Overslaan en naar de inhoud gaan

NIeuwsoverzicht 2016 - december

Door op zaterdag, 31 december, 2016 - 06:00

Overhandiging VVV waardebon dec 2016 VVV gedichten prijsvraag.jpg

Tineke Schuiling-Potze won VVV-gedichten prijsvraag
Tieneke Schuiling- Potze uit Veendam won de gedichten prijsvraag’ van VVV Veenkoloniën. Zij ontving hiervoor op 2 december van VVV coördinator Nathanja Mulder een VVV waardebon van € 50,-. Centraal stonden de plaatsen Wildervank, Pekela, Veendam, Wildervanksterdallen en Muntendam. Nathanja Mulder schreef de gedichten bij wijze van afscheid van haar werk voor de VVV. Tieneke sprak de voorkeur uit voor het gedicht over Muntendam. Ze heeft zelf tien jaar in Muntendam gewoond en heeft in die tijd de Heemtuin zien groeien.

Winnend gedicht:
Van Boerenbos tot Wiede en Natuurpark tussen de Venen
In Muntendam is het een weldaad voor wandelbenen
Ik nodig u uit: zoekers van stilte, dorpse taferelen en simpel geluk
Kom vertoeven tussen de kouvreters en uw dag kan niet meer stuk 
Van Heemtuin tot Vlinderij
De Muntendammers openen hun deur en hart voor u en mij
Je proeft hier de liefde voor mens en natuur
Die liefde is echt, die liefde is puur

Vrolijk sinsterklaasfeest bij het Uitdeelpunt
In de winkel van het Uitdeelpunt vierden op 3 december ongeveer 90 kinderen met hun ouders een heel vrolijk Sinterklaasfeest. Sinterklaas werd met drie van zijn Pieten om 15 uur welkom geheten. Zij baanden zich een weg door de volle winkel van de Snuffelhoek. Voor ieder kind lagen de pakjes al te wachten. Kinderen konden met Sinterklaas en de pieten op de foto. De meeste kinderen waren niet verlegen voor Sinterklaas.

IMG_2852.jpg

Oude tijden herleefden tijdens Dickensfestijn Sorghvliet
Oude tijden herleefden tijdens het eerste Dickensfestijn in en om Zalencentrum en Winkelcentrum Dukdalf in Veendam op zaterdag 10 december. Alle personages uit de boeken van de Engelse schrijver Charles Dickens kwamen tot leven. De wijkvereniging Sorghvliet en Wijk- en Buurtbeheer Sorghvliet hadden samen een club gevormd om dit festijn bij en in het winkelcentrum aan de Reede te laten plaatsvinden. 30 Mensen waren allemaal in Charles Dickens stijl gekleed. Bij ongeveer 30 kraampjes was er een verscheidenheid aan waren te vinden met eigengemaakte lekkernijen en bloem- en kerststukken. Ook hadden ondernemers van het winkelcentrum hun stands met waren geplaatst. Een kiepkerel was als streekeigen bijgevoegd en door Onstwedder Gaarv'n werden oude boerenambachten uitgebeeld. Er liep een 'arm schoffie' rond, hij was blij met een kommetje soep. De Wildervankster Paardentram paste goed in het Charles Dickens decor.

Verzelfstandiging van de Winkler Prins
Burgemeester Sipke Swiersta en Ferdinand Vinke, bestuurder van de Stichting Winkler Prins, ondertekenden dinsdag 6 december de ‘Akte van overdracht instandhouding Winkler Prins’. In november 2016 werd de nieuwe Stichting Winkler Prins opgericht. De ondertekening van de akte was het sluitstuk in het traject waarin Winkler Prins los van de gemeente kwam te staan. In plaats van een bestuurscommissie als onderdeel van de gemeente, werd Winkler Prins vanaf 2017 een zelfstandige stichting die op eigen benen staat.

Meer vrijheid van handelen
Aanleiding voor de nieuwe Stichting Winkler Prins was de wettelijke verplichting om het bestuur en het toezicht van een school gescheiden te houden. “Dat was in de vorige rechtsvorm niet mogelijk,” aldus Vinke. “Binnen de stichting is deze scheiding wel mogelijk. Ook heeft de school nu meer vrijheid van handelen.”

