Overslaan en naar de inhoud gaan

Hengelsportvereniging Veendam Ons Genoegen

Door Willem van der Werf op dinsdag, 14 maart, 2017 - 12:00

20170313_Ons Genoegen_03.jpg

De Hengelsportvereniging Ons Genoegen is opgericht op 13-02-1926.

Het was een hengelsportvereniging zonder viswater. Nadat de gemeente Veendam aan de Langeleegte zand had gewonnen, bestemd voor de wegen in plan noord heeft voornoemde hengelsportvereniging het ontstane gat van de gemeente in bruikleen gekregen, met dien verstande dat de hengelsportvereniging zelf voor onderhoud moest zorgdragen.

De vereniging heeft in de loop der jaren verschillende soorten vis uitgezet, zoals karper, brasem, zeelt, baars,  paling, snoek en witvis. Het bestuur is bezig om van de visplas weer een aantrekkelijke visplas te maken. Er is heel wat achterstallig onderhoud weg te werken. Inmiddels zijn 7 vissteigers geplaatst door waterbouw Vegter uit Ommelanderwijk. De overwoekering van verwilderde bramenstruiken is reeds gedeeltelijk opgeruimd. In de toekomst wil het bestuur proberen om via allerlei instanties financiële steun te krijgen voor walbeschoeiing.

20170313_Ons Genoegen_04.jpg

De walbeschoeiing is zeer belangrijk, omdat er op sommige plaatsen meer dan een meter oever is afgekalfd. Weekends maar ook ‘s avonds wordt er veel rondom de visplas gewandeld. Ook vissers bezoeken regelmatig de visplas. Iedere visser die van de visplas gebruik wenst te maken moet lid zijn van de vereniging Leden van andere visverenigingen mogen ook in de visplas vissen mits zij in het bezit zijn van een vergunning. De vergunning is tegen betaling van 12.50 euro te verkrijgen bij dhr. Borgers, Langeleegte 152 te Veendam of bij dhr. Prummel, Hereweg 25 te Meeden.

Tot voor kort werd de wandelroute rondom de visplas ook door ATB-ers gebruikt hetgeen er toe heeft geleid dat sommige ATB ers het aan de stok kregen met de wandelaars en ook de vissers. Toen is in overleg met een ambtenaar van de gemeente Veendam besloten de ATB route te verleggen hetgeen door bermpaaltjes is aangegeven om zodoende de overlast in te dammen.

Ondanks het plaatsen van de zogenaamde sluisjes zien toch nog enkele ATB ers kans om de voor hun vervallen route, dit zeer tot onze spijt, alsnog te gebruiken. Wij als bestuur spreken dan ook de hoop uit dat dit in de toekomst niet meer zal gebeuren.Vissers die lid zijn van een andere visvereniging kunnen ook met onze competitie mee vissen, mits zij in het bezit zijn van eerder genoemde vergunning.

20170313_Ons Genoegen_02.jpg