Nieuws

25-jarig jubileum Toeterrit Veendam



Toeter 24.jpg

Op Koningsdag, donderdag 27 april, gaat voor de 25ste keer de Toeterrit feestelijk van start vanuit Veendam. De Toeterrit is een toertocht voor oldtimer- en klassieke motoren met een bouwjaar van vóór 1976. Dit jaar gaat deze jubileum toertocht voornamelijk door het Oldambt en de Veenkoloniën van de provincie Groningen.

Deze klassiekerrit zal voornamelijk bestaan uit motorfietsen uit de jaren ’40, ’50, ’60 en ’70, met de legendarische merken als: AJS, MATCHLESS, TRIUMPH, BSA, NORTON, INDIAN, HARLEY, SPARTA, JAWA en nog vele andere bekende en onbekende merken uit vervlogen tijden. Deelname is uitsluitend mogelijk met motoren van voor 1976. 

Het startschot, een flinke stoot op een koperen scheepshoorn, wordt voor deze jubileumrit om 11.00 uur gegeven door Sipke Swierstra, burgemeester van Veendam. Eén van de eerste inschrijvers is niemand minder dan de bekende, of moeten we misschien wel zeggen beruchte? Evert Baptist uit Vriescheloo. Evert rijdt op een prachtige, blauwe Zündapp C50 uit de jaren 70. Wij hebben met Evert afgesproken dat hij zich zal gedragen, maar of dat ook lukt is nog maar zeer de vraag!

Bij terugkomst in Veendam worden we feestelijk verwelkomd met de muzikale klanken van het dweilorkest De Dwaarsliggers. Al met al zal het 25-jarig jubileum dan ook uitbundig worden gevierd!  

De start is om 11.00 uur vanaf het parkeerterrein voor Café de Toeter. Vanaf het Beneden Westerdiep gaat de route via de J. Kazemierstraat, J.G. Pinksterstraat, Julianalaan, Van Stolbergweg. Hier wordt een korte tank-pauze ingelast. Vervolgens via Lloydsweg, J. Bruggemalaan, Buitenwoellaan, Westerbrink, waarna de tocht zal worden vervolgd door de provincie Groningen.

De Toeterrit maakt dit jaar een rondje Oldambtmeer/Blauwe Stad. De lunchpauze zal worden gehouden bij de Blauwestad Hoeve in Midwolda. Dit is een oude, monumentale Oldambster boerderij uit 1879.

De 2e stop wordt gehouden in Oude Pekela bij stichting Siepco, gevestigd in de voormalige strokartonfabriek Free & Co, waarin nu de firma Hempflax is gevestigd. Hier wordt de groep in de gelegenheid gesteld om de oude Stork stoommachine uit 1929 in bedrijf te zien. Verder valt er o.a. nog een oude Stork Hesselman dieselmotor uit 1937 te bewonderen. Ook is er iemand van Hemflax aanwezig die iets kan vertellen over de verwerking en toepassing van hennep vezels.

Kort programma overzicht:

  • Start: Veendam, Café de Toeter, Beneden Westerdiep om 11.00 uur.
  • 1e stop, tevens lunchpauze, om ca. 12.15/12.30 uur bij de Blauwestad Hoeve te Midwolda.
  • Vertrek vanaf de Blauwestad Hoeve om ca. 13.30 uur.
  • 2e stop op het terrein van Hempflax bij de stichting Siepco, aankomsttijd circa 14.15/14.30 uur.
  • Vertrek vanaf deze locatie om ca.15.30 uur. 

De terugkomst in Veendam is om circa 16.00 uur. De route bij binnenkomst is: Egypteneinde, Ben. Oosterdiep, Van Beresteynstraat, Verl. van Beresteynstraat, Burg. de Hoopstraat, Museumplein, Kerkstraat(west) P-plaats Ben. Westerdiep voor café De Toeter, waar nog even gezellig na te genieten valt.

Een professionele bezemwagen van Mulders Motoren-J.R. Tuning is tijdens de gehele rit aanwezig. Voor meer informatie staat het onderstaande telefoonnummer en website van de organisatie beschikbaar:

Lenus en Alida Ottjes: 0598-619569
Website: www.toeterrit.nl