Overslaan en naar de inhoud gaan

Fijne Kerstpakkettenactie
Voedselbank Veendam-Menterwolde

Door Henk Drenth op vrijdag, 23 december, 2016 - 14:01

IMG_0075.JPG

Voor de vrijwilligers van de Voedselbank Veendam-Menterwolde is het weer een drukke periode. Donderdag werden alle zeilen weer bijgezet om aan 189 gezinnen naast een voedselpakket ook een kerstpakket uit te kunnen delen. Vijf vrijwilligers werden inmiddels traditiegetrouw bijgestaan door 6 medewerkers van Oldenburger|Fritom. Na de koffie was men ’s morgens aan de slag gegaan met het samenstellen van 290 kerstpakketten. Tegen de klok van kwart over twaalf waren alle dozen gevuld met 27 artikelen.

IMG_0023.JPG

Gesmeerd
Na de traditionele soep van Elly werden in de grote rijenlange kratten op de tafels de ‘gewone’ voedselpakketten samengesteld. Het was extra aanpoten, maar het liep zeer gesmeerd. Tegen drie uur stond alles klaar voor de uitgiftes in de boodschappentassen van de cliënten. En kon men even tot rust komen. Om 4 uur werden de eerste cliënten verwacht.

IMG_0009.JPG

Er wordt gewerkt met kleurgroepen. Voor gezinnen tot 3 kinderen in de kleurcode rood, blauw staat voor gezinnen met meer kinderen, en groen voor gezinnen die geen varkensvlees mogen.

IMG_0006.JPG

’s Morgens was een rit geweest naar het depot in Meppel voor het ophalen van fruit en verse groenten voor het bijvoegen. Bij het kerstpakket werd bij het afgeven een rollade en een schnitzel toegevoegd, of een kiprollade.

Al die dozen waarin de samengestelde kerstpakketten zijn ook geschonken.

IMG_0107.JPG

Mooie dingen
Voormalige bakker Daan van der Veen is een van de vrijwilligers. En was ook weer bij de kerstpakkettenactie betrokken. Als bakker leverde hij al aan de voedselbank. Na zijn pensionering werd Daan gevraagd of hij een keer mee wilde helpen. En dat is sindsdien zo gebleven. Zolang hij gezond mag blijven helpt hij elke week mee. En ook bij het uitdelen. Er moet heel wat gebeuren en Daan vindt het mooi om te doen. Het is dankbaar werk. Het is ook teamwork. Als de een nog bezig is, of een donatie in ontvangst moet nemen, vangt de een de ander weer op.

IMG_0057.JPG

Vandaag is de grootste drukte voorbij. Maar ook vandaag moeten ze er nog even flink tegenaan. Er moet nog veel gehaald en ingeklaard worden. De gezamenlijke kerken hebben bij Albert Heijn en bij Autorama gestaan. Er komen zulke mooie dingen uit, voor iets dat eigenlijk niet zo zou moeten.

IMG_0066.JPG

Vanuit Kerstgedachte
Vanuit de scholen is er veel ingezameld. De gezamenlijk kerken van Menterwolde en Veendam hebben 32 dozen bij elkaar gebracht. Sint Franciscus heeft voor het eerst meegedaan, en meteen met een geweldige opbrengst. Tamara van der Laan van de voedselbank is daar super trots op. Op een podium bij het kerstal hadden de bewoners alles uitgestald. Het was hartverwarmend. Het Slachthuis Zuidbroek heeft veel vlees gedoneerd. Daar zijn ze ook heel blij mee. En door particulieren is veel binnengebracht. Het liep af en aan.

IMG_0101.JPG

De vrijwilligers van de voedselbank zijn ook zelf aan het inzamelen geweest. Zaterdag hebben ze bij de Jumbo van 10 tot 16 uur gestaan met een boodschappenlijstje. Aan mensen hebben ze gevraagd of het boodschappenlijstje mee mocht worden gegeven. Het heeft maar liefst 34 dozen opgeleverd die ook echt vol waren. Met per doos ongeveer een waarde van 50 euro. Woensdag mochten de vrijwilligers ook de hele dag bij de Albert Heijn in Autorama staan met de kerstpakkettenactie. Het heeft 22 dozen vol opgeleverd. Het was een heel fijne en gezellige samenwerking. Af en toe kwamen ze even bij de vrijwilligers langs om te vragen hoe het ging. Het was slopend, maar het was een hele mooie actie.

IMG_0074.JPG

Waar vandaan?
De 9 voedselbanken in de provincie Groningen hebben op 21, 22 en 23 december gezamenlijk een decemberactie lopen waarin grote bedrijven worden benaderd. Het is iets nieuws dat wordt uitgeprobeerd. Tot nu toe zijn er 6000 potten mosterd mee gehaald, voor elke voedselbank 600. De verwachting is dat er nog meer uit gaat komen.

IMG_0078.JPG