Overslaan en naar de inhoud gaan

Commissaris van de Koning bezoekt Veendam

Door Henk Drenth op vrijdag, 31 maart, 2017 - 14:53

IMG_6969.JPG

Vrijdag heeft de Commissaris van de Koning René Paas een werkbezoek gebracht aan Veendam. Het werkbezoek begon in de Raadzaal met gesprekken tussen de Commissaris en het college over een groot aantal onderwerpen die in de gemeente spelen. Van woningbouw tot en met de economische ontwikkeling. 

Vervolgens toog men naar EnergyStock in Zuidwending om kennis te nemen van de ontwikkelingen aldaar. En over de rol die het bedrijf ook denkt te kunnen spelen in het kader van de energie transitie voor de komende jaren. “EnergyStock is een belangwekkend bedrijf met veel meer interessante aspecten dan uitsluitend het feit dat er gas in de grond zit”, legde burgemeester Sipke Swierstra uit. Bij het bedrijf werd een boeiende inleiding gegeven.

IMG_6975.JPG

In het stadion aan de Langeleegte werd het werkbezoek met een informele lunch afgerond, waarbij er alle mogelijke gesprekken hebben plaatsvonden tussen de commissaris en het college. Om te laten zien hoe het ermee voorstaat.”En wat willen we, wat zijn de problemen en over waar we staan in Veendam”.

De burgemeester memoreerde ook de historische locatie waar de gesprekken zijn gehouden. Dat met de ontwikkeling van onderwijs en sportpark een heel nieuw perspectief heeft gekregen. En met een nieuwe toekomst voor het 150 jarige Winkler Prins. De scholengemeenschap, die met alle mogelijke activiteiten bruist, en daarmee ook een rol in de regio vervullen kan. En dat eigenlijk een beetje als metafoor is voor alle mogelijke andere projecten die er in de gemeente aan de orde zijn. De burgemeester hoopt dat het voor de Commissaris een inspirerend bezoek is geweest.

IMG_6982.JPG

De Commissaris vertelde dat Veendam voor hem en zijn vrouw een heel aangename klank heeft. Zijn vrouw heeft in Veendam haar vroegste jeugd doorgebracht. Het is ook zeer vertrouwd terrein voor hem. René Paas heeft op weg naar zijn schoonouders regelmatig door de Langeleegte gefietst. Hij heeft zich altijd verbaast over de naam. Maar het Groningse woord leeg betekend laag, en niet leeg. “Als je dan ziet hoe vol het is met plannen en ambities, dan is de Langeleegte ook een prachtige metafoor geworden voor hoe het verder gaat met Veendam”.

Wat de Commissaris tijdens zijn werkbezoek heeft gezien is vooral de energie. In hoe er omgegaan wordt met huizen, en aan dat wat er aan vast zit. Hoe er met het centrum omgegaan wordt, en waar de winkels worden geconcentreerd. En waar dus ook niet. Hij vertelde een gemeentebestuur te hebben gezien die van aanpak houd. Die vanuit een visie aan de slag wil met het beter en sterker maken van Veendam.

IMG_6987.JPG

In de omgeving is ‘Veendammer Wind’ een smalende tekst, en over die ‘snakkers uut Veendam’. Maar wat is het mooi om wethouders, raadsleden en een burgemeester tegen te komen die er vol van zijn dat het al heel wat is in Veendam, en nog een tandje beter kan. De Commissaris is nog nergens de beoordeling tegen gekomen dat wat er nu is waardeloos is. Dat blijkt zelfs uit de laatste opvattingen van de raad over de gemeentelijke herindeling. De opvatting is, we kunnen nog wel even verder. En die de gemeente collectief toch vrij aardig op de mat heeft weten te leggen.

Vanuit die mooie zelfbewustzijn zijn mooie dingen tot stand te brengen. De Commissaris voelt zich een bevoorrecht mens dat de gemeente, met de zorgen waar aan de verschillende tafeltjes over gesproken is, hem deelgenoot gemaakt heeft van de ambities, van de toekomstdromen, en van de concrete plannen die er voor zullen zorgen dat er in Veendam nooit iets lang leeg zal zijn.

IMG_6985.JPG