IMG_2996.jpg

Kerstman en gratis kerststerren in Ommelanderwijk
Zaterdag 10 december vond in Ommelanderwijk de jaarlijkse kerstmarkt plaats. Op het plein voor Meertens Meubelen waren kramen met leuke ditjes en datjes te vinden voor de kerst. Ook de Kerstman zorgde voor heel wat gezelligheid en de Wiekster carnavalsvereniging Elk en Ain uur Gasgat, deelde gratis kerststerren uit.

Sita van der Veen als 'zuster Klivia' op campagne
Tijdens een handtekeningen actie in het Winkelcentrum Autorama was Sita van der Veen in haar originele verpleegsterstenue uit de jaren 60 een echte eyecatcher. Als ‘zuster Klivia’ haalde ze samen met 3 van haar SP partijgenoten in het kader van de 100-dagen actie voor een zorgfonds zonder eigen risico de handtekeningen op. Bijna 300.000 mensen hadden getekend.
Sita is werkzaam in de palliatieve en terminale zorg met begeleiding in de nachtdienst. Als ervaringsdeskundige wil ze zich gaan inzetten voor de zorg in het algemeen. Ze vertelde als zorgverlener teveel gevallen van mensen te zien die zorg gaan mijden. Ze neemt deel aan de nationale zorgfonds actie omdat ze vindt dat de marktwerking uit de zorg weg moet.

Goede doelen acties
Obs De Viermaster
Obs De Viermaster gaf in december een mooie invulling aan de kerstgedachte. In deze periode waarin mensen traditioneel iets extra’s willen doen voor het goede doel, liet ook obs De Viermaster zich niet onbetuigd. De school zamelde goederen in die ter beschikking werden gesteld aan de Voedselbank Veendam-Menterwolde.

Kerstloop
Zondag 18 december werd er door Rotary Veendam een kerstloop georganiseerd. Dit bracht zo'n € 1000,- op. Het geld ging naar Summerfun, de instelling die uiteenlopende jeugdactiviteiten organiseert. Het was de eerste keer dat de kerstloop in Veendam werd gehouden. Er verschenen meer dan 100 deelnemers aan de start bij Hotel Parkzicht. Zij werden allen uitgedost als kerstman en liepen 1 of 2 ronden van 1,4 kilometer door het centrum.

IMG_0788.JPG

Sterren Stralen project
Het Sterren Stralen project van de Rotary Veendam heeft 22.000 euro opgebracht. Dinsdagavond 20 december vond in Hotel Parkzicht de afsluiting plaats van dit goede doelen project. Ongeveer 65 sponsoren, waarvan veel mensen uit het bedrijfsleven, zijn hierbij aanwezig geweest. Aan de voorafgaande Wintermaaltijd hebben 120 gasten deelgenomen.

Gourmetten voor mantelzorgers bij Compaen
Donderdagmiddag 15 december genoten 35 mantelzorgers van een gourmet die door het Steunpunt Mantelzorg van Compaen i.s.m. Werkgroep Mantelzorg als blijk van waardering georganiseerd was. De mantelzorgers zetten zich het hele jaar in voor een zorgvrager. Bij sommige mantelzorgers gaat het om een echtpaar die elkaar mantelzorg geven. Vaak combineren ze dat met een betaalde baan. Mantelzorgers vinden hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Aan het einde van het jaar wil men van het steunpunt en de werkgroep daar even bij stilstaan, en dat doen ze inmiddels bijna 15 jaar zodat mantelzorgers zich even lekker kunnen ontspannen en een moment voor zichzelf kunnen hebben. In 2016 werd de bijeenkomst voor het eerst gehouden met een kerstgourmet in plaats van een stamppot buffet.

WP Talentenjacht groepsfoto.jpg

Twee winnaars bij Winkler Prins talentenjacht
De Talentenjacht Klassiek en Akoestisch kende in 2016 twee winnaars: Melanie in de categorie klassiek en broer en zus Jacco en Ilse in de categorie akoestisch. De talentenjacht was klein maar fijn. In een intieme setting genoot het publiek van 10 optredens van hoog niveau. Behalve de deelnemers traden ook de winnaars van het jaar ervoor op en was er een leuke stand-up comedy act van Esther Ploeger. De jury had er een harde dobber aan om de winnaar aan te wijzen en besloot daarom twee categorieën te hanteren. Melanie Norder won in de categorie klassiek met haar gevoelvolle vertolking van het zelfgeschreven pianostuk “Hope’s Song”.

Gemeente huldigde haar Nederlandse kampioenen
Zaterdag 17 december om 16.00 uur huldigde wethouder Henk Jan Schmaal de wielrenster Lonneke Uneken en de squasher Maikel Beijne. Beiden werden in 2016 Nederlands Kampioen. Maikel Beijne kon zelf niet bij de huldiging aanwezig zijn. De huldiging vond plaats op het podium van de Kerstmarkt voor het gemeentehuis. Lonneke mocht de huldiging onder veel publieke aandacht in ontvangst nemen.

Kerstmarkt en intocht kerstman met volle pleinen
De kerstmarkt werd zondag 18 december om 17 uur met twee pleinen vol mensen afgesloten met een vuurwerk dat achter het raadhuis ontstoken werd. Met de kerstmarkt en de diverse activiteiten die daar bij horen, pakte de organisatie goed uit. Met zo’n 40 tot 45 kramen konden bezoekers zaterdag en zondag genieten van de traditionele versnaperingen en speciale lekkernijen en van veel sfeer. Voor het eerst was er ook een levende Kerststal met bijbehorende dieren. Het Rad van Fortuin werd gedraaid met als hoofdprijzen 2 grote smart tv’s. De prijzen waren beschikbaar gesteld door de Centrum ondernemers. De kinderen waren zeker niet vergeten. Met als hoogtepunt een reuzen glijbaan. Bij ijzersmid Gerrit konden ze zelf een grote nagel gaan smeden. Daarnaast gaf de smid diverse demonstraties van het ijzersmeden. De nostalgische paardentram had weer een speciale dienstregeling. Traditiegetrouw stond de Kerstmarkt ook weer in het teken van de goede doelen. De serviceclubs Kiwanis, Lions, Round Table en Rotary exploiteerden weer een gezamenlijk bar op het midden van het plein. De opbrengst van de bar kwam ten goede van het Kinderhotel Burcht Wedde.

Klaasmulder.jpg

Brandweerman ontving oorkonde en medaille
Een bijzondere mijlpaal. Klaas Mulder, brandweerman in hart en nieren, werd zaterdagavond 17 december in het zonnetje gezet. Klaas was al 40 jaar vrijwilliger bij het Veendammer brandweerkorps. Mulder ,woonachtig nabij de brandweerkazerne, staat nog steeds op uitruk. Iedere keer als de pieper gaat staat mulder binnen enkele minuten present op de kazerne om uit te rukken. Klaas kreeg uit handen van clustercommandant Dirk Bakker een oorkonde en medaille.

Langdurig zieke leerlingen toch in de klas Winkler Prins
Met behulp van de apparatuur in begeleiding van KlasseContact werd het in december voor chronisch zieke leerlingen van de Winkler Prins mogelijk gemaakt om op afstand weer deel te nemen aan de lessen en contact te houden met klasgenoten. De verbinding tussen de laptop of tablet van de leerling thuis en de school komt tot stand via het 4G-netwerk van KPN. Zo is er aan beide kanten van de verbinding altijd beeld en geluid beschikbaar. Het doel van KlasseContact is om te voorkomen dat leerlingen die vanwege een chronische of langdurige ziekte niet naar school kunnen, in een sociaal isolement terecht komen en een leerachterstand oplopen. Dit systeem zorgt er tevens voor dat ze het gevoel hebben er toch bij te horen.

Kerstkaarten ontwerpen
Leerlingen van ‘t Haimstee maakten een tekening voor op de kerstkaart van de ChristenUnie in de provincie Groningen. Samen met leerlingen van drie andere basisscholen in de provincie Groningen, ontwierpen leerlingen van ‘t Haimstee in 2016 de kerstkaart van de provinciale ChristenUnie. De leerlingen maakten een ontwerp op schuimrubber die ze vervolgens afdrukten op papier. De 11-jarige Markus Pruis maakte de mooiste tekening van zijn school. Zijn tekening van een kerstboom staat samen met de winnende tekeningen van andere scholen op de kerstkaart. Uit handen van fractievoorzitter en kandidaat-Kamerlid Stieneke van der Graaf ontving hij woensdag 21 december een prijs.