor een vervolg. Met ongeveer 10 mensen werd een soort van denktank gestart. Waaruit al spoedig het idee van een eigen plek buiten Compaen naar voren kwam. Een plek met een huiselijke sfeer dat drempelverlagend werkt.

IMG_0352.JPG

Die eigen plek is een ‘huiskamer’ geworden in een grote schuur achter het huis van Henk en Tiny Meijer. Initiatiefnemers Alex Schepel en Tiny Meijer, eveneens ervaringsdeskundige, hadden niet verwacht dat het tot 17 leden zou uitgroeien. In april 2016 is met een klein clubje gestart, en dat jaar in september is de huiskamer geopend. In de huiskamer voelt het lekker warm, en niet alleen door de houtkachel. De toepasselijke naam voor de huiskamer is ‘VoorDoor’ geworden,  “voor en door” mensen om elkaar als groep te ondersteunen.

Kenmerkend voor de groep is een groot saamhorigheidsgevoel, waarbij ook nieuwe bezoekers zich al snel welkom voelen. Er wordt niet gepretendeerd dat er wel even een oplossing voorhanden is. Er wordt gewoon geluisterd, dat al een heel bevrijdend gevoel kan geven. Men mag open en eerlijk zijn, maar een van de huisregels is dat er niet over de ander wordt geoordeeld. De groep bestaat uit mensen van heel verschillende pluimages. Zoals een biker, een chemicus, een huisvrouw, doktersassistent en een administratief medewerker. Gereserveerdheid jegens elkander laat men vallen.

IMG_0358.JPG

Eens per week komt de groep op de vrijdagmiddag bij elkaar. Waarbij het na de gezamenlijke avondmaaltijd ook tot laat in de avond kan worden. Het voelt aan als een familie. Maar de huiskamer staat ook open voor anderen. Iedereen is er welkom, werk of geen werk, rijk of arm.

Mensen denken soms dat ze de enigen zijn met een probleem. Maar dat blijkt niet zo te zijn.

VoorDoor is een stichting in wording. Gaat het zo druk worden dat een enkele middag niet meer toereikend is gaan de bijeenkomsten over meerdere middagen gespreid worden. Ook wil men met name voor kinderen met PDD-NOS en ADHD voor kinderen middagen op de maandag en de dinsdag gaan organiseren. Niet vanuit een opleiding, daar zijn anderen voor. Maar om kinderen een luisterend oor te kunnen geven zodat ze zichzelf kunnen zijn. Tiny Meijer heeft met deze kinderen heel snel een klik. En kinderen vertrouwen haar ook gauw.

IMG_0370.JPG

Groepsgenoot Monique haar zoon voelde zich er al heel snel thuis. Bij VoorDoor was er direct een match, en na afloop had hij zijn moeder gevraagd wanneer ze weer gingen. Er werd niets van hem verwacht, hij kon gewoon zichzelf zijn. Hij is gewoon heel relaxt en heel vrolijk, en doet lekker gek met iedereen mee. In heel veel dingen ziet ze hem groeien.

Het huidige vloeroppervlak van de huiskamer beslaat een kwart van de grote schuur, en gaat nog twee keer zo groot worden. Zodra VoorDoor een stichting is geworden zal de officiële opening gaan plaatsvinden. Waar nodig is er ondersteuning door een buurtwerker van Compaen.

IMG_0377.JPG