Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw stijlvol bedrijfspand
kledingbank Maxima geopend

Door Henk Drenth op zondag, 2 april, 2017 - 09:34

IMG_0026.JPG

Vrijdag bestond de kledingbank Maxima op de kop af 3 jaar. Toevallig viel dit precies op de dag van de opening van het nieuwe bedrijfspand aan de Transportweg. In de eerste week van april wilde men weer open gaan. De vrijwilligers hebben hard gewerkt om alles zo mooi te maken. Ook de echtgenoten van de vrijwilligsters hebben met de renovatie meegeholpen, en zelfs vrienden van de echtgenoten. Het resultaat is prachtig geworden. Beneden is de dames- en de kinderafdeling ingericht en boven de heren. De winkel is als een stijlvolle modezaak ingericht met paskamers.

Voor de opening sprak voorzitster Gherie ter Steege de vele belangstellenden toe. Aan de gemeente sprak ze haar dankwoord uit voor het mogelijk maken van alles. En ook de vrijwilligers die alles zo mooi verbouwd en gerenoveerd hebben werden uitgebreid in het zonnetje gezet.

IMG_0041.JPG

Vereende krachten
De openingshandeling werd verricht door vrijwilliger Koos Ackerman en Luit Bakker. Bakker is de echtgenoot van een vrijwilligster. Hij viel in voor Leo Claassen, de man van bedrijfsleidster Carla. Ook Leo heeft zich geweldig ingezet, maar uitgerekend op de openingsdag was hij vanwege werk verhinderd. Voor Koos was het best wel spannend. De beide mannen kwamen de winkel binnengestormd door een papieren wand. Het moet ook een beetje spectaculair zijn, aldus Koos.

In de provincie Groningen zijn 6 vestigingen van Maxima gevestigd. De MaXima kledingbanken zijn toegespitst op de sociaaleconomische problemen in de provincie. De eerste werd in 2012 in Hoogezand-Sappemeer geopend. De vestiging voor Veendam, Menterwolde en Pekela volgde. Met ook Winschoten, Delfzijl, Groningen stad en Winsum is het een grote organisatie geworden. Voor alle vestigingen geld hetzelfde model dat de samenwerking ten goede komt. Alle Maxima’s worden door een eigen stichting bestuurd. De stichtingen onderling maken deel uit van het Samenwerkingsverband Kledingbanken Maxima. Een zevende vestiging voor Vlagtwedde is momenteel in de initiatieffase.

IMG_0050.JPG

Voorzitster Gherie ter Steege is heel blij met het nieuwe pand. In het oude pand aan het Beneden Verlaat werden ze door financiële problemen geplaagd. De energiekosten waren erg hoog, en er waren geen reserves meer.

Vaste waarde
Na drie jaar is de eerste fase van starten, beginnen en zien inmiddels ook voorbij. Met een grote groei achter de rug is er behoefte aan zekerheid, en aan een vaste plek. Daarbij willen ze een echt vast onderdeel worden van het armoedebeleid van de gemeente Veendam.

IMG_0068.JPG

“In het nieuwe onderkomen is er meer zekerheid voor de langere tijd”, verteld Gherie ter Steege. “Het vorige pand was in bruikleen dat de kledingbank per veertien dagen opgezegd kon krijgen. Voor het begin was het een goede oplossing, maar wil je een vaste waarde worden, ook voor de minima, moet je inzichtelijke kosten hebben en een vaste plek. Een ander voordeel is dat we nu dicht bij de voedselbank zitten. Waar we wat mee willen samenwerken”.

Gherie verwacht dat de kledingbank nog een hele tijd vooruit kan. Maar wanneer de minima’s geen Maxima meer nodig hebben wordt ermee opgehouden. “Dat is eigenlijk ons einddoel. Dat mensen die in armoede leven het ooit eens beter krijgen”.

IMG_0067.JPG

Goed gekleed
De klanten worden er niet rijker van een bezoek aan de winkel, maar ze voelen zich wat zelfverzekerder. En hebben het idee dat ze weer gezien mogen worden. Daar streven de vrijwilligers van Maxima naar. Gherie ter Steege noemde het “onze kleine bijdrage”.

In de winkel is mooie kwaliteit te vinden met voor een ieder wat wils. Van de aangeboden kleding is ongeveer 50% nieuw dat door kledingzaken geschonken wordt. En 50% is gebruikt, maar zo goed als nieuw. De Maxima vestiging in Veendam heeft uit de gemeenten Veendam, Menterwolde en Pekela 1400 klanten. Zij moeten goed gekleed de deur uit kunnen gaan.