Overslaan en naar de inhoud gaan

Mevrouw A. Huizingh-Poelman 102 jaar

Door Henk Drenth op maandag, 30 januari, 2017 - 19:20

IMG_0010.JPG

Dinsdag 30 januari vierde Albertje Huizingh-Poelman haar tweede verjaardag na haar honderdste in 2015. Twee jaar geleden had loco-burgemeester Jaap Velema de eeuwelinge in het A.G. Wildervanckhuis bezocht. Loco-burgemeester André Hammenga  bracht nu een mooi bloemstuk mee. Albertje is nog in redelijk goede gezondheid en gebruikt geen medicijnen. Behalve de kleine dingen die iedereen wel eens heeft is ze ook nooit ziek.

Albertje is in Gasselternijveen geboren. In het gezin was ze met 2 broers en 6 zussen thuis. Het gezin heeft achtereenvolgens in Gasselternijveen, Bonnerveen en Gieterveen gewoond. Twee van haar zussen zijn nog in leven. Haar zus Rika in Gieten is inmiddels ook een eeuwelinge. Zus Kinie uit Annen is 87 en was bij Albertje op bezoek.

De ouders van Albertje haar man Leendert hebben in Wildervank gewoond. Leendert werkte in de tricotage bij Smit. Ook Albertje kwam er te werken en heeft daar haar man leren kennen. Op 8 november 1940 trouwde het stel in Gieten. De rit naar het gemeentehuis was per koets.

Het echtpaar Huizingh heeft heel wat jaren aan de Groen van Prinstererlaan in Wildervank gewoond. Na haar trouwen bleef Albertje thuis om de huishouding op zich te nemen. Haar man werkte tot aan zijn pensionering bij Tricotage Smit. In de tricotage van Smit werken was een echte familieaangelegenheid. Uit het ouderlijk gezin Poelman hebben er ook 3 andere dochters gewerkt. Kinie is 16 jaar jonger en toen zij er kwam te werken was Albertje al getrouwd.

Het echtpaar kreeg twee zoons. Beiden zijn niet meer in leven. Haar man was van 1909 en is 75 jaar geworden. Het gezin was altijd in Wildervank blijven wonen. Albertje heeft 15 jaar in Woon en zorgcentrum Westerhave gewoond. In 2014 verhuisde ze wegens de veranderingen in Westerhave naar het A.G. Wildervanckhuis. Ze is heel prettig in de omgang, maar is wel heel gesteld op haar eigen zitplekje. En heeft wel eens een medebewoner weggestuurd. Voor de oude dame staat men wel op.

Albertje is graag aan het breien. Ze breidt dassen en haar breiwerkje is er ook meestal bij. Ze wordt dan ook regelmatig van een nieuwe voorraad wol voorzien. Door medebewoners wordt ze ook regelmatig voorzien van breiwol. Een andere geliefde bezigheid is het oplossen van doorstreeppuzzels. Bezoekers weten ook wel waar ze Albertje nog meer blij mee kunnen maken. Ze is dol op snoep. Roken is nooit aan haar besteed geweest.

IMG_0001.JPG