Overslaan en naar de inhoud gaan

Organisator en muziekliefhebber Bé Wever overleden

Door Willem van der Werf op maandag, 9 januari, 2017 - 23:12

_MG_9691.jpg

Maandagmiddag is de grote initiator en organisator Bé Wever op 67 jarige leeftijd aan kanker overleden. De afgelopen 6 weken was hij in het ziekenhuis opgenomen.

Bé Wever was naast het organiseren van concerten en culturele activiteiten in Veendam ook de stuwende kracht achter de Night of the Guitars, een jaarlijks festival voor muzikanten uit de regio rond Veendam en wijde omgeving. Muzikanten kunnen in steeds wisselende formaties samen spelen, en elkaar inspireren en coachen. Bé heeft jong en oud muzikaal bij elkaar gebracht.

Hij wordt gezien als de grote motor van de Veendammer popscene. Bé liet ze niet alleen in Veendam optreden. Ook zorgde hij er voor dat ze op podia in de rest van het land optredens hadden. Hij fungeerde als een springplank voor regionaal talent. Zoals voor zanger-gitarist Gerry Wolthof die hij langs vele podia heeft gebracht.

De organisator en muziekliefhebber heeft vroeger als dj gedraaid in discotheek Kibbelkoele in Wildervank. En is gastheer en barkeeper geweest in onder meer Café 't Padtje, 't Aaierdoppie en De Toeter.

Zijn eerste concert organiseerde hij in 1968 in de jeugdsoos House of the Rising Sun te Gieten. Kort daarop kreeg hij werk in Veendam en ging daar concerten, festivals en andere activiteiten organiseren. Het optreden van Long Tall Ernie in het vroegere Veenlust is legendarisch geworden. Het was het laatste concert in Veenlust voor de sluiting. De eerste rijen stoelen werden door het publiek afgebroken, waarvoor de organisator nog een flinke nota ontving.

Door het bezoeken van tientallen concerten in binnen en buitenland leerde hij veel muzikanten persoonlijk kennen. En kon zo popgroepen naar Veendam halen. Bé Wever heeft als grote fan van de Rolling Stones meer dan veertig concerten bezocht.

Muziek was zijn grote passie, en gaf hij door zijn organisatietalent mede veel sfeer in het centrum van Veendam. Als voorzitter van de Stichting Bogdike had hij nauwe betrokkenheid bij het organiseren van jaarlijkse muziekevenementen. Met een indrukwekkende programmalijst van onder meer Let’s The Sixties & Seventies Roll, de Singer Songwriters Festival, BogBlues en Bog & Roll. Deze evenementen brengen heel veel reuring in het centrum en worden goed bezocht.

Maar ook op andere gebied heeft hij als een van de drijvende krachten evenementen in Veendam gevestigd. Zoals de Pruiverij, Living Statues en de Clowns en Circusdag. Voor al zijn verdiensten kreeg Bé in 2014 de titel Veendammer van het Jaar 2013. Waarbij hij, bescheiden als hij was, er op wees dat hij de evenementen niet alleen organiseerde.

Aan de zaterdag gehouden Night of the Guitars heeft Bé nog meegewerkt, maar heeft hij niet meer mee kunnen maken.