Overslaan en naar de inhoud gaan

d-Olle Slieter, een begrip in Veendam en omstreken

Door op maandag, 27 maart, 2017 - 06:30

IMG_6741.jpg

Aan de Beneden Oosterdiep 55 is al 60 jaar slijterij d-Olle Slieter gevestigd. Een authentiek pand, aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant zijn oude platen en accessoires van de vroegere jaren in de winkel opgesteld of op gehangen. Een van de onderscheidende kenmerken van deze slijterij.

Voor de geschiedenis van deze winkel gaan we ver terug in de tijd. In 1919 kwam de opa van Klaas Jager, Klaas Land, terug uit Amerika waar hij naar toe was gevlucht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij ging aan het Beneden Oosterdiep wonen wat vroeger de Postweg heette. Hier nam hij een levensmiddelenwinkel over waar ook petroleum en drank werd verkocht. Een aantal jaren later is hij gestopt met de verkoop van petroleum. ESSO, die we nu kennen van de benzinestations, stelde eisen waar de opa van de heer Jager niet aan wilde voldoen. Hij ging verder met de verkoop van levensmiddelen en drank. Opa Land werd ouder en ouder en stond de verkoop van levensmiddelen af aan iemand anders en ging verder met de drankverkoop. De levensmiddelen- en drankverkoop werd gedaan in hetzelfde pand maar met een scheiding tussen de producten.

IMG_6729.jpg

Rond 1950 is d-Olle Slieter ontstaan omdat de heer Land zijn eigen oude jenever verkocht (niet te verwarren met jonge jenever).

IMG_6725.jpg

Jaren gingen voorbij en opa Land werd te oud om zelf in de winkel te werken. Vader en moeder van de huidige eigenaar, namen in 1955 de winkel over. Zij maakten de winkel groter om meer ruimte te hebben voor zichzelf maar zeker ook voor de winkel. 2 jaar later zijn zij verhuisd naar het huidige pand aan de Beneden Oosterdiep 55 omdat het pand aan de toenmalige Postweg zeer verouderd was en bovendien wilden ze liever een winkel in het centrum van Veendam.

IMG_6695.jpg

Er waren 4 kinderen in het gezin. Klaas Jager, de huidige eigenaar, was de oudste van de 4 en nam de winkel over.' Mijn ouders wilden de organisatie goed geregeld hebben rondom het bedrijf en hebben het vroegtijdig aan mij overgedragen', vertelt hij. 'Mijn vader bezorgde drank aan huis zoals mijn opa dat ook gedaan heeft. Hij bezocht klanten door de hele provincie Groningen. Ik zorgde voor de winkel'.

IMG_6752.jpg

Klaas denkt terug aan de tijd dat de winkel van zijn opa was. Hij is zo'n beetje opgegroeid met het vak. 'In de vakantie hielp ik mijn opa mee met flessen spoelen en vullen. Drank kwam aan in vaten en dat moesten we zelf in flessen vullen. Ik plakte etiketten op de drankflessen ik vulde de schappen'. Klaas heeft van zijn opa en vader veel kennis van drank op gedaan maar je ontkwam er niet aan om ook een diploma te halen zodat je echt drank mocht verkopen. 'Mijn vader heeft op zijn 45e nog een vakdiploma gehaald'.

IMG_6735.jpg

Zoals gezegd, is d-Olle Slieter 14 december aanstaande 60 jaar gevestigd aan het pand waar het tegenwoordig te vinden is. Helaas is er niemand in de familie die de winkel over neemt dus aan de mooie authentieke locatie aan het Beneden Oosterdiep, stopt een lang verhaal met een boeiende geschiedenis en mooie jaren in de drankenhandel van de familie Jager.