Overslaan en naar de inhoud gaan

Fakkeloptocht tegen beleid aardgaswinning
met 4500 deelnemers

Door Henk Drenth op woensdag, 8 februari, 2017 - 18:00

IMG_0388.JPG

Naar schatting hebben 4500 mensen dinsdagavond de grote fakkeltocht gelopen door de Groningse binnenstad als protest tegen het beleid over de gaswinning in de noordelijke provincie. Na een korte toespraak van Dick Kleijer, voorzitter van de Groninger Bodem Beweging (GBB), en de Groningse burgemeester Peter den Oudsten gingen de deelnemers even na 20.00 uur vanaf de Vismarkt van start. Circa 21.45 uur eindigde de fakkeltocht daar ook.

IMG_0368.JPG

Vlammend protest
De opkomst voor de fakkeltocht was dan ook veel groter dan verwacht. Daags ervoor heeft de organisatie het aantal fakkels nog verdubbeld naar drieduizend. Het was de eerste keer dat bestuurders en inwoners van buiten de stad hebben meegelopen in een protesttocht. Dick Kleijer  meldde dat vrijwel alle Groningse burgemeesters met de tocht meeliepen. Met de fakkeltocht wilden de actievoerders onder het motto: 'Onze toekomst! Gas terug!' laten zien dat het geduld van de inwoners van Groningen op is.

IMG_0474.JPG

Als gevolg van de aargaswinning vinden in de provincie regelmatig aardbevingen plaats. De gaswinning heeft financiële schade en veiligheidsrisico's tot gevolg. Naast veel schade aan woningen brengt het een gevoel van onveiligheid onder de inwoners van Groningen.

IMG_0770.JPG

Op handen gedragen
Na de tocht overhandigde cabaretier en geboren Groninger Freek de Jonge op het podium een petitie aan de Commissaris van de Koning René Paas.

Freek de Jonge noemde drie punten enorm met elkaar samenhangend, en ook stuk voor stuk enorm voor de hand liggend. De gaswinning moet in een hoog tempo teruggeschroefd worden. Mensen moeten zo snel mogelijk veilig kunnen wonen, het liefst in hun eigen woning. En hij wil graag zien dat er een toekomstplan voor Groningen komt op basis van een andere energievoorziening. "Het is tijd voor transitie".

IMG_0606.JPG

Politiek herexamen
Het gezin van Annemarie Heite heeft hun monumentale boerderij in Bedum moeten opgeven. Annemarie bedankte Milieudefensie, Schokkend Groningen en anderen voor hun inzet. Bij het noemen van Freek klonk luid gejuich op. De domineeszoon heeft de afgelopen periode in verschillende monumentale kerken in de provincie veel mensen getrokken. Waarvan velen ook schade hebben,en heeft met hun gesproken.

IMG_0119.JPG

Annemarie Heite blijft zich voor de Groningers inzetten, en zet haar opgedane ervaring uit haar eigen strijd daarbij in. In haar veelbewogen toespraak riep ze op om schouder aan schouder samen te werken en krachten te bundelen. “Dan kunnen we echt het verschil maken richting Den Haag”, vervolgt ze. “De politiek is primair verantwoordelijk voor onze veiligheid. Die staat nog altijd niet voorop”. Wat haar betreft is politiek Den Haag toe aan een politieke herexamen. “Als de problemen nu niet worden opgelost is Nederland politiek en moreel failliet”.

IMG_0223.JPG

Herstel van vertrouwen
Ze roept alle politieke partijen in Nederland op om zich concreet uit te spreken waar ze voor staan. Groningen moet een integrale plek krijgen in het regeerprogramma, over de begroting van de ministeries heen. “Er is dringend behoefte aan positiviteit in Groningen en aan concrete oplossingen. Er zijn veel legitieme denkwijzen en richtingen. De gaskraan moet op een verantwoorde wijze verder dicht, en er moet een parlementaire enquête komen. Want herstel van vertrouwen begint bij transparantie.  En geef de mensen daarbij een keuze, uitkoop, versterken of aardbevingsbestendige nieuwbouw met nul op de meter”.

IMG_0616.JPG

Positionering op het Noorden
“En maak dan ook vaart met het investeren in leefbaarheid en duurzaamheid binnen de gemeenschappen, Groningen verdiend meer dan schadeafhandeling alleen. Groningen verdiend een substantieel deel van alle opbrengsten. Tot slot we moeten af van onze fossiele gasverslaving. Ze riep de NAM, de Shell, en de overheid op om niet langer op elkaar te wachten. Maar om werk te maken van een verregaande energietransitie met positionering in het Noorden. Werk samen met Groningen aan concrete oplossingen".

IMG_0199.JPG

Iets recht zetten
Dick Kleijer haalde het vergoeden van schade aan huizen door de mijnbouw als een vanzelfsprekendheid aan, en dat inclusief funderingen. “Maar dat schade aan funderingen per definitie uitgesloten wordt, is onaanvaardbaar. Dit geldt ook voor het bij voorbaat uitsluiten van schade door zetting en inklinking. Er zijn legio voorbeelden dat dit uitsluiten niet zou moeten. Het moet en kan anders in dit mijnbouwgebied”.

IMG_1058.JPG

René Paas zei in zijn toespraak dat Nederland iets recht heeft te zetten. “Het is niet gewoon dat mensen niet veilig zijn. Het is niet gewoon dat Groningen beschadigd wordt, dat kerken scheuren, dat boerderijen instorten, dat mensen bang zijn in hun huizen en daar ziek van worden. Jullie laten zien dat het anders moet. En jullie laten horen dat het anders kan. Niemand heeft gevraagd om scheuren in z’n huis, om angst en ellende. De petitie is glashelder. Sneller gas terug, royaler met de afhandeling van de schade, de veiligheid in de huizen terug". Paas bedankte iedereen die steun geeft in het zich voortslepende gaswinningproblematiek. “Het is een taai gevecht”.