Overslaan en naar de inhoud gaan

Reddende engel van een watersnip

Door Henk Drenth op maandag, 9 januari, 2017 - 14:37

IMG-20170106-WA0003_2.jpeg

Kimberly Vreezen zat rustig te lezen op de bank. Opeens vloog een watersnip tegen het kamerraam. Behoorlijk geschrokken ging ze onmiddellijk naar buiten. De watersnip lag bewegingloos op de grond, onder bovenmatige belangstelling van een paar buurtkatten. Die werden meteen weggejaagd.

Kimberly had haar vader gebeld voor ondersteuning. Bij de dierenambulance werd telefonisch advies ingewonnen. De watersnip leek niet gewond en niets gebroken. Ze kreeg het advies om de vogel in een plastic bak te doen. Na enige tijd zou de watersnip weer bij moeten komen en uitvliegen. Zo niet, dan weer bellen. De gecrashte vogel werd voorzichtig op een theedoek in een plastic bak gelegd. Binnen in de kamer was hij veilig.

De watersnip kwam weer bij en Kimberly zette de bak op haar schoot. Ze haalde de watersnip in de theedoek tegen zich aan. Het hield zijn kopje omhoog met de lange snavel tegen haar hals en keek haar aan. De sierlijke vogel was rustig en het leek net of hij besefte dat hij goed geholpen werd.

Na een half uur was de watersnip gaan staan en had Kimberly het dier uit de bak gehaald. Buiten zette ze hem weer neer en ging overeind. De vogel bleef volkomen rustig. De watersnip strekte z’n vleugels en vloog weg richting het Langebosch meer.

“Het was een bijzondere ervaring”, verteld Kimberly. “Normaal komt zo’n vogel niet zo dichtbij. Je beseft wat zo’n dier voor je betekend. En in het belang van het dier wil je goed handelen”.

De watersnip is een zeldzame weidevogel en staat als bedreigde vogelsoort op de Nederlandse rode lijst. Als trekvogel is hij nog wel regelmatig te zien. De steltlopersoort is gewoonlijk te vinden bij de oevers van beken, meren en rivieren.

IMG-20170106-WA0001.jpeg