Prins Peter de Allergrootste van carnavalsvereniging ‘Elk en Ain’ kan tevreden terugkijken op het daverende carnavalsfeest zaterdagavond in de Stainkroeg. Met 350 deelnemers werden de eerste twee edities nog eens weer overtroffen. Alle kaarten waren uitverkocht, en er kon niemand meer bij.
Het thema van dit jaar was Americana. Verscheidene bezoekers hebben zich door dit thema laten inspireren. Met mooie kostuums werden de karakters beeldend gemaakt. Waarbij sommige karakters zich ook al bij uitstek voor carnaval leenden. Donald T was erbij, “it’s true”.
De gasten werden buiten verwelkomd door het dweilorkest Dwaarsliggers uut Grunn. Binnen draaide DJ Peter Prummel de mensen alvast warm. Zanger Arjan Venemann bracht tegenwoordige en hits uit het verleden. In de tweede zaal was met de feestband Moeflons moeiteloos aan het feestgedruis aan te sluiten. De prinsen betraden onder begeleiding van de buikdanseressen van het showteam Vasara de zaal.
Stefan Kral, Frits Kettler en Peter Borchers zijn de initiatiefnemers geweest om in Ommelanderwijk en Zuidwending weer een carnavalsvereniging op te richten. De vroegere carnavalsvereniging de Kainstobbe was na de brand van Spelde 20 jaar geleden gestopt. In 2015 vond de eerste carnavalsavond onder de scepter van prins Stefan de Eerste plaats. Met 250 man publiek was het een overdonderend succes geworden, en er werd tot een vervolg besloten.
Dit jaar nam door stemming in de Raad van Elf prins Peter de Allergrootste de scepter van prins Frits de Gulle Prins over. In de optocht door de beide dorpen Ommelanderwijk en Zuidwending, omgedoopt tot Gasgat, werd de nieuwe prins aan het publiek voorgesteld. Op 17 februari is het kindercarnaval gevierd, en op 3 maart genoten bejaarden en vutters in de Stainkroeg van een snertmaaltijd.
Elk en Ain bestaat naast vrijwilligers en stagiairs uit 15 prinsen. Waaronder ook 4 prinsenjongeren om door te kunnen stromen wanneer iemand gaat stoppen. De jongeren vragen er zelf ook vrienden bij als leden. Ze komen uit de gemeenschap en het leeft in Ommelanderwijk en Zuidwending. Tijdens de optocht heeft tweederde van de bewoners voor het huis of voor het raam gestaan. Dat geeft een geweldige motivatie om voor de gemeenschap dit te organiseren. Met behulp van sponsoring van ondernemers uit de vereniging zelf, en door ondernemers uit de beide dorpen.
Met de carnavalsviering wil men in de kleinschalige sfeer blijven, dat passend is bij de beide dorpen. De vereniging is voornemens om ook andere activiteiten te gaan organiseren gedurende het hele jaar door. Zoals activiteiten voor de scholen. Tijdens de kerstmarkt zijn kerststerren uitgedeeld aan de vrouwen. Overigens was het carnavalsfeest vier dagen na de eigenlijke carnavalsperiode gevierd, vanwege praktische redenen omdat tijdens de voorjaarsvakantie niet iedereen van ‘Elk en Ain’ beschikbaar was.