In het voorjaar van 1927 ontstaat uit een fietsclubje, bestaande uit een achttal jongens onder leiding van D. de Leve de padvindersvereniging Wildervank. Het eerste troeplokaal is de papierloods van ‘De Noord Ooster’. Na het vertrek van hopman De Leve krijgt B. Voorintholt de leiding en hij is het die de naam Prometheus bedenkt. De groep verhuist later naar een leegstaand brandspuithuisje.
In Veendam bestond onder leiding van een tweetal leraren een kampeerclubje van HBS-ers. Een van de leraren, dhr. Cevaal, was ooit leider geweest van een padvindersvereniging in Appingedam. Hij vormt de kampeerclub om tot de Veendammer Padvindersgroep. In het voorjaar van 1928 worden beide padvindersgroepen samengevoegd onder de naam Prometheus.
De groep verhuis naar een schuur achter de turfhandel van Feiken in Wildervank. Tevens wordt in deze tijd een welpenafdeling opgericht, waarschijnlijk door mevrouw Cevaal. De groep bloeit in deze tijd op tot een zeer actieve vereniging. Regelmatig worden er kampen en sportwedstrijden georganiseerd, waarbij vele prijzen worden gewonnen. Een van de hoogtepunten in deze tijd is de deelname aan de Wereldjamboree die in 1937 in Vogelenzang werd georganiseerd. In datzelfde jaar verhuist de groep naar een gebouw aan het Westerdiep, waar in die tijd de fabriek van DWM & Co. stond.
In mei 1940, vlak voordat de Duisters Nederland binnenvallen, wordt voorlopig de laatste bijeenkomst gehouden. De leden houden tijdens de oorlogsjaren wel regelmatig contact met elkaar. Direct na de bevrijding van Veendam en Wildervank, in april 1945, komen de padvinders weer tevoorschijn. Ze verlenen allerlei hand- en spandiensten voor de bevrijders.
Al gauw bleek dat de Prometheusgroep nog springlevend was, want er meldden zich steeds meer leden aan. De groep werd op een gegeven moment zo groot, dat er twee verkennersgroepen ontstonden. Al gauw kreeg de groep de beschikking over een oude school, op de plek waar nu het Joods monument staat.
In 1950 kreeg de groep eindelijk de beschikking over een eigen gebouw, aan het voormalige sportterrein in Veendam (nu de Promenade). Dit gebouw werd in 1968 verplaatst naar de Parallelweg, vanwege de aanleg van de winkelpromenade met parkeerterrein.
In 1973 vindt er een fusie plaats tussen de groepen Prometheus, Flora Fauna en de Katholieke Hedwiggroep en hieruit ontstaat Scouting Veendam. Door de fusie en de toestroom van nieuwe leden, groeit de vereniging dusdanig dat er in 1978 begonnen wordt met uitbreiding van het gebouw aan de Parallelweg. Alle activiteiten van Scouting Veendam concentreren zich nu in een gebouw.
In 1998 wordt door vandalen een fatale brand gesticht, die het gebouw grotendeels verwoest. De scouts moeten noodgedwongen uitkijken naar een nieuw onderkomen op een nieuwe locatie. Uiteindelijk resulteert dit in een prachtig gebouw op een schitterende locatie in Borgerswold. Het gebouw wordt op 27 oktober 2000 officieel geopend tijdens een feestelijk openingsweekend. Twee jaar na de fatale brand in 1998 beschikken de Veendammer scouts weer over een eigen gebouw.
Scouting Veendam is nu 90 jaar actief in de Parkstad. Met een stabiel ledenaantal van rond 230 scouts is het een van de grootste scoutinggroepen in de wijde regio. Het gebouw in Borgerswold biedt de leden alle faciliteiten om tal van activiteiten organiseren. Het gebouw vormt het middelpunt van de feestelijke activiteiten die in het ader van het 90-jarig jubileum worden georganiseerd.