Overslaan en naar de inhoud gaan

Swingend Nieuwjaarsbal in vanBeresteyn

Door Henk Drenth op maandag, 2 januari, 2017 - 18:05

IMG_0096_0.JPG

Op Nieuwjaarsdag vond in vanBeresteyn de tweede editie van het Nieuwjaarsbal plaats. Ongeveer 70 gasten waren daarbij aanwezig. De avond was door Pieta Loots en Anne-Margreet Drenth in een fijne samenwerking georganiseerd, Pieta vanuit Compaen en Anne-Margreet vanuit vanBeresteyn. Na het stoppen van de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente hebben ze de opengevallen plaats ingevuld om op nieuwjaarsdag oude tijden vol nostalgie te laten herleven.

IMG_0028.JPG

De Nieuwjaarsbal werd door Jos Kraan geopend. Per 1 januari is hij de nieuwe directeur van vanBeresteyn, en het openen was zijn eerste officiële handeling. Zijn ouders Bert en Inga Kraan betraden met de openingsdans als eersten de dansvloer. Diskjockey Long Berry (Bert ter Veer) draaide op de zeer swingende avond als vanouds weer de plaatjes. Hij werd afgewisseld door zeer dansbare livemuziek van de zanger Patrick Marel.

IMG_0127_0.JPG

Bij Bert ter Veer bracht het ook leuke herinneringen op uit zijn jaren 70 diskjockeytijd. Toen hij als diskjockey begon schoot hem te binnen dat zijn tante hem altijd “lange Bertus” noemde. Zo bedacht hij zijn diskjockeynaam ‘Long Berry’. Zijn start was in 1969  bij de toenmalige Hotel der Nederlanden in Wildervank. Een tijd die long ago is. Na een tussenstop bij De Veenput in het voormalige Veenlust was hij bij De Kibbelkoele van Harrie Bloem gaan draaien. Het was tijdens de opkomst van de discomuziek. Daarvoor was het in de dansgelegenheden voornamelijk livemuziek. De jongeren van toen trokken massaal naar de discotheken. De diskjockey herkende op het bal verscheidene mensen van vroeger.

IMG_0243.JPG

Jos Kraan had in 1973 op zijn vijftiende voor het eerst De Kibbelkoele bezocht. Het was stiekem, omdat hij nog geen 16 jaar was. Hij leek ouder van leeftijd en er waren zoveel bezoekers dat hij er tussendoor wist te glippen. Ook de vroegere barkeeper van De Kibbelkoele was aanwezig. “Het was een heel gezellige tijd”, vertelde hij. De muziek had ook meer allure.

IMG_0210_0.JPG

De echtparen Klok en Stienstra kennen elkaar van dansles in Bareveld dat 15 jaar geleden door een echtpaar gegeven werd. Martin, Boukje, Janny en Frederik waren weer op het bal af gekomen. “Het dansen houd je jong en lenig”, verteld Martin. “We zijn zeker bijna ouder dan 40 plus”, werd op een voorzichtige schatting geantwoord. Ze schoten allen in de lach. “Het is bijna dubbel plus”. Ze zijn lid van de recreatieve Dansclub 73 in Groningen, dat 70 leden telt. “De oudste van de dansclub is 92 jaar, en hij danst nog”.