Vrijdagmorgen heeft burgemeester Sipke Swierstra bij Paragon Pet Products aan de Orionweg symbolisch de eerste silo geplaatst. Het bedrijf produceert hondensnacks op natuurlijke basis onder de merknaam WHIMZEES. Met tarwezetmeel of aardappelzetmeel als hoofdingrediënt. In totaal zijn vrijdag 4 grote silo’s geplaatst met elk 22 meter hoog en een inhoud van 170 kuub, waarin 90 ton aan aardappelzetmeel in kan. Per silo kan 14 er dagen worden geproduceerd. Voor de toekomst is er ruimte voor nog eens 4 silo’s.
Alternatief tot succesverhaal
In 2003 is het bedrijf door directeur Wim Pater gestart. Als projectleider in dienst van AVEBE was hij de projectleider van een onderzoek naar bioplastics. Hoewel goed afbreekbaar bleken de resultaten zowel in toepassing als in economische zin tegen te vallen. Met als bekend voorbeeld de cafetariabakjes. Samen met een toenmalige collega nam Pater het betreffende onderdeel over, dat zwaar verliesgevend was geworden. Hij zag nieuwe toepassingen en bracht het totale productieproces in een eigen fabriek onder. Het is inmiddels uitgegroeid tot een biobased succesverhaal uit Noord-Nederland.
De hondensnacks gaan de hele wereld over. Ze vinden hun weg naar Australië, Noord-Amerika, Canada, Zuid-Korea, China, Mexico, Afrika, Dubai en door heel Europa. Aan de Orionweg wordt op jaarbasis 100 miljoen snacks geproduceerd. Met AVEBE (die ook vertegenwoordigt was) vlak in de buurt voor de toelevering van zetmeel uit de Groninger aardappelen. Door een speciaal procedé is het een hard product in 27 verschillende maten in de vorm van dieren als krokodillen, egels en sticks. Waar honden flink de tanden in moeten zetten. Er zijn ook snacks in tandenborstel vormen. Niet zomaar bedacht voor een dental product dat de gezondheid in de bek van de hond bevorderd. Door het bijten wordt het tandplak van de tanden geschraapt. Het product is afbreekbaar.
Uniek
De machines en de techniek komt uit de automobielindustrie voor het produceren van kunststof auto-onderdelen en speelgoed als Lego. Het idee om machines uit de automobielindustrie te gebruiken is van Wim Pater. De technische aanpassingen zijn doorvertaald om het geschikt te maken voor de voedingsproductie. En is met deze toepassing uniek in de wereld. Voorheen kwam een hondensnack niet uit een spuitgietmachine. In 2013 is een nieuwe machine aangeschaft met nog meer mogelijkheden.
Zo’n 15% van de producten is voor de Nederlandse markt bestemd. Het bedrijf levert vooral aan de dierenspeciaalzaak, het tuincentrum en de doe-het-zelfzaken. De ingrediënten hebben een natuurlijke oorsprong en worden ook in voedingsmiddelen gebruikt. Een van de unieke kenmerken van het product zijn de, in vergelijking met andere producten, weinige ingrediënten.
In 2008 werd de fabriek naar een nieuw gebouwd pand aan de Orionweg verplaatst. Het bedrijf heeft 42 medewerkers. Bij de sociale werkplaatsen werken 60 tot 80 mensen bij het verpakken van de producten.
Het bedrijf is volop in beweging. De silo’s zijn onderdeel van een investeringsprogramma van in totaal bijna 6 miljoen euro. Het is een teken dat er in de regio flink wordt geïnvesteerd.