Sport

Oefenmeester Willem Dontjer:
“Ik heb me bij vv Wildervank goed kunnen ontwikkelen"Willem Dontjer-01.jpg

Na twee seizoenen de zaterdagselectie van vv Wildervank getraind te hebben heeft de 42-jarige trainer Willem Dontjer bij de club aan gegeven dat hij zijn contract niet wil verlengen. En volgend seizoen onderwijst Dontjer Ide de Punt. Het grote struikelblok is het feit dat de trainingsopkomst het tweede seizoen slecht is. Al was er na twee jaar nog wel een constructie te bedenken om langer te blijven bij Wildervank maar daar wilde Dontjer niet aan. Dontjer: “Als we 3 of 4 spelers van het tweede team er bij hadden gehad dan was Wildervank kampioen geweest”. Omdat het tweede een vriendenteam is willen ze bij elkaar blijven. Al voegt hij er aan toe dat er heel veel kwaliteit in die groep zit.

De zaterdagselectie van Wildervank bivakkeert momenteel op de zesde plaats en klasse 5. De 42-jarige oefenmeester is daar tevreden over. Maar deze plaats is toch niet om te juichen. “Als je ziet waar we weg komen. Vijf duels geleden stonden we nog op de negende plek. Dus we hebben nu uit vijf wedstrijden 12 punten gepakt”. Wat is de doelstelling voor dit seizoen? Dontjer: “Bij de eerste 5 ploegen eindigen”. En gaat dat lukken? “Dat ligt aan de spelers. Ik heb momenteel nog maar 13 over van de 17 spelers”, zegt de trainer die volgend seizoen zondag 5e klasser Ide de Punt onder zijn hoede neemt.

Het is voor deze trainer elke week maar afwachten welke selectie hij weer kan opstellen. “Daarom staan we dit seizoen ook zo laag. Als ik de selectie bij elkaar had gehouden, dan hadden we zeker bij de eerste drie ploegen gekomen”. Vorig seizoen hadden Dontjer en zijn jongens nog een periode kunnen pakken. Dontjer: “Maar ja, het zit dit seizoen allemaal niet mee”. Voor een trainer is het slecht werken als de selectie te krap is. Vooral als de trainingsopkomst slecht is.

De selectie van Wildervank is dus te krap en de oefenmeester heeft zelf aangegeven dat hij na twee seizoenen weg gaat. “Er was nog wel een constructie te bedenken om nog een seizoen door te gaan”. Maar dat wilde Dontjer niet om bovengenoemde reden. “De trainingsopkomst is momenteel heel slecht”. Waar ligt dat allemaal aan? “Dat ligt aan de mentaliteit van sommige jongens. Ik heb soms vijf- of zes spelers die niet trainen. Soms heb ik 12 spelers op het veld staan. Men zegt te gemakkelijk af”.

“En dat komt puur omdat we een smalle selectie hebben. Ze denken dat ze er wel in staan. Dan heb ik het over een aantal jongens. Maar er zijn ook spelers die er altijd zijn”, zegt Dontjer. De doorzetters dus, spelers waar je een 'oorlog' mee kunt winnen. Deze spelers ruiken de geur van het veld op een afstand. En willen het liefst het gras 'opvreten'. Maar deze spelers moet je bij Wildervank met een 'zaklantaarn zoeken'. Als Dontjer de selectie bij elkaar had gehouden waren ze zeker bij de eerste drie ploegen gekomen.

Dontjer: “Tegen Nieuw-Balinge en Pesse trad wildervank aan met 10 spelers en we verliezen met 2-1. Tegen Nieuw-Balinge sta je binnen 5 minuten met 2-0 achter. We komen nog terug tot 2-2 en je verliest met 3-2. Dat waren cruciale wedstrijden geweest voor deze periode. Als alles goed gegaan was dat had je bovenaan gestaan in deze periode”. Wildervank hoort toch in de vierde klas thuis. “Dat is heel gemakkelijk gezegd, maar dan moeten we een bredere selectie hebben. Als ik nu kijk wat er in het tweede elftal rond loopt, als we daar 3 of 4 spelers van konden krijgen, dan was je al vierde klasse geweest”. Ja, maar dat is een vriendenteam, de jongens willen bij elkaar blijven. “Maar er zit wel heel veel kwaliteit in die groep”. Vriendenteams, het zijn geen woorden waar ik nu op zit te wachten. Eigenlijk heb ik niks met vriendenteams. “Ja, ik ook niet”, zei Dontjer. Als je toch een goede voetballer bent, dan wil je toch niet 'tweede viool' spelen.

Dontjer: “Ja, dat is hun keuze. Ik hoop dat het volgend seizoen bij Wildervank op een andere manier opgelost word want dan zit de kans er in dat je vierde klasser wordt. Maar wordt daar op dezelfde manier mee omgegaan dan wordt het ook voor mijn opvolger lastig. Want de eerste- en tweede selectie behoort gewoon samen te wezen. Ze hebben hiervoor gekozen en wij (de leiding) hebben zich er maar bij neer gelegd. Ik kan er ook niets aan doen, we moeten het met de groep doen die we hebben en als de jongens niet willen dan houdt het op”.

Waar ligt het plafond bij Wildervank? Dontjer: “Dat is moeilijk te zeggen. Je moet eerst uit deze klasse komen en vorig seizoen hebben we dat op een jammerlijke manier net mis gelopen. Dan was het een ander seizoen geworden. We waren heel dicht bij een periode. Op dit moment zit er niet meer in dan een top 5 en hopen op een periode. We krijgen alle toppers nog”. Dontjer hoopt dat Wildervank in de toekomst vierdeklasser wordt.

De 42-jarige Willem Dontjer woont in Meeden. Als speler kwam hij uit in Meeden (zon) en (zat). En voetbalde en de derde- en vierdeklas. Dontjer had een 'neusje' voor de goal en hij vond het net dan ook veelvuldig. Daarna kreeg hij last van de knieen en enkels. Daarna gestopt met voetballen. Vervolgens kwam de 'klad' er in bij de club en daarna is hij trainer geworden. De trainerscursus gedaan en het eerste jaar is hij kampioen geworden met Meeden. Ongeslagen in de vijfde klas. Dontjer heeft dus ook nog in de vierde klas gespeeld met Meeden.

Ide de Punt wordt zijn vierde club als trainer. Dontjer: “Wildervank is een perfecte club. Ik heb het altijd naar mijn zin gehad en als de selectie nog op peil was geweest was ik zeker nog een jaar door gegaan. De club op zich is perfect. Ik heb me hier goed kunnen ontwikkelen. Daar ben ik ze wel dankbaar voor”.