Nieuws

Watersportcentre Veendam uniek in noord Nederland



_DSC6472.jpg

Door Hans van Noort en Henk Gibcus

Borgerswold is op zich al uniek door o.a. zijn fraaie aanleg, “parelwitte” strand, kinderboerderij, manege, campingplaats en schitterende mountainbikecircuit. Maar er is meer. Waterskiën, wake- en kneeboarden, kanoën en lekker trappen op de waterfietsen het kan er allemaal. Sinds 2 jaar is er wat betreft de watersport met horeca nieuw leven ingeblazen. Gerard Eijkelhof is de huidige uitbater. Hij heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Kan het mooier?

_DSC6053.jpg

Voor watersporters is Borgerswold een Walhalla. Vanuit het gehele noorden en zelfs verder komen liefhebbers richting Veendam om er heerlijk hun sport te beoefenen. De baan is écht uniek, vertelt Gerard vol trots. “In de meeste  banen zijn slechts vier bochten gebouwd. Veendam heeft er vijf! De hoeken zijn ongeveer 60° zodat de beginner als de (ver)gevorderde sporter zich kan uitleven. Bovendien is de kabelspanning erg hoog hetgeen, zeker voor de geoefenden, het circuit nog uitdagender maakt. Per uur zijn er maximaal 400 starts en elf personen kunnen gelijktijdig rondgaan. De baan is circa 850 m lang. Ook de 9 obstakels in het water wisselen van moeilijkheidsgraad, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Het waterskiën en wake- en kneeboarden vindt niet plaats van achter een motorboot, maar met de trekkabel. De motorboot wordt alléén nog gebruikt in noodgevallen en om kids van de kidsclub op te halen als die ergens onderweg in het water gevallen zijn. De “normale“ snelheid is 30 km per uur. Maar als we veel beginners of schoolklassen op bezoek hebben passen we de snelheid aan naar 26 km. Bij wedstrijden bijvoorbeeld voor mono-skiërs kunnen we de snelheid opvoeren tot maximaal 58 km!“ Velen zullen wel eens met open mond hebben staan kijken. Het is natuurlijk leuk om zelf te doen, maar kijken naar de spectaculaire sprongen van de sporters is aantrekkelijk. Dat kan vanaf het (ponton)terras (140 zitplaatsen) van het Watersportcentre, dat voor iedereen vrij toegankelijk is, maar ook vanaf het strandje of ergens anders langs de oevers van het meer.

_DSC6332.jpg

Niet alleen het kijken naar de geoefenden is gaaf om te zien, ook de worsteling van beginners om uit het water te komen bij de eerste starts, levert lachmomenten op. Maar na twee of drie keer kost het al minder moeite om overeind te blijven. De meesten kunnen binnen één à anderhalf uur het gehele rondje wel volbrengen. Het blijft een kwestie van oefenen!
Veiligheid staat centraal bij Eijkelhof. “Voor iedereen zijn zwemvesten verplicht. Helmen worden gratis ter beschikking gesteld. Het materiaal wordt jaarlijks gekeurd. We hebben zelfs voor de baan een TUV certificaat behaald.”
De winter wordt gebruikt om de baan in topconditie te krijgen voor het nieuwe seizoen (1 april- ca. 1 november). Het onderhoud vraagt nogal wat tijd en wordt verdeeld in dagelijkse -, wekelijkse - en jaarlijkse klussen. Het personeel, 14 personen, bestaat uit technisch personeel en mensen voor in de horeca. Zonder de inzet van vele vrijwilligers zou het ondoenlijk zijn om het Watersportcentre rendabel te krijgen of houden.
Gerard zelf komt oorspronkelijk uit de bouw, alwaar hij allerlei projecten heeft begeleid. Zijn technisch inzicht komt bij het onderhoud goed van pas. Helaas heeft hij weinig tijd meer om zijn hobby, de watersport, te beoefenen. Als 5-jarige stond hij al op waterski’s! Al 13 jaar beoefent hij bedrijfsmatig zijn hobby vanuit Raalte en een camping in Olst. Op de IJssel tussen Olst en Deventer en tussen Wijhe en Zwolle kan watersport bedreven worden, over een traject van ongeveer 14 km! Uiteraard wel van achter een motorboot! Alle daar aan de IJssel gelegen campings worden bediend met het gehele scala van watersportmogelijkheden!

_DSC6040.jpg

Terug naar Veendam
Het Watersportcentre wordt steeds vaker gebruikt voor bedrijfsuitjes, jaarafsluitingen van bijvoorbeeld een voetbalclub, sportlessen vanuit scholen en recreanten. Er kan dan, indien gewenst, een dagprogramma worden aangeboden. Overigens scholen vanuit Groningen tot zelfs Assen aan toe zijn al op bezoek geweest! Prachtig natuurlijk om sportlessen op deze manier in te vullen. Maar ook de wedstrijdsporters doen steeds meer Borgerswold aan! Er wonen zelfs een paar Nederlandse toppers in en om Veendam! Broer en zus Jasper en Iris van Schuchtelen én Frederique Kraster behoren daartoe! Ook wereldkampioene Sanne Meijer uit Bellingwolde is met grote regelmaat op de baan te vinden. Het Nederlands team van de NWWB (Nederlandse Waterski en Wakeboard Bond) heeft ook al kennis gemaakt met de fraaie locatie.

_DSC6034.jpg

Materiaal
Al het benodigde materiaal is bij het Watersportcentre te huur. De wat fanatiekere sporters schaffen zelf ski’s of board aan. De ski’s variëren in grootte. Kinderen hebben kortere ski’s dan volwassenen. De maten van de wakeboards worden op gewicht bepaald en naar lengte van de beoefenaar. Om ook bij wat minder weer en lagere watertemperaturen te kunnen skiën en/of boarden kleden de sporters zich in wetsuits. (waterbestendige kleding die je lichaam op een aangename temperatuur houdt). Gerard Eijkelhof is officieel dealer van verschillende merken ski’s/boarden zoals Jobe en Liquid Force. De kosten van een wakeboard variëren van € 600,00 tot wel € 1.400,00. Uiteraard zitten hierin grote kwaliteitsverschillen. Is het dan zo’n dure sport?Gerard: “Alle materialen zijn ook bij ons te huur. Wij bieden tijd- en dagkaarten aan. Eén uur kost € 17,00 en twee uur € 25,00. Dus wat is duur?” Ook voor de inwendige mens kan men bij het Watersportcentre terecht. Er is  horeca met basic menu’s vanaf € 8,50 tot een uitgebreide BBQ. Uiteraard is deze gelegenheid niet gebonden aan wat voor een lidmaatschap dan ook, dus openbaar en vrij toegankelijk. ”Van harte welkom,” aldus Gerard Eijkelhof.

_DSC6290.jpg

Samenwerking
De ondernemers in Borgerswold hebben de koppen bij elkaar gestoken en werken veel samen. Borgerswold Experience, Borgerswoldhoeve e.a. zorgen ervoor dat bijvoorbeeld dagprogramma’s aantrekkelijk ingevuld kunnen worden. 1 + 1 is dan géén twee, maar drie! Ja, en hoe ziet de toekomst eruit? Gerard: “Op de baan willen we de obstakels nog verder uitbreiden met een hogere moeilijkheidsgraad en hebben we plannen om de kleed- en doucheruimtes te moderniseren. En wat zou het prachtig zijn als we hier in Veendam een eigen waterski en wakeboardvereniging kunnen opstarten. Nog een wens is om het terras in zuidelijke richting uit te bouwen, want het zit nu bij mooi weer bomvol!”
Op 20 mei vindt een grote wedstrijd plaats, de Noorder Wakeboard Challenge. Het is een vriendschappelijke strijd tussen de watersportbanen van Harkstede, Ermerstrand en Veendam. Het belooft weer een spektakel te worden. Altijd leuk om te zien.

Van harte uitgenodigd.

Meer informatie: www.watersportcentre.nl


Fotoalbum: