Overslaan en naar de inhoud gaan

Reis vol energie tijdens Rock'n Roll Night

Door Henk Drenth op zondag, 5 februari, 2017 - 20:00

IMG_0693.JPG

In vanBeresteyn herleefde zaterdagavond de tijden van de Rock-’n Roll muziek. Een drietal stevige bands en vlammende rock & roll dansers van dansschool Let's Swing bracht tijdens Rock-‘n Roll Night oude herinneringen herleven. Met als meewerkende bands; Stuck Herry, Gold Diggin' Papa en Torello's Jive Bugs.

IMG_0118.JPG

In de Rock-’n Roll muziekstijl wordt vooral gebruik gemaakt van meerstemmig zang. De muzieksoort is ontstaan uit een combinatie van invloeden uit boogiewoogie, jazz, r&b, folk, gospel, country en blues. Bij de elektrische gitaren was in de beginjaren ook nog veelal de saxofoon aanwezig.

IMG_0138.JPG

Stuck Herry, in 1984 opgericht, speelt vooral jaren vijftig covers met als belangrijke inpiratiebron Chuck Berry en The Kinks. Frontman is Peter de Haan, en daarmee in een andere rol dan van Pé in het duo Pé Daalemmer en Rooie Rinus waarmee hij grote bekendheid heeft gekregen.

Behalve het spelen van de muziek uit de Rock-‘n Roll periode werd in een soort van college tevens in de geschiedenis van de grote muziekiconen gedoken. Daar was ook veel droefenis bij, en ook ongelofelijke pech.

IMG_0048.JPG

Na het grote succesvolle nummer Runaway was Dell Channon zijn populariteit terug gelopen en werd hij depressief. Zijn huisarts had hem iets nieuws aangeraden, prozac dat in 1990 net uit was. Twee weken later had hij zelfmoord gepleegd. In de band Stuck Herry spelen 3 apothekers, die weten dat iemand met prozac in het begin goede begeleiding nodig heeft.

Bobby Darin leefde in de wetenschap dat hij op jonge leeftijd zou kunnen sterven. Op jonge leeftijd werd hij getroffen door reumatische koorts, waaraan hij een beschadigd hart overhield. Hij had zich geheel op de muziek gestort en was zeer populair in de jaren vijftig. Hij heeft mooie muziek nagelaten.

IMG_0070.JPG

De drie artiesten Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. ‘The Big Bopper’ Richardson waren op 3 februari 1959 bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen. Die noodlottige dag is bekend geworden als ‘The day the music died’. Aanleiding voor het charteren van het vierpersoons vliegtuig was een zeer slecht georganiseerd transport met een oude gammele bus waarvan de verwarming ook nog uitviel. De 17 jarige Ritchie Valens en Jiles Richardson wilden ook graag mee om niet 568 kilometer in de krakkemikkige bus te moeten reizen. Zij mochten ruilen met Waylon Jennings en Tommy Allsup, twee bandleden van Buddy Holly. Richardson voelde zich ziek, en Richie Valens had bij het opgooien van een munt kop gegooid. Voor Richie was het zijn eerste vlucht. Het vliegtuig was net opgestegen toen het misging. De 21 jarige onervaren piloot heeft waarschijnlijk het toestel niet onder controle kunnen houden door een kleine sneeuwstorm.

IMG_0292.JPG

De 4 bandleden van Gold Diggin’ Papa lieten met hun rock & roll classic style muziek oude tijden weer herleven. De band bestaat al ruim 15 jaar. Leadzanger Everhard Sprik voegde zich enkele jaren geleden bij de band toe. Ze speelden rootsmuziek, rockabilly met invloeden van blues, surf en country. Everhard Sprik was als vanouds ook weer de presentator van de avond.

De acht koppige band Torello's Jive Bugs bracht met hun doordenderende shows de beste jive, swing en rock & roll uit de jaren veertig en vijftig. The Bugs zijn ervaren rotten in de rock & roll, en ze namen de bezoekers mee op een ongepolijste reis vol energie!

IMG_0431.JPG

In de theaterzaal was er dan ook volop ruimte om te dansen. Een echte must, want bij velen was stilzitten bij deze drie topbands onmogelijk. Wie zich het stilzitten kon bedwingen kon bij de Singing Barber Bigsby zijn kapsel laten stylen.

IMG_0641.JPG

De dansschool en vereniging Let’s Swing uit Groningen liet in hun dansdemo’s de dynamiek en het plezier van het dansen zien. Dynamiek en het plezier staan al 25 jaar bij hun hoog in het vaandel. En wordt zowel de sportieve- als recreatieve kant van Rock & Roll en Swingdansen gepromoot.