Nieuws

Leerlingen Winkler Prins Veendam ontdekken religies



WP religieweek 5A_0.png

Leerlingen uit havo- en vwo 2 van scholengemeenschap Winkler Prins verdiepten zich deze maand tijdens hun projectweek in religie en levensovertuiging. Ze bezochten kerken, een moskee, een synagoge en een begraafplaats, en waren diep onder de indruk.

“Voor velen was het een eerste kennismaking met religie”, vertelt geschiedenisdocent Guus Frumau. “Winkler Prins is een openbare school en veel leerlingen groeien op zonder religie. In de dagelijkse praktijk staan we vrij weinig stil bij dit onderwerp. In onze ingewikkelde maatschappij is het goed om te weten wat het geloof voor iemand kan betekenen, ook als je zelf niet gelooft. Bovendien: onbekend maakt onbemind. We denken dat kennis leidt tot begrip.”

WP religieweek 2.JPG

Hoogtepunten in projectweek waren de bezoeken aan de verschillende geloofshuizen in Veendam. “De mensen die de rondleidingen verzorgden waren enthousiast en zeer betrokken,” aldus Frumau. “Ze gaven uitleg over de rituelen en symbolen die bij hun geloof horen en deden bijvoorbeeld een gebed voor. De leerlingen waren respectvol en belangstellend. Op de begraafplaats kregen sommigen het zelfs even te kwaad.”

Frumau ontwikkelde het project samen met zijn collega Henry Elting. “Uit de reacties van leerlingen en de betrokken geloofsovertuigingen maken we op dat dit een waardevolle week is geweest. Hij is zeker voor herhaling vatbaar.”

WP religieweek 7.JPG