Overslaan en naar de inhoud gaan

Talenten ontdekken Jamsessie Zalencentrum Sorghvliet Veendam

Door Henk Drenth op maandag, 27 februari, 2017 - 19:14

IMG_1706_2.JPG

Na het sluiten van Het Perron wilden Gerko Vreekamp en Roelof Schuiling niet dat ook de jamsessies zouden gaan stoppen. Samen met Jan-André Boelens van Zalencentrum Sorghvliet werden de koppen bij elkaar gestoken, resulterend in een nieuwe thuislocatie voor de jamsessies.

IMG_0016_2.JPG

Muzikale traktaties
De jamsessies zijn zo laagdrempelig mogelijk gehouden. Waarin de mogelijkheid geboden wordt om te spelen met eventueel beginnende of ervaren muzikanten voor het opdoen van ervaring, en om van elkaar te leren. Waarbij ook ervaren muzikanten welkom zijn. Bandleden van een band kunnen ook eens met andere bandleden gaan spelen. En heel belangrijk; het publiek kennis laten maken met muziek dat het liefst wordt gespeeld. Muzikanten hebben immers publiek nodig om hen te trakteren op een middag vol muziek en gezelligheid.

IMG_0178_2.JPG

Afgelopen zondagmiddag vond in Zalencentrum Sorghvliet inmiddels de derde jamsessie plaats. Met een kleine 20 muzikanten uit Veendam en wijde omtrek werden voor een zaal met 45 man publiek spontaan wisselende formaties gevormd.

Gerko Vreekamp en Roelof Schuiling spelen als gitarist en drummer in de vijfmans formatie Tributes to the Ramones. Tussen de jamsessies door deed de band oude tijden herleven met een aanstekelijke mix van Ramones-covers.

IMG_1074_2.JPG

Breed genre
Behalve het samenspelen in een jamsessie kan het ook nog wat opleveren. Rita Oosterhuis uit Uithuizermeeden werd na haar optreden gevraagd om in een Elvis tribute band mee te zingen als back zangeres. Dit gaat ze doen en ze ziet er heel erg naar uit. Rita heeft in de bands Aan Lager Wal en in Rauwkost gezongen. Als zangeres heeft ze 20 jarig ervaring met country en rock opgedaan. Omdat ze zich in blues en jazz verder wil ontwikkelen neemt ze sinds een jaar bijna iedere maand deel aan jamsessies. Ze weet van tevoren vaak wel al in welke band ze zingen kan, verder is het ook wel een beetje aftasten. Samen met haar vriendin Claudia van der Muil deed ze ook aan sessies mee in de band van Hans van Lier. En Rita zingt in de ‘Jamsessie On Tour’ van Harm Tabak en Roy McKaren en band The Flashbacks.

IMG_0168_2.JPG

Geniaal
De 12 jarige Luuk Doddema uit Muntendam bracht met zijn Epiphone gitaar het muzikale hoofdgerecht. Het was ademloos luisteren naar de prachtige solosessies van de jongen. Het was zijn tweede jamsessie. Luuk speelt al gitaar vanaf zijn zevende, maar vanaf zijn vierde was er al muzikale ontwikkeling. Het meest houd hij van blues. Maar voegde eraan toe alles te kunnen spelen. Les van een muziekleraar heeft hij niet echt gehad, hij vertelde veel van YouTube te hebben geleerd. Van zijn neef had hij wel al een boekje gekregen met gitaarakkoorden dat hij zich eigen heeft gemaakt.

IMG_0761_2.JPG

Zijn droom is het spelen in een band en een wereldtournee maken. Luuk komt uit een muzikale familie. Zijn moeder zingt een beetje en hij begeleid haar soms op zijn gitaar, zoals op een schoolfeest. Zijn oom speelt accordeon en op piano. Rita Oosterhuis heeft met Luuk samen in een spontaan  geformeerde band opgetreden. Ze kende hem nog niet en ze vond het “zóó geweldig”. Ze heeft heel veel respect voor hem. “ Dat iemand op zijn leeftijd dat al durft, en dat hij het al zo goed kan”.

IMG_1648_2.JPG

Virtuoos
De muziek is Elleke Boon uit Veendam met de paplepel ingegoten. Haar vader en haar zus zijn ook muzikanten, en thuis werd altijd muziek gemaakt. Haar vader speelde in The BC Band uit Borgercompagnie. Elleke heeft een dijk van een stem. Van collega muzikanten mocht ze complimenten in ontvangst nemen. Met karaoke zong ze als kind al vanaf het moment dat ze kan zingen. Op haar 15e was ze in bandjes gaan zingen. Inmiddels zingt ze 15 jaar.

IMG_1326_2.JPG

Het samenspelen tijdens de jamsessie is spontaan, ‘out of the blue’ zonder repetitie vooraf. Op het podium even voorstellen aan de muzikanten, en even overleg over welke nummers. En dan lekker samen muziek maken. Volgende maand is Elleke er ook weer bij.