Overslaan en naar de inhoud gaan

Van collega’s tot compagnons bij bouwbedrijf Gervas in Veendam

Door Eindredactie op zaterdag, 1 april, 2017 - 06:00

_DSC4195.jpg

Door Hans van Noort en Henk Gibcus

Je moet wel lef hebben om midden in de crisis - 2009 - een nieuw bedrijf op te starten. Toch hebben ze het gedaan en zie het resultaat. Wat kun je in 8 jaar bereiken met “gewoon” hard werken, alles aanpakken, een zakelijk instinct én inzicht, vakmanschap, kennis, afspraken nakomen en enthousiasme. René Gerrits (41 jaar) en Marcel Vasse (36 jaar), de beide compagnons, vullen elkaar wat dat betreft perfect aan. Hoe is het hen vergaan? Zowel René als Marcel hebben hun sporen in de bouw verdiend. Ieder werkte jaren bij een aannemer, totdat ze op een gegeven moment elkaars collega worden. Het bedrijf waar ze werkten wilde er mee stoppen. Misschien overname? Ja, neen, ja, neen. Toch gaat het kriebelen. In de bouwvakantie van 2008 smeden zij plannen om samen een eigen bouwbedrijf te beginnen.

_DSC4181.jpg

In al hun vrije tijd treffen ze vele voorbereidingen zoals:

  • Onder welke naam zullen we opereren?
  • Informatie inwinnen bij de Kamer van Koophandel;
  • Eerste contacten ontstaan;
  • Benodigde vergunningen aanvragen;
  • Openen bankrekeningnummers;
  • Zoeken een geschikte locatie en last not least een VOF afsluiten.

_DSC4177.jpg

Zomer 2009 wordt beider droom realiteit. Aan de Poolsterweg 3a, Industrieterrein Dallen II, wordt een gedeelte van een loods gehuurd en Bouwbedrijf Gervas (Ger van Gerrits en Vas van Vasse) is een feit. “Natuurlijk is je orderportefeuille niet in een keer volgeboekt, maar met een mooie klus van ongeveer een half jaar in Borgercompagnie maken we een goede start,” verhaalt René. “Na anderhalf jaar wordt het eerste personeelslid aangenomen, wel op tijdelijke basis, hoor! Nu heeft deze vakman al weer een hele tijd een vast contract. In de beginjaren maakten we alles zelf, deuren, kozijnen en ramen. Dat kon op een gegeven moment niet meer. Nu bestellen we deze zaken bij een timmerfabriek in Wagenborgen – Houtbewerking Wagenborgen bv. We geven de maten, materiaal en andere gegevens door en alles komt pico bello in orde.” In 2015 wordt het gedeelte van de loods te klein en verhuizen ze intern naar een groter deel, hetgeen ze zelf inrichten en er een kantoortje en verdieping in bouwen. Anno nu hebben René en Marcel een aantal vakmensen in loondienst, Maarten, André, Klaas, Jan, Henk, Jacob, Josh, Maickel en Chris. Zelf zitten ze fulltime op kantoor. René: “Een geheel nieuwe uitdaging. ’s Avonds niet moe thuis komen. Ik dacht dat dit geen werken was! Ik ben natuurlijk altijd fysiek druk geweest op de werk(bouw)plek zelf! Nu is het anders. Plannen, orders binnen halen, afspraken met leveranciers, werkoverleg, after sales en gesprekken met het personeel behoren nu tot de dagelijkse werkzaamheden.”

_DSC4193.jpg

Klanten
Veel onderhoudswerk komt vanuit verschillende woningstichtingen en/of woningcoöperaties, bijvoorbeeld renovaties/restauraties van woningen. Die moeten voorzien worden van nieuwe keukenblokken of plafonds, dakramen. Ook Wits Vastgoedonderhoud Noord bv is een goede klant. “Onze mensen, allen allround timmerman, zijn specialist in onderhoudswerk. We hebben een bus speciaal ingericht/omgebouwd en voorzien van allerhande apparatuur en gereedschap om deuren en ramen af te hangen. Heel specialistisch werk. De gemeente Veendam huurt geregeld de expertise van Gervas in. Ook op de particuliere markt zijn we actief met aanbouw, verbouwingen, garages e.d. Alle werkzaamheden van fundering tot nok kunnen we aan. Voor nieuwbouw draaien we ons hand ook niet om!” Bij grote klussen huren we onderaannemers in, maar bij het meeste werk doen we alles zelf van tegels zetten tot voegwerk aan toe. Sinds enige tijd is Gervas een gecertificeerd Erkend Leerbedrijf en hebben ze een leermeester onder het personeel, die enkele leerlingen (BBL-opleiding aan ROC Noorderpoort Stadskanaal en Stad) begeleid. Ook hebben ze certificaten in huis voor het gebruik van duurzaam en verantwoord bosbeheer (FSC-keurmerk) en voor Arbo en veiligheid (VCA). “Daar zijn we best trots op.” Ook zijn ze lid van Bouwend Nederland. Dit is een organisatie voor ondernemers in de bouw. 4300 bedrijven zijn hier in Nederland lid van! René en Marcel zijn tevens lid van BNI, een regionale netwerkorganisatie van ondernemers, dat onderdeel uitmaakt van een Global Network. Hierin ontmoeten ondernemers elkaar met enige regelmaat en bespreken de gang van zaken in hun regio en branche. “Hier word je niet minder van,” aldus Gerrits.

_DSC4186.jpg

Chaletbouw en houtbouw
In de opstartfase van hun nieuwe bedrijf hebben René en Marcel wat tijd over, logisch. Ze zien een gat in de markt met het ombouwen van een caravanonderstel tot een super de luxe chalet. Hun eerste chalet staat nu op familiecamping “De Hondsrug” in Eext en is nog steeds te huur( zie www.gervaschaletverhuur.nl ). De ombouw hebben ze noodzakelijkerwijs moeten staken, want het andere werk gaat natuurlijk voor. Tijdens de afgelopen decembermaand heeft Gervas bij AH Autorama een tuinhuis gepromoot. Gervas is dealer in de noordelijke provincies van Van Ooijen Bouw Lichtenvoorde. Die zijn gespecialiseerd in tuinhuisjes (blokhutten), kapschuren, fietsenhokken veranda’s en clubhuizen. En dan gaat het niet alleen over de levering, maar juist ook over de fundering, plaatsing, monteren en afwerken. (www.gervashoutbouw.nl) Of dit revenuen aflevert in de toekomst is de vraag. Een leuke manier om onder de aandacht van het publiek te komen is het zeker. Ook hebben ze vorig jaar hun bedrijf in het zonnetje gezet op de Lentefair in Borgerswold. Allerlei manieren pakken de jonge ondernemers aan om hun bedrijf voor het voetlicht te brengen, zoals de actie bij AH. De beide mannen zitten vol frisse ideeën. “ We zeggen niet snel neen en proberen voor ieder probleem een oplossing te bedenken. Onze ervaring, dynamiek en flexibiliteit staan ons ten dienste.” aldus René. Ja, en wat de toekomst brengen zal is ongewis. “We vertrouwen erop dat we rustig kunnen doorgroeien en klanten naar tevredenheid helpen door kwaliteit en service te bieden.”
Dat gaat dat zeker lukken.

Meer informatie: www.bouwbedrijfgervas.nl