Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongerenwerk Compaen start nieuw project: O-Maatje

Door op woensdag, 25 januari, 2017 - 11:01

Het Jongerenwerk van Compaen is in samenwerking met Zorggroep Meander en met Maatschappelijke stagiaires van de Winkler Prins Scholengemeenschap, de pilot van een nieuw project gestart genaamd: O-Maatje.

Doel van het project:

  • Jongeren kennis te laten maken met de leefwereld van ouderen
  • Eenzaamheid onder ouderen tegengaan
  • Wederkerige uitwisseling van verhalen, ideeën en geschiedenis
    (toen en nu)
  • Creëren van meer begrip, respect en cohesie tussen jong en oud

Vanaf begin dit jaar gaan een 4-tal maatschappelijke stagiaires (3 meiden en 1 jongen) op bezoek bij ouderen. De wijkverpleegkundige van Meander selecteert ouderen en informeert of deze belangstelling hebben voor de bezoekjes van jongeren. Zij hebben namelijk zicht op bij wie van de ouderen dat mogelijk wel past. Vervolgens worden de jongere en de oudere aan elkaar voorgesteld. Indien beide een klik voelen gaat de jongere wekelijks op bezoek (ongeveer 1 tot anderhalf uur). In die tijd kunnen ze samen een spelletje doen, een eindje wandelen, voorlezen, samen foto’s kijken enz. maar ook gewoon lekker kletsen over van alles en nog wat is al gezellig.

Een van de jongeren bezoekt zijn eigen 94-jarige buurman, de ander blijkt aan de opa van een klasgenoot gekoppeld te zijn. De eerste ervaringen goed en de jongeren hebben al gevraagd of ze door mogen gaan ook als de stage er op zit En dat is nu precies waarop we hopen. Dat er een soort bijzondere vriendschap ontstaat tussen oudere en jongere, waarbij beide bij gebaat zijn.

Het project is bedacht en wordt gecoördineerd door het Jongerenwerk van Compaen. We hebben geconstateerd dat er veel eenzame  ouderen zijn. Daar zijn veel mogelijkheden voor ook bij Compaen, denk aan het Activiplein en het Stekkie. Maar er zijn ook ouderen bij wie die oplossing niet aansluit, daar kan dit project mogelijk wat verlichting en/of vreugde brengen. Met 4 maatschappelijke stagiaires is er een begin gemaakt met dit project. Maar er zijn veel meer vrijwilligers nodig en we hopen dat via dit bericht meer mensen zich zullen melden (u hoeft niet per se een jongere te zijn), die het leuk vinden om wekelijks een uurtje bij iemand op bezoek te gaan. Het is een kleine moeite en het geeft veel plezier aan beide zijde.