Overslaan en naar de inhoud gaan

Creatief speel en leerparadijs Kunstkot
bestaat dit jaar tien jaar!

Door op maandag, 16 januari, 2017 - 10:10

Kunstkot_IMG_0934.jpg

Kunstkot bestaat dit jaar tien jaar en is uitgegroeid tot een groot creatief centrum, een speelparadijs, een uitvinderij, een kinderdisco, een speeltuin en nog veel meer. Het begon allemaal heel simpel. Eigenaar en kunstenaar Jeroen Boerstra begon begin 2007 na te denken over zijn leven. Hij kwam tot de conclusie dat hij zijn kinderdromen helemaal was vergeten. Hij wilde als kind graag kunstenaar worden als hij later groot was, maar hij werd leraar en een projectleider. Het woordje Kunstkot kwam steeds maar in zijn hoofd en hij wist niet precies wat dat was. Het klonk leuk en grappig, maar wat moest hij ermee? Op een nacht werd hij wakker en wist ineens wat hij moest doen. Hij miste altijd een straatmuzikant in zijn dorp, want dat vrolijkte de boel zo lekker op. Hij moest niet wachten tot iemand dat deed, nee hij moest het zelf doen. De volgende dag pakte hij zijn gitaar en mondharmonica en speelde vrolijke liedjes in het dorp. Alle mensen keken hem vreemd aan. Was Jeroen gek geworden? Zijn mooie nette woonkamer werd een atelier en daar begon hij te experimenteren met schilderen. Hij had zijn hele leven wel af en toe een schilderij gemaakt, maar nu maakte hij de een na de andere. Hij noemde de nieuwe wereld waarin hij leefde zijn Kunstkot. Alles mag in deze wereld. Vrijheid, ruimte en tijd waren de belangrijkste ingrediënten om deze wereld te kunnen vormen. Jeroen richtte ook een stichting op voor kinderen met een beperking of ziekte. De gemeente Drachten gaven hem een pand ter beschikking waar deze kinderen heerlijk konden spelen, schilderen en knutselen. Het was een onderdeel van zijn Kunstkot.

Kunstkot_IMG_1689.jpg

In 2009 kwam Wanda in zijn leven en samen verhuisden zij naar Veendam. Ook daar gingen ze de straat op om de mensen vrolijk te maken met liedjes. Ze maakten een grote handwagen waar ze mee door het dorp liepen. In deze kar zaten knutselspullen, schilderspullen, stoepkrijt en schmink. Veendam moest er even aan wennen, maar alle kinderen vonden het gelijk geweldig. Jeroen en Wanda kwamen in de Turfcentrale terecht. Ze huurden daar een atelier en al snel werden daar de eerste creatieve schilderlessen, workshops en kinderfeesten georganiseerd. Door het grote succes werd het atelier al snel te klein en ze huurden er nog twee ruimtes bij. Een cursist op schilderles vertelde dat hij wel een groter pand voor ze had. Het was een oude garage en ze mochten deze de eerste drie maanden huren in ruil voor acht schilderijen van Jeroen. Het echtpaar nam het risico en verhuisde naar de oude garage. Het bleek een goed keuze te zijn, want dankzij alle kinderen werd het ook daar een groot succes. Kinderen begrijpen de magie van Kunstkot als geen ander. Het pand is drieduizend vierkante kilometer groot en heeft een groot buitenterrein. Er is dus veel ruimte en vrijheid te vinden en dat is een voorwaarde voor creativiteit.

Ook daar werd Kunstkot de vrije speelwereld van Jeroen en Wanda. Het werd niet alleen een creatief speelparadijs, maar er kwam steeds meer bij. Er kwam een circus. Een kinderboerderijtje. Er ontstond een weggeefwinkel. Daarna werd een gedeelte daarvan een kringloopwinkel. Het was even een zorgboerderij. Jeroen heeft daar ook 2 jaar een tattooshop gehad. Daarnaast bleven de kinderfeesten maar komen en dat bleek het allergrootste succes van Kunstkot. Creativiteit en plezier gaan samen. Want creativiteit is eigenlijk een ander woord voor spelen. Zo speelden Jeroen en Wanda jarenlang Kunstkotje en dat is nu uitgegroeid tot een groot creatief broeinest voor jong en oud.

Kunstkot_DSCN6145.jpg

Inmiddels zijn we tien jaar verder in de tijd en Kunstkot is voor jong en oud een groot creatief spee-l en leerparadijs geworden. Het is een plek die gespecialiseerd is in creativiteit. Jeroen en Wanda weten dat kinderen en volwassenen steeds minder creatief worden. Op scholen wordt te weinig aandacht gegeven aan beeldende vorming en algemene creatieve vorming. Het artistieke kijken en denken wordt niet meer structureel aangeleerd en dat is te merken in de wereld. Juist tussen hun vierde en twaalfde levensjaar leren kinderen de dingen die ze de rest van hun leven met zich meedragen. Dus in die periode is het ontwikkelen van beeldtaal zo belangrijk. Kunstkot is dus niet alleen een hele leuke plek geworden waar je volop kunt spelen en experimenteren, maar het is ook erg belangrijk voor de algemene ontwikkeling voor jong en oud.

Jeroen geeft nu zelfs trainingen creatief denken en leren aan bedrijven en instellingen. Ook krijgen kinderen bij Kunstkot beeldende vorming in de vorm van teken- en schilderlessen. Volgens Jeroen is creativiteit het belangrijkste woord van de toekomst, want als je creatief kunt denken, dan krijg je elke dag nieuwe, dus originele ideeën, antwoorden, oplossingen en nieuwe inzichten. Je wordt er super vindingrijk van. Kunstkot is gemaakt door pure creativiteit en met heel veel lef. Jeroen ging de wereld in en maakte zijn eigen Kunstkot samen met zijn vrouw Wanda. Het echtpaar hoopt nog heel lang op deze manier te mogen leven. Ze vinden het ook helemaal geen werk wat ze doen. Het is hun leven en hun missie.

Voor meer informatie over Kunstkot kun je terecht op hun website www.kunstkot.nl