Overslaan en naar de inhoud gaan

Kielzog Koorschool Hoogezand geeft visitekaartje af
en komt terug

Door Eindredactie op zaterdag, 24 december, 2016 - 15:44

Zaterdagavond 24 december komt dirigent Wim van de Laar met een van zijn acht koren naar de Grote Kerk in Veendam voor de traditionele kerstavonddienst. De dienst begint om 22.00 uur, de kerk open vanaf 21.30. Uiteraard is er veel ruimte voor samenzang. Ds. Jan Kortleve houdt een korte overweging.

Amper een week geleden, zondagmiddag 18 december gaf dirigent Wim van de Laar met vier van zijn koren in de Grote kerk van Veendam zijn visitekaartje af. Op uitnodiging van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk gaven zij daar een geslaagd kerstconcert.

Van der Laar bouwt al tientallen jaren aan zijn droom, een doorlopend opleidingstraject voor amateurzangers, een beetje zoals in de Engelse traditie. Kinderen die graag zingen kunnen bij de koorschool een heel traject doorlopen, van kinder- of jongenskoor, al dan niet via ’t jeugdkoor tot ze uiteindelijk tot het jongerenkoor kunnen worden toegelaten. Van de Laar verdient lof voor zijn aanpak, want wie goed luistert, hoort hoe hij voor elk koor heeft gezocht naar muziek die zowel past bij de jonge stemmen als uitdagend is in ritme, melodie en taal. Zelfs de allerkleinsten zingen in het Engels en Spaans! Alles bij elkaar zit het samenhangende bouwwerk van de koorscholen van Van de Laar goed in elkaar.

Twee keer in de week repeteren onder zijn leiding betaalde zich bij het kinderkoor uit in een prachtig gepolijste samenklank, indrukwekkend in al zijn teerheid, kwetsbaar en ontroerend, ook in de meerstemmigheid.

Voor jongens die durven zingen is er het jongenskoor waar de Engelse koormuziek leidend is. En dat je ver kan komen bleek in vijf mooi verzorgd gezongen carols, o.a. van de bekende Engelse componist David Willcocks en van de Nederlander Daniël Rouwkema, die nog Engelser componeert dan de Engelsen zelf!

Het wat schuchter ogende jeugdkoor begeeft zich op de grens van hun kunnen met lastige ritmes en melodieën. Complimenten voor de gevarieerde repertoirekeus, dit zijn geslaagde uitstapjes buiten de gebaande paden.

Net als het begin van het concert was ook het eind een muzikaal cadeau: het jongerenkoor klonk fris, ervaren en zelfbewust. Die zelfbewuste houding draagt toch ook wel bij aan de communicatie van de muziek richting publiek.

Het slotstuk was het klapstuk: begeleidt door vuurwerk in het Centrum van Veendam klonk uit 70 jonge kelen ‘Sing we merily’, laten we vrolijk zingen.

De koren mogen zich gelukkig prijzen met muzikaal begeleider Johanan Havinga. Een begeleider waarvan je pas merkt dat hij er niet is als hij niét meer van zich laat horen: steeds onopvallend aanwezig, nergens nadrukkelijk of opdringerig spelend, begeleidde hij alle koren van achter de piano.

Zaterdagavond dus opnieuw Wim van de Laar in de Grote Kerk Veendam